ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Το πιο επείγον καθήκον» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Αναμένονται αποφάσεις - γέφυρα για να δεθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟικό «άρμα» τα επόμενα χρόνια

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
«Το πιο επείγον καθήκον μας στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η υποστήριξη στην Ουκρανία», είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη.

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συμφωνήσουν ένα ουσιαστικό πακέτο για την Ουκρανία», ενώ θα αποφασιστεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει τον συντονισμό και την παροχή του μεγαλύτερου μέρους της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υπό την καθοδήγηση μιας διοίκησης με εκατοντάδες άτομα προσωπικό στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, και με το στρατιωτικό υλικό να συγκεντρώνεται σε υλικοτεχνικούς κόμβους (Logistics) στο ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσουν τη σύσταση νέας στρατιωτικής διοίκησης στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν, η οποία διοίκηση θα συντονίζει τη στρατιωτική βοήθεια και την εκπαίδευση για την Ουκρανία, αντικαθιστώντας ουσιαστικά την Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Σύνοδος αναμένεται ακόμα να αποφασίσει «μια οικονομική δέσμευση» για την Ουκρανία - πιθανώς 40 δισ. ευρώ ως μίνιμουμ βάση για το 2025, όπως έχει διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες - και θα ανακοινωθεί η παράδοση περισσότερων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Αναμένεται επίσης να υπογραφούν περισσότερες «συμφωνίες ασφαλείας» μεταξύ του Κιέβου και των ΝΑΤΟικών «συμμάχων», και να ληφθούν αποφάσεις για τον περαιτέρω μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την παροχή F-16 στην Ουκρανία, από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, που έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περίπου 80 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη και οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, όλα αυτά τα στοιχεία «αποτελούν μια γέφυρα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ένα πολύ ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής». Και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία πλησιάζει περισσότερο στο ΝΑΤΟ».

Το πακέτο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία έχει παρουσιαστεί ως «ιστορικό» και θεωρείται μια προσπάθεια για προβλέψιμη και σταθερή στο μέλλον βοήθεια προς την Ουκρανία, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες απρόβλεπτες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, π.χ. επιστροφή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ή όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ.

Κίεβο: Πιο ισχυρή απάντηση στον Πούτιν

Μπορεί όμως αυτό το πακέτο να μην ικανοποιήσει πλήρως το Κίεβο, που ζητά αφενός πολύ περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αφετέρου να οριστεί χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν προβλέπεται σε αυτήν τη Σύνοδο.

Ενδέχεται όμως να λάβει τη διαβεβαίωση ότι η υπόσχεση για την ένταξή της θα είναι «μη αναστρέψιμη», σύμφωνα με διπλωμάτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα προστεθούν και κάποιοι όροι.

Το προχθεσινό πυραυλικό χτύπημα στο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί ενόψει της Συνόδου στην Ουάσιγκτον.

«Πρόκειται για μια πλήρως σκόπιμη ενέργεια, ειδικά σχεδιασμένη και εγκεκριμένη από τον Πούτιν, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σαν ένα χαστούκι στη συμμαχία», έγραψε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μ. Ποντόλιακ, καλώντας σε πιο αποφασιστικές κινήσεις. Χαρακτήρισε το χτύπημα στο νοσοκομείο «άτυπο μήνυμα» ότι «ακόμα και η απροκάλυπτη δολοφονία παιδιών δεν θα υποχρεώσει το ΝΑΤΟ να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε τις επιθέσεις».

Οπως έχει ανακοινωθεί ή διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα δεσμευτούν για τουλάχιστον 4 επιπλέον συστοιχίες πυραύλων «Patriot» στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, που έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη Σύνοδο, έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ άλλα 7 συστήματα «Patriot», λέγοντας ότι ο Πούτιν «πρέπει να κατέβει στη γη και ο ουρανός μας να γίνει ξανά ασφαλής... Και εξαρτάται πλήρως από την επιλογή σας... Την επιλογή αν είμαστε πράγματι σύμμαχοι».

Τα 4 πυραυλικά συστήματα «Patriot» θα παραδοθούν από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και μια πολυεθνική προσπάθεια υπό την ηγεσία της Ολλανδίας. Αλλο ένα σύστημα θα μπορούσε να το παράσχει το Ισραήλ.

Επίσης, χθες η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με δεκάδες εκατ. δολάρια τον όμιλο «Nammo» για να επενδύσει σε μια νέα γραμμή παραγωγής, που μπορεί να δεκαπλασιάσει την παραγωγή των πιο σύγχρονων βλημάτων πυροβολικού. Η «Nammo» είχε δεσμευτεί να διατηρήσει τη νέα παραγωγική ικανότητα για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Πολωνία: Θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους πάνω από ουκρανικό έδαφος

Ο Ζελένσκι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ υπέγραψαν τη Δευτέρα, στη Βαρσοβία, διμερή συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα σε Ουκρανία και Πολωνία.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones που εκτοξεύονται από τη Ρωσία πάνω από το ουκρανικό έδαφος, αν αυτοί κατευθύνονται προς τον εναέριο χώρο της Πολωνίας.

Η πρόβλεψη αυτή της συμφωνίας είναι κάτι πρωτόγνωρο, ειδικά για ένα κράτος - μέλος του NATO, και η αντίδραση της Μόσχας αναμένεται να είναι σφοδρή, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος να επεκταθεί η σύγκρουση στην Πολωνία, δηλαδή να εξελιχθεί σε άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Επιπλέον, η διμερής συμφωνία ασφαλείας προβλέπει ότι η νέα εθελοντική στρατιωτική μονάδα «Ουκρανική Λεγεώνα» (Ukrainian Legion) θα εκπαιδευτεί σε πολωνικό έδαφος και θα προμηθευτεί εξοπλισμούς από τους «δυτικούς» συμμάχους του Κιέβου.

Τέλος, η ανακοίνωση του Ζελένσκι αναφέρει ότι Ουκρανία και Πολωνία «θα συνεργαστούν στα μαχητικά αεροσκάφη - και σε αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει η Βαρσοβία στο Κίεβο, αλλά και στην πιθανότητα να παραδώσει ακόμα περισσότερα στο μέλλον».

Αλληλοκατηγορίες για το χτύπημα στο παιδιατρικό νοσοκομείο

Το φονικό χτύπημα του νοσοκομείου πιθανότατα προκλήθηκε από απευθείας χτύπημα από ρωσικό πύραυλο, δήλωσε η Ντανιέλ Μπελ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Το Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού αναμενόταν να συνεδριάσει έκτακτα για το θέμα.

Η Ρωσία διεξήγαγε μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον ουκρανικών πόλεων, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων. Αρνείται όμως ότι στοχοποίησε το παιδιατρικό νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι αυτό χτυπήθηκε από πύραυλο αεράμυνας της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο έχει στραμμένο το βλέμμα του «με τη μέγιστη προσοχή» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη ρητορική και στις αποφάσεις που θα ληφθούν. «Πρόκειται για μια συμμαχία που θεωρεί τη Ρωσία εχθρό της (...) που επανειλημμένα έχει δηλώσει ανοικτά ότι στόχος της είναι να καταφέρει στη Ρωσία στρατηγική ήττα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ.

Επιστολή Ορμπαν στην ΕΕ για τις απόψεις του Πούτιν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν έστειλε μυστική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και στους 27 ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa και άλλα ΜΜΕ.

Ο Ορμπαν, που πρόσφατα ταξίδεψε σε Κίεβο, Μόσχα και Πεκίνο για να προωθήσει «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», στην επιστολή του αναφέρει εκτενώς τις απόψεις του Πούτιν και την πεποίθηση του Ρώσου Προέδρου για ήττα της Ουκρανίας στο πεδίο.

Η Βουδαπέστη ανέλαβε στις αρχές Ιούλη την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ο Ορμπαν γράφει ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του δεν μίλησε εξ ονόματος ολόκληρης της ΕΕ, αλλά απλώς προσπάθησε να καταλάβει τις θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσίασε ο Ορμπαν στην επιστολή, οι ρωσικές αρχές είναι βέβαιες ότι ο χρόνος δεν είναι προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά της Ρωσίας.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος εξεπλάγη που ο Ουκρανός Πρόεδρος απέρριψε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, είναι έτοιμοι να εξετάσουν οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που δεν χρησιμεύει ως κάλυμμα για την κρυφή αναδιάταξη και ανασύνταξη των ουκρανικών δυνάμεων», γράφει στην επιστολή.

Αναφέρει επίσης ότι τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο είναι έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών. Μετά τη «Σύνοδο Κορυφής της ειρήνης» στην Ελβετία, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τη Ρωσία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία

Μετά τη μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση, εντάθηκαν και τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 4 ανθρώπους στην περιφέρεια της νότιας Ρωσίας Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης της, ενώ το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκαν 38 ουκρανικά drones.

«Αυτές οι 24 ώρες ήταν πολύ δύσκολες για την περιφέρεια Μπέλγκοροντ. 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, 17 από τους οποίους βρίσκονται ακόμα σε ιατρικά κέντρα, ανάμεσά τους δύο σε σοβαρή κατάσταση», διευκρίνισε ο περιφερειάρχης.

Αλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επιθέσεις στη δυτική Ρωσία, ιδίως στις περιφέρειες Κουρσκ, Βορόνεζ, Ροστόφ και Αστραχάν. Τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας κατέστρεψαν 38 drones που η Ουκρανία εκτόξευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες ρωσικές περιοχές, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο περιφερειάρχης της Αστραχάν έκανε λόγο για «μαζική» προσπάθεια να χτυπηθούν διάφοροι στόχοι με drones στην περιοχή.


ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Η επίσκεψη Μόντι στη Μόσχα στέλνει μήνυμα στη «Δύση»

Το Νέο Δελχί θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία σε Ενέργεια και άλλους στρατηγικούς τομείς

Μήνυμα στήριξης προς τη Ρωσία επέλεξε να στείλει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, που επισκέφτηκε χθες και προχθές τη Μόσχα, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ρωσία και Ινδία είναι «εταίροι» στους BRICS και έχουν αυξήσει τις εμπορικές και ενεργειακές τους σχέσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις.

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του, ενίσχυσε τη θέση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη διεθνή σκηνή, γράφει η «Washington Post» και καθιστά σαφές ότι το Νέο Δελχί «θα διατηρήσει βαθείς δεσμούς με τη Ρωσία παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν» να προσελκύσει την Ινδία και να την απομακρύνει από τη Μόσχα. Στέλνει δε το μήνυμα ότι «η Ινδία εξακολουθεί να επενδύει στη σχέση με τη Ρωσία - αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής της πολιτικής».

«Οι σχέσεις μας έχουν τον χαρακτήρα μιας ιδιαίτερα προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο Πούτιν.

Η ινδο-ρωσική συνεργασία παρείχε σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας, υπογράμμισε ο Μόντι πριν από την έναρξη των επίσημων συνομιλιών στο Κρεμλίνο. Επιπλέον, πρόσθεσε, «ενώ ο κόσμος αντιμετώπιζε κρίσεις ασφάλειας τροφίμων, Ενέργειας και λιπασμάτων», η συνεργασία Ρωσίας - Ινδίας απέτρεψε «τέτοιες δυσκολίες για τους Ινδούς αγρότες» και «καλύψαμε πλήρως την ανάγκη τους για λιπάσματα».

Η Ρωσία και η Ινδία έχουν στενούς δεσμούς και στον πυρηνικό τομέα. Οι ρωσικές πυρηνικές τεχνολογίες καθιστούν δυνατή τη δημιουργία σύνθετων υλικών που εφαρμόζονται με επιτυχία στην πολιτική και αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο Πούτιν, ξεναγώντας τον Μόντι στο περίπτερο της Atom στην Εκθεση Επιτευγμάτων της Εθνικής Οικονομίας (VDNKH).

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν φυσικά και η Ουκρανία, με τον Μόντι να τονίζει πως η Ινδία τάσσεται υπέρ «της ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να συμβάλει στη διαδικασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ