Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Γιάννη Μαλισόβα

Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας είπαν το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Γιάννη Μαλισόβα, μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, δεκάδες σύντροφοί του από την ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, συγγενείς και χωριανοί, τη Δευτέρα το απόγευμα στον Πρωτόπαππα του δήμου Ζίτσας. Ο σύντροφος Γιάννης «έφυγε» πλήρης ημερών το Σάββατο 6 Ιούλη, στα 96 του χρόνια.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν εκ μέρους του Κόμματος ο Νεκτάριος Τριάντης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μέλος της ΚΕ, και η Μαρία Ανδρεάδου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων, και από την ΚΝΕ ο Γρηγόρης Μακρής, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης. Επίσης ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, και η Σπυριδούλα Δαρδάνη, δημοτική σύμβουλος Ζίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Με υψωμένες σημαίες, σηκωμένες γροθιές και συνθήματα, συνόδευσαν τον σύντροφο μπαρμπα-Γιάννη στην τελευταία του κατοικία.

Ο σύντροφος Γιάννης Μαλισόβας γεννήθηκε το 1928 στον Πρωτόπαππα και έζησε μια ζωή τίμια, μέσα σε κακουχίες και διώξεις από το αστικό κράτος λόγω της αγωνιστικής στάσης και δράσης της οικογένειάς του, αργότερα του ίδιου και της συζύγου του. Από παιδί ακόμα μετέφερε μηνύματα για τον ΕΛΑΣ και μετά τη Βάρκιζα, στα 17 του, μαζί με άλλα παιδιά του χωριού βγήκε αντάρτης με τον ΔΣΕ στα χωριά του Ζαγορίου. Το 1946 περνάει με τη διμοιρία του στη Θεσσαλία και συμμετέχει σε πολλές μάχες. Συλλαμβάνεται στη Λάρισα και καταδικάζεται σε τετράκις ισόβια. Τα χρόνια που ακολούθησαν τον εμφύλιο ήταν επίσης δύσκολα. Συχνά συλλαμβανόταν και οδηγούνταν στα κρατητήρια. Δύσκολα ήταν και τα χρόνια της δικτατορίας.

Τον επικήδειο εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απηύθυνε η Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων, Μαρία Ανδρεάδου. Ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε ότι ο μπαρμπα-Γιάννης δεν ήταν ο μοναδικός μαχητής του ΔΣΕ από τον Πρωτόπαππα και τα γύρω χωριά, για να επισημάνει ότι οι δεσμοί αίματος του Κόμματος με την περιοχή συνεχίζονται και σήμερα, όπως δείχνουν εκτός των άλλων τα μεγάλα ποσοστά και μια σειρά πρωτιές που κατέγραψε το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές. Για τον σύντροφο μπαρμπα-Γιάννη τόνισε ότι «ήταν ένας από αυτούς τους δικούς μας ήρωες που τρόμαξαν για τα καλά το αστικό κράτος, την αστική εξουσία», ενώ υπενθύμισε τα λόγια του ότι «για μένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το ΚΚΕ. Ολη μου η οικογένεια ήταν ΚΚΕ, κι εγώ ΚΚΕ θα πεθάνω». Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές στο προσωπικό παράδειγμα του συντρόφου μπαρμπα-Γιάννη, που ήταν παρών πάντα, μέχρι και την τελευταία πολιτική μάχη των ευρωεκλογών, και σταθερή η παρουσία του στις συνεδριάσεις της ΚΟΒ όπου ανήκε, στις συσκέψεις του Κόμματος στο χωριό, με τον «Ριζοσπάστη» εξόρμηση κάθε Σαββατοκύριακο «σπίτι το σπίτι, να φτάσει χέρι με χέρι η εφημερίδα του ΚΚΕ, να μην αφήσει ούτε σπιθαμή χώρου να χαλαρώσει οποιοσδήποτε δεσμός με το Κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ