ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές

Σε διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων με ξενοδοχεία και τουριστικά χωριά με βίλες, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και ακατοίκητες νησίδες, δίνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο νομοσχέδιο, δεν προβλέπεται κανένας ουσιαστικός περιορισμός στη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές, ενώ οι ποσοστώσεις που υπήρχαν για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες στα νησιά έχουν «εξαφανιστεί». Βέβαια, ήδη υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις τουριστικές επενδύσεις και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να φέρει τις απαραίτητες προσαρμογές για να ικανοποιήσει τις νέες ανάγκες των ομίλων του Τουρισμού και των επενδυτών.

Το νέο χωροταξικό χωρίζει την Ελλάδα σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με την τουριστική ανάπτυξη. Η κατηγοριοποίηση γίνεται μόνο στη βάση της σχέσης τουριστικών κλινών προς μόνιμο πληθυσμό, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb. Γίνεται σε επίπεδο δημοτικής ενότητας και χωρίζεται σε: Κορεσμένες περιοχές, ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες, περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και τις μη ανεπτυγμένες.

Στο νέο πλαίσιο, κορεσμένες τουριστικά χαρακτηρίζονται ελάχιστες περιοχές. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες ολόκληρη η Μύκονος και η Σαντορίνη, δύο μικρές ενότητες στη Σύρο και στην Τήνο, αλλά όχι η Πάρος, η Αντίπαρος και το Κουφονήσι. Στα Δωδεκάνησα, μόνο δύο δημοτικές ενότητες στη Ρόδο και μία στην Κω. Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία μόνο η δημοτική ενότητα Παραλίας Κατερίνης, αλλά όχι σημεία της Χαλκιδικής. Σε όλη την Κρήτη μόνο δύο ενότητες στο Ηράκλειο και μία στα Χανιά. Επίσης, ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι στην Πελοπόννησο όχι μόνο δεν υπάρχουν «κόκκινες» περιοχές, αλλά και οι ανεπτυγμένες είναι ελάχιστες (γύρω από το Ναύπλιο), ενώ η περιοχή της Μεσσηνίας δείχνει παρθένα (με την Καλαμάτα και τη Μεθώνη στις αναπτυσσόμενες περιοχές και την Πύλο στις μη ανεπτυγμένες)!

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (δηλαδή στις περιοχές που έχουν τοποθετηθεί στην τελευταία κατηγορία, τις μη ανεπτυγμένες) προτείνεται όχι μόνο να ενισχυθούν οι οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις, αλλά και να δοθούν ευνοϊκοί όροι δόμησης.

Τα νησιά (πλην Κρήτης και Εύβοιας) χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Η πρώτη περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μεσαία νησιά (46 στον αριθμό) και δεν περιέχει κανέναν περιορισμό πλην μιας αόριστης αναφοράς, υπέρ του καθορισμού ζωνών τουριστικών αναπτύξεων ή ζωνών προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και του τοπίου. Αντιθέτως, επιτρέπονται μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις (αλλά «ήπιας ανάπτυξης») σε όλα τα νησιά, πλην Κέρκυρας και Ρόδου.

Τέλος, μεγάλες τουριστικές μονάδες επιτρέπονται και σε ακατοίκητα νησιά, άνω των 300 στρεμμάτων («ήπιας ανάπτυξης») και εφόσον βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ν.μ. από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η μόνη κατηγορία στην οποία απαγορεύεται ρητώς η τουριστική ανάπτυξη είναι οι βραχονησίδες. Τέλος, μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία με τουριστικά χωριά κ.ο.κ.) επιτρέπονται και σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά αφού ολοκληρωθούν τα σχέδια διαχείρισής τους (τα οποία καρκινοβατούν εδώ και μία πενταετία).

ΑΚΡΙΒΕΙΑ
«Κόφτης» στη διατροφή των λαϊκών νοικοκυριών

«Ονειρο θερινής νυκτός» οι καλοκαιρινές διακοπές

Από «συμπληγάδες πέτρες» περνούν οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν την τεράστια ακρίβεια και τις τιμές - φωτιά σε μια σειρά τομείς της ζωής τους.

Αυτό αποτυπώνεται και στην έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), για την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει πέσει «μαχαίρι» ακόμα και στην αγορά τροφίμων, ενώ επιβεβαιώνεται πως για έναν στους δύο είναι «όνειρο θερινής νυκτός» οι καλοκαιρινές διακοπές, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος.

Μεταξύ άλλων:

- Το 71% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως εστίαση, διακοπές, ταξίδια κ.ά.

- Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

- Το 49% δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

- Το 27% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.

- Το 27% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Οσο αφορά τις διακοπές:

- 1 στους 2 καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024, ενώ 1 στους 3 (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες.

- 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες σε ποσοστό πάνω από 50%.

Οι κύριοι λόγοι, εκτός από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, είναι τα αυξημένα κόστη στα εισιτήρια (50%) και στη διαμονή (48%).

ΣΥΡΙΖΑ
Σε πρώτο πλάνο η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ...

Την τακτική τους ετοιμάζουν πλειοψηφία και μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση του καταστατικού συνεδρίου αρχές Οκτώβρη, με το ...ένα μάτι στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ, στο ποιος θα λάβει το χρίσμα της προεδρίας και με ποιες διαθέσεις απέναντι στο ζήτημα της συγκρότησης ενιαίου φορά της κεντροαριστεράς.

«Είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει, θα ανασυγκροτηθούμε, θα κάνουμε το καταστατικό μας συνέδριο και θα διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ». Στη γραμμή της ηγεσίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μεγαλύτερη δύναμη της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας θα θέσει τους όρους μιας συζήτησης για μελλοντική συνεργασία, πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας».

Εξήγησε ακόμα ότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξεκινήσει «από τη Βουλή, ενδεχομένως και καταθέσεις από κοινού προτάσεων νόμου», όταν βεβαίως τα δύο κόμματα δεν είναι απασχολημένα με το να ψηφίζουν τα νομοσχέδια της ΝΔ όπως πράττουν εδώ και χρόνια. Συνέχισε λέγοντας: «Αρα το θέμα των συνεργασιών είναι κάτι το οποίο σαφώς και μας απασχολεί (...) Η επιδίωξη μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι που το κρύβουμε. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο εμάς».

Η εκπρόσωπος Τύπου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για σειρά ζητημάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις Κασσελάκη - Τσίπρα, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις προ ολίγων ημερών τις είχε χαρακτηρίσει «αμιγώς πολιτικές», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε είχε, ούτε έχει τρολς» όταν βοά ο τόπος περί του αντιθέτου. Υποστήριξε ακόμα πως είναι αδύνατον να διατηρηθεί το καθημερινό φύλλο της «Αυγής».

Ο Ν. Παππάς, από την πλευρά του, μιλώντας στον «Flash» Θεσσαλονίκης, προεξόφλησε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ως η ηγέτιδα και κινητήρια δύναμη σε μια προσπάθεια εκλογικής προοδευτικής συνεργασίας», πως αυτό θα το πράξει «χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς να διακηρύσσουμε ότι θα έχουμε αέναη αναμονή ώστε να ωριμάσει ένα άλλο κόμμα και να προσέλθει στις διαδικασίες».

Την ίδια ώρα, στελέχη της μειοψηφίας ζητωκραυγάζουν για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, παρουσιάζοντας τη Γαλλία σαν παράδειγμα προς μίμηση. «Και στα δικά μας πρόεδρε», σχολίασε ο Χρ. Σπίρτζης κάτω από διθυραμβική ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα για τις εκλογές της Γαλλίας. «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς, να νικήσει τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς, να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» υποστήριξε η Ολγα Γεροβασίλη, περιβάλλοντας με αυταπάτες τον ρόλο των λεγόμενων «λαϊκών μετώπων».

Ο Δ. Τεμπονέρας ευλόγησε τα γένια του και τις πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετείχε τους μήνες που προηγήθηκαν στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει στην προτροπή «η νίκη στη Γαλλία είναι ένα βήμα. Να κάνουμε το επόμενο (...) Ας τους δώσουμε και στη χώρα μας αντίστοιχη δυνατότητα (σ.σ. των πολιτών), με διέξοδο κυβερνησιμότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ