Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου

Ισραηλινοί στρατιώτες μπλοκάρουν πέρασμα στη μεθόριο με τον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Ισραηλινοί στρατιώτες μπλοκάρουν πέρασμα στη μεθόριο με τον Λίβανο
Ανώτερο στέλεχος της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» σκοτώθηκε σε πλήγμα ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς παραμένει η ευρύτερη ένταση στην περιοχή και ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης μεγαλώνει.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο μέλη της «Χεζμπολάχ» επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτύπησε το ισραηλινό UAV.

Από τη μεριά της, η «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε στρατιωτική τοποθεσία του Ισραήλ στην περιοχή αλ-Μαρτζ κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και επιτεύχθηκε «άμεσο χτύπημα», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από μαχητές της Χεζμπολάχ στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν. Ακόμα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν πως περίπου 40 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί από τον Λίβανο.

Στο μεταξύ, η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβιλ Χέινς, κατηγόρησε χτες το Ιράν ότι προσπάθησε «να επωφεληθεί με καιροσκοπικό τρόπο από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, χρησιμοποιώντας παιχνίδια που έχουμε ξαναδεί από άλλους παράγοντες να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των ετών. Εχουμε παρατηρήσει παράγοντες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Ιράν να εμφανίζονται ως ακτιβιστές στο διαδίκτυο, να επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τις διαμαρτυρίες και ακόμη και να παρέχουν οικονομική υποστήριξη στους διαδηλωτές (...) Επιπλέον, οι Αμερικανοί που γίνονται στόχος αυτής της ιρανικής εκστρατείας μπορεί να μην γνωρίζουν ότι αλληλεπιδρούν με μια ξένη κυβέρνηση ή ότι λαμβάνουν υποστήριξη από αυτήν. Προτρέπουμε όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς συναλλάσσονται στο διαδίκτυο με λογαριασμούς και φορείς που δεν γνωρίζουν προσωπικά».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είχε χτες συνομιλία με τον νέο Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, με θέμα την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο Ασαντ υποστήριξε ότι η σχέση των δύο χωρών πηγάζει από «μια αμοιβαία πίστη και βασίζεται σε αρχές, αντίσταση ενάντια στην ηγεμονία σε μια ανήσυχη περιοχή που στοχεύει την ιστορική αποικιακή απληστία», όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο «Sana».

Από την πλευρά του, ο Πεζεσκιάν τόνισε τη στήριξη της χώρας του «στη Συρία και την αντίσταση», επισημαίνοντας «τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της εφαρμογής των αμοιβαίων συμφωνιών προς το συμφέρον και των δύο λαών», σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ