Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη φωτιά σε κατοικημένη περιοχή, με τρεις μονάδες Υγείας

Το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» έγινε πράξη, με καθοριστική τη συμβολή των κομμουνιστών στη μάχη που δόθηκε

Ο αγωνιστής δήμαρχος Κ. Πελετίδης στην πρώτη γραμμή της μάχης

INTIME NEWS

Ο αγωνιστής δήμαρχος Κ. Πελετίδης στην πρώτη γραμμή της μάχης
Μια μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στις 2 το μεσημέρι στην Πάτρα, στην περιοχή του Γηροκομειού, μέσα σε κατοικημένη περιοχή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού αλλά και τις δίκαιες διεκδικήσεις της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της πόλης, που χρόνια τώρα αντιπαλεύει την πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών πυροπροστασίας.

Και σε αυτήν την πολύ δύσκολη φωτιά, που ξεκίνησε σε πολύ κοντινή απόσταση από τρεις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας, το «Καραμανδάνειο» Παιδικό Νοσοκομείο, το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο ΑμεΑ της «Μέριμνας» και το «Κωνσταντοπούλειο» Γηροκομείο, καθοριστική ήταν η συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των ομάδων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της δημοτικής αρχής, μαζί με κατοίκους και τους λιγοστούς πυροσβέστες - για το μέγεθος της φωτιάς - που ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεσή της την ίδια ώρα που ηχούσε το γνωστό μήνυμα του 112, το «τρεχάτε ποδαράκια μου», για εκκενώσεις περιοχών, όπως αυτή της Εγλυκάδας. Μήνυμα που ωστόσο δεν απέτρεψε τους νέους και όσους μπορούσαν να βοηθήσουν από το να ριχτούν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, για τη σωτηρία σπιτιών, ιδρυμάτων και υποδομών.

Καμένη κατοικία στην περιοχή του Γηροκομειού

INTIME NEWS

Καμένη κατοικία στην περιοχή του Γηροκομειού
Από τις φλόγες χρειάστηκε να εκκενωθούν τόσο το συγκεκριμένο νοσοκομείο, με τους μικρούς ασθενείς και τους συγγενείς τους να μεταφέρονται στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» και σε νοσοκομεία της Αθήνας, όσο και το «Κωνσταντοπούλειο», οι τρόφιμοι του οποίου μεταφέρθηκαν στο ΚΕΤΧΝ με τη συνδρομή του δήμου, που άνοιξε και τις δομές φιλοξενίας αστέγων για όλους όσοι το είχαν ανάγκη χθες.

Κυριολεκτικά οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά για τη σωτηρία του «Καραμανδάνειου», μαζί με εργαζόμενους του νοσοκομείου και κατοίκους, σβήνοντας τη φωτιά, που μόλις έφυγαν για άλλη εστία, από ένα ανοιχτό παράθυρο, άναψε σε τμήμα του τρίτου ορόφου, χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί πέρα από δύο δωμάτια εφημερίας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο πόρταλ «902.gr» δείχνουν τη μάχη που έδωσαν ο λαός της περιοχής και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για να σώσουν το «Καραμανδάνειο». Οι πρώτοι που έφτασαν στο νοσοκομείο και ανέβηκαν στην ταράτσα για να σβήσουν τη φωτιά ήταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, δρώντας γρήγορα και με αυτοθυσία. Στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν επίσης εργαζόμενοι του δήμου και της ΔΕΥΑΠ, με υδροφόρες και προσωπικό, μεταφέροντας νερό και προσπαθώντας να αποκαταστήσουν άμεσα βλάβες που προκλήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης, ιδιαίτερα στο τμήμα του που διερχόταν μέσα από τις δασικές περιοχές και τροφοδοτούσε το ίδρυμα της «Μέριμνας». Μέχρι αργά το βράδυ δινόταν μάχη από συνεργεία της ΔΕΥΑΠ να αποκατασταθεί η υδροδότηση, έστω και με προσωρινή λύση.

Οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό στην προσπάθεια κατάσβεσης εστιών
Οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό στην προσπάθεια κατάσβεσης εστιών
Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης της πυρκαγιάς επικράτησε το γνωστό μπάχαλο του κρατικού μηχανισμού και αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι η πρωτοβουλία του ίδιου του λαού, με τους φορείς του, την αγωνιστική δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΠ, απέτρεψε τα χειρότερα.

Στην πρώτη γραμμή οι κομμουνιστές

Το ΚΚΕ κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του στην κατάσβεση, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και μέλος της ΚΕ. Στο μέτωπο βρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, για να συντονίσει τη μάχη που έδωσε το προσωπικό του δήμου.

Τη δική τους συμβολή είχαν οι ομάδες πυροπροστασίας του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, και μέλη άλλων εργατικών συνδικάτων.

Εργαζόμενοι, ακόμα και διανομείς, που άφησαν το μεροκάματο εκείνη την ώρα, ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς ενισχύοντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντών, με μηχανήματα, τρακτέρ και υδροφόρες. Η συμβολή των κομμουνιστών αναγνωρίστηκε και από κατοίκους, που είδαν ποιοι στάθηκαν άμεσα δίπλα τους και ρίχτηκαν στη μάχη: «Είναι τα παιδιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, επικοινώνησε χτες με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Β. Κικίλια ώστε άμεσα να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην Πάτρα. Παράλληλα επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλη, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Πάτρας αν χρειαστεί να μεταφερθούν εκεί ασθενείς.

Δυνάμεις των συνδικάτων στην οροφή του «Καραμανδάνειου»
Δυνάμεις των συνδικάτων στην οροφή του «Καραμανδάνειου»
Ολη η περιοχή του Γηροκομειού με τις συνοικίες της (Διάκου κ.ά.) βρέθηκε «στο πόδι», με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Με μάνικες, λάστιχα, κουβάδες, κλαδιά προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί.

Εκτός από το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο, οι φλόγες «έγλειψαν» τα ιδρύματα της «Μέριμνας» και του «Κωνσταντοπούλειου», που βρίσκονταν μέσα στον πρώην - πλέον - «πράσινο πνεύμονα». Εφτασαν επίσης μια ανάσα από το μνημείο των εκτελεσθέντων της περιόδου 1946 - 1949 στην περιοχή του Γηροκομειού, με τη μάχη του λαϊκού παράγοντα και των πυροσβεστικών δυνάμεων να αποτρέπει τα χειρότερα. Αλλωστε, από την έναρξη της μεγάλης φωτιάς δημιουργήθηκε σημαντικός κίνδυνος εγκλωβισμού κατοίκων στα ιδρύματα και στις γειτονιές του Γηροκομειού.

Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής έχουν καεί δύο σπίτια, μία οικοδομή και τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα, ενώ έχει καταστραφεί σημαντική δασική έκταση, μαζί και με καλλιέργειες ελιών και αμπελιών. Επίσης, έγινε γνωστό από την αστυνομία ότι προσήχθη γυναίκα ηλικίας 40 - 45 ετών η οποία, όπως αναφέρθηκε, τις προηγούμενες μέρες απειλούσε να προκαλέσει πυρκαγιά στο Γηροκομειό.


Το μαύρο της καταστροφής στο δάσος της περιοχής
Το μαύρο της καταστροφής στο δάσος της περιοχής
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οπως έσβησε την πυρκαγιά ο λαός, έτσι και θα τους ανατρέψει(2024-07-11 00:00:00.0)
Καιγόμαστε και η κυβέρνηση «καίγεται» να μπουκώσει τη βιομηχανία πολέμου(2024-07-10 00:00:00.0)
Επισκέψεις σε ιδρύματα της Πάτρας(2018-04-04 00:00:00.0)
Λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στη νέα λεηλασία!(2017-05-14 00:00:00.0)
Είχε ζητήσει να μην πετάξει(2000-08-09 00:00:00.0)
Απειλήθηκε το Ωραιόκαστρο(2000-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ