Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σε πρώτο πλάνο η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ...

Την τακτική τους ετοιμάζουν πλειοψηφία και μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση του καταστατικού συνεδρίου αρχές Οκτώβρη, με το ...ένα μάτι στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ, στο ποιος θα λάβει το χρίσμα της προεδρίας και με ποιες διαθέσεις απέναντι στο ζήτημα της συγκρότησης ενιαίου φορά της κεντροαριστεράς.

«Είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει, θα ανασυγκροτηθούμε, θα κάνουμε το καταστατικό μας συνέδριο και θα διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ». Στη γραμμή της ηγεσίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μεγαλύτερη δύναμη της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας θα θέσει τους όρους μιας συζήτησης για μελλοντική συνεργασία, πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας».

Εξήγησε ακόμα ότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξεκινήσει «από τη Βουλή, ενδεχομένως και καταθέσεις από κοινού προτάσεων νόμου», όταν βεβαίως τα δύο κόμματα δεν είναι απασχολημένα με το να ψηφίζουν τα νομοσχέδια της ΝΔ όπως πράττουν εδώ και χρόνια. Συνέχισε λέγοντας: «Αρα το θέμα των συνεργασιών είναι κάτι το οποίο σαφώς και μας απασχολεί (...) Η επιδίωξη μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι που το κρύβουμε. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο εμάς».

Η εκπρόσωπος Τύπου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για σειρά ζητημάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις Κασσελάκη - Τσίπρα, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις προ ολίγων ημερών τις είχε χαρακτηρίσει «αμιγώς πολιτικές», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε είχε, ούτε έχει τρολς» όταν βοά ο τόπος περί του αντιθέτου. Υποστήριξε ακόμα πως είναι αδύνατον να διατηρηθεί το καθημερινό φύλλο της «Αυγής».

Ο Ν. Παππάς, από την πλευρά του, μιλώντας στον «Flash» Θεσσαλονίκης, προεξόφλησε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ως η ηγέτιδα και κινητήρια δύναμη σε μια προσπάθεια εκλογικής προοδευτικής συνεργασίας», πως αυτό θα το πράξει «χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς να διακηρύσσουμε ότι θα έχουμε αέναη αναμονή ώστε να ωριμάσει ένα άλλο κόμμα και να προσέλθει στις διαδικασίες».

Την ίδια ώρα, στελέχη της μειοψηφίας ζητωκραυγάζουν για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, παρουσιάζοντας τη Γαλλία σαν παράδειγμα προς μίμηση. «Και στα δικά μας πρόεδρε», σχολίασε ο Χρ. Σπίρτζης κάτω από διθυραμβική ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα για τις εκλογές της Γαλλίας. «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς, να νικήσει τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς, να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» υποστήριξε η Ολγα Γεροβασίλη, περιβάλλοντας με αυταπάτες τον ρόλο των λεγόμενων «λαϊκών μετώπων».

Ο Δ. Τεμπονέρας ευλόγησε τα γένια του και τις πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετείχε τους μήνες που προηγήθηκαν στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει στην προτροπή «η νίκη στη Γαλλία είναι ένα βήμα. Να κάνουμε το επόμενο (...) Ας τους δώσουμε και στη χώρα μας αντίστοιχη δυνατότητα (σ.σ. των πολιτών), με διέξοδο κυβερνησιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ