Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επικίνδυνες αποφάσεις και σχεδιασμοί, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή

Copyright 2024 The Associated

Με τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ξεκινά σήμερα η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ατζέντα αντανακλά την όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, οι αποφάσεις που δρομολογούνται στη Σύνοδο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-- Αποστολή σύγχρονων οπλικών συστημάτων ή και στρατιωτικών δυνάμεων στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, και χρησιμοποίηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στη Ρωσία. Αναβάθμιση των σχέσεων με το Κίεβο, με κατεύθυνση την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και χρηματοδότηση της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι με επιπλέον 40 δισ. ευρώ τον χρόνο.

-- Επέκταση στον Ινδο-Ειρηνικό και δυνάμωμα της συμμαχίας με Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (τους λεγόμενους IndoPacific 4), στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς επίσης ΝΑΤΟικό «σημάδεμα» κι άλλων περιοχών, όπως του Καυκάσου (με πρόσκληση σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία), της Μέσης Ανατολής (με πρόσκληση εκτός του Ισραήλ και σε αραβικές χώρες, όπως Αίγυπτος, Ιορδανία, Κατάρ, Τυνησία, ΗΑΕ και Μπαχρέιν).

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα διαπνέει κάθε πτυχή και λεπτομέρεια της Συνόδου.

Διόλου τυχαία, το ΝΑΤΟ δημοσιοποίησε χθες την ετήσια Αξιολόγησή του για την «Κλιματική Αλλαγή και τις Συνέπειες στην Ασφάλεια» (διαδικασία που ξεκίνησε το 2021), όπου πέρα από τις συνέπειες στις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη, βάζει επίσης θέμα ότι «οι πιθανοί αντίπαλοι και στρατηγικοί ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ εκμεταλλεύονται τις φυσικές καταστροφές για εκστρατείες κακόβουλης επιρροής, με στόχο την εκμετάλλευση συναισθημάτων, τη διασπορά δυσπιστίας και να βλάψουν την ικανότητα των Συμμάχων να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε κρίσεις».

Για πρώτη φορά, εξάλλου, η Αξιολόγηση περιλαμβάνει ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και «στους πιθανούς αντιπάλους και στρατηγικούς ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ». Λέει π.χ.: «Οι προβλεπόμενες αλλαγές στο κλίμα της Ρωσίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές πιέσεις (...) να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του πληθυσμού και την παραγωγικότητα της εργασίας, να τονώσουν τη μετανάστευση και τους εκτοπισμούς, να διαταράξουν την παροχή βασικών υπηρεσιών και να επιδεινώσουν συνολικά τις συνθήκες διαβίωσης». «Αυτές οι εσωτερικές προκλήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας» στη Ρωσία, τονίζεται στην ανάλυση.

«Οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις» βλέπει το ΝΑΤΟ και για την Κίνα, λέγοντας π.χ. ότι η γεωργική παραγωγή της, «η οποία σήμερα τροφοδοτεί περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τυχόν σημαντικές κλιματικές αλλαγές σε αυτήν θα έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις». Τονίζει ακόμα ότι «καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) εργάζονται για την απόκτηση μεγάλων εκτάσεων γεωργικής γης στο εξωτερικό, καθώς και για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμπορικών διαύλων για το εμπόριο τροφίμων, ώστε να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική τους ασφάλεια και να διαφοροποιήσουν τα προμήθειες τροφίμων».

Χωμένη μέχρι τα μπούνια

Ολα τα παραπάνω συνιστούν βέβαια προετοιμασία για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Προετοιμασία όπου η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό», καθότι ξοδεύει δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για τις ανάγκες των ΝΑΤΟ - ΕΕ και στηρίζει ή και συμμετέχει σε πολεμικά μέτωπα, αποστολές και επιχειρήσεις όπου Γης.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε χθες το μεσημέρι ώρα Αμερικής ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δημόσια συζήτηση με τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θύμισε ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με τη ΝΑΤΟική απόφαση για στήριξη στην Ουκρανία με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια (με απανωτές αποστολές χιλιάδων τόνων όπλων και πολεμοφοδίων) «και αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει», όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει. Διατύπωσε δε τη βεβαιότητα ότι συνολικά η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Κιέβου «για όσο χρειαστεί».

Παραπέρα, σε συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, τονίστηκε «το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», ενώ συζήτηση έγινε και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η κυβέρνηση έχει στείλει φρεγάτες στα ανοιχτά του Λιβάνου και στον Κόλπο του Αντεν, συν μία συστοιχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, υπηρετώντας σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Στο ίδιο μοτίβο ευρωατλαντικών σχεδιασμών, κλείδωσε για σήμερα αργά το βράδυ (11 μ.μ. ώρα Ελλάδας) συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν (παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών) στο περιθώριο της Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα είναι σύντομη, καθώς το κύριο ραντεβού τους είναι για τον Σεπτέμβρη στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αλλωστε, ο «οδικός χάρτης» για αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ακολουθείται κατά πόδας και οι δυο τους θέλουν να επαναβεβαιώσουν - όπως διαχέεται - το «θετικό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για την επίσπευση «συνεννοήσεων», στον πυρήνα των οποίων είναι η διευκόλυνση των μπίζνες του κεφαλαίου, οι μοιρασιές στα μερτικά της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή αλλά και η θωράκιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

ΝΑΤΟικοί κόμβοι Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Ειδικά ως προς το τελευταίο, η κυβέρνηση κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο. Χαρακτηριστικά, αύριο Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας προγραμματίζεται να υπογράψει μαζί με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας Επιστολή Προθέσεων (LoI) για τη δημιουργία «Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας» («Harmonized Military Mobility Corridor»).

Είναι συνέχεια της υπογραφής, πέρυσι τον Οκτώβρη, «Επιστολής Προθέσεων περί επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας» - στην Ελλάδα αφορά την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από Ελευσίνα και καταλήγει στο Χαλκερό Καβάλας, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο είναι να πάει έως Αλεξανδρούπολη και από εκεί βορειότερα. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση, ώστε να εξυπηρετεί τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που παρέταξαν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Με την υπογραφή της νέας LoI για τη «στρατιωτική κινητικότητα» οι τρεις κυβερνήσεις εκφράζουν το «ενδιαφέρον» τους μεταξύ άλλων για τη «μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διέλευσης», αλλά και για τη «διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών όποτε απαιτείται».

Επιπλέον, η LoI «αποσκοπεί στη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ και αναβαθμίζει περαιτέρω τις υποδομές και τα δίκτυα διοικητικής μέριμνας σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας».

Κράτος εν κράτει οι Αμερικανοί σε Λάρισα και Σούδα

Εξάλλου, ως κράτος εν κράτει λειτουργούν οι Αμερικανοί σε μια σειρά περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε προχθές στην Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ που επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.

Θυμίζουμε ότι η 371 Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force επιχειρεί από εκεί με τουλάχιστον 4 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» (αποτελούν τα «μάτια» των Αμερικανών από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα). Περαιτέρω, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», από τις 3/7 επεκτείνει τις υποδομές της στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να στήσει εργαστήριο ελέγχου υγρών καυσίμων («Fuel Lab») για τα αεροσκάφη τους, με προβλεπόμενο χώρο και για την αποθήκευση χημικών, εύφλεκτων και επικίνδυνων υλικών.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Αμυνας παρέπεμψε στο γεγονός ότι η ντόπια αστική τάξη έχει υπογράψει ήδη από το 1990 (ν. 1893/90) «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», «η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της πολυετούς στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι πριν δυο χρόνια «η συνεργασία αυτή αναβαθμίστηκε έτι περαιτέρω», με την υπογραφή του 2ου πρωτοκόλλου τροποποίησής της, το οποίο κυρώθηκε με τον νόμο 4932/2022. Τόσο με το 1ο πρωτόκολλο τροποποίησης της εν λόγω «αμυντικής» συμφωνίας, που κυρώθηκε με τον νόμο 4660/2020, όσο και με το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης, δίνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ η δυνατότητα «να διατηρεί και να λειτουργεί συγκεκριμένες στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η αεροπορική βάση Λάρισας», αλλά και στη Σούδα, από όπου επίσης επιχειρούν αεροσκάφη τους.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ως συγκεκριμένες στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες ορίζονται «οι λειτουργίες πτήσεων, η συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και αεροσκαφών αναγνώρισης των ΗΠΑ (σ.σ. συλλέγουν εικόνα και πληροφορίες από το πεδίο), η υποστήριξη αερομεταφορών και η εφοδιαστική υποστήριξη, ο ανεφοδιασμός αεροσκαφών, η προσγείωση και η ανάκτηση αεροσκαφών, η προσωρινή συντήρηση αεροσκαφών, προς διεξαγωγή μεταξύ άλλων και αποστολών - δραστηριοτήτων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και αναγνώρισης, είτε δραστηριοτήτων συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών είτε συνεκπαιδεύσεων κ.ο.κ.».

Πέραν δε της ευρείας και πολυεπίπεδης υποστήριξης που λαμβάνουν οι Αμερικανοί στο εσωτερικό, ο ίδιος ο Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «εκτός της ελληνικής επικράτειας, οι αποστολές που αναλαμβάνουν τα αεροσκάφη των ΗΠΑ, επανδρωμένα ή μη, αποτελούν αρμοδιότητα και άρα ευθύνη των ΗΠΑ, που ασκούν τον πλήρη επιχειρησιακό και διοικητικό έλεγχο, δίχως την υποχρέωση ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς». Το οποίο σημαίνει ότι μπορούν με σημείο αφετηρίας την Ελλάδα και χωρίς κανέναν περιορισμό να αναλαμβάνουν τις πιο πολεμοχαρείς αποστολές, π.χ. στη Μαύρη Θάλασσα ή στη Μέση Ανατολή, καθιστώντας τον λαό μας και τη χώρα στόχο αντιποίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ