Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απειλήθηκε το Ωραιόκαστρο

Τρία χρόνια μετά το κάψιμο του Σέιχ Σου, όπου οι αρμόδιοι διαπίστωναν τη ...θετική πορεία των έργων για την αναγέννησή του, χθες κάηκε και το μισό πευκοδάσος του Ωραιοκάστρου, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, αφού η φωτιά απείλησε κατοικημένες περιοχές και αποτέφρωσε 5 αποθήκες, ενώ μέχρι αργά το βράδυ μαινόταν το νότιο μέτωπο, που κατευθυνόταν προς την περιοχή μεταξύ του γηροκομείου του Αγ. Παντελεήμονα και το Δερβένι, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Δεύτερο μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι και στην περιοχή του Ασκού στην επαρχία Λαγκαδά, κοντά στο πεδίο βολής, και μαινόταν μέχρι αργά το βράδυ. Ενα τρίτο μέτωπο εκδηλώθηκε σε οικοπεδικούς χώρους με ξερά χόρτα στην περιοχή της Ιωνίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κοντά σε βιομηχανική περιοχή, που, όμως, γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο από μικρές σχετικά δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Η φωτιά που απείλησε να κάψει το Δήμο Ωραιοκάστρου, εκδηλώθηκε χθες στις 12.05 το μεσημέρι από άγνωστη αιτία, στο δάσος του Μελισσοχωρίου και λόγω των βόρειων ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα προς το Ωραιόκαστρο, όπου απλώθηκε σε τρία μέτωπα και έθεσε σε πύρινο κλοιό το δήμο. Συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις, κάηκαν περίπου 800 - 100 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης. Λόγω της ταχύτατης επέκτασης της φωτιά προς κατοικημένες περιοχές, εκκενώθηκαν άμεσα 10 σπίτια που βρίσκονταν σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύρινη λαίλαπα και αποκλείστηκε η περιοχή γύρω από το γυμνάσιο, που απειλήθηκε άμεσα.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, συμμετείχαν ένα αεροπλάνο καναντέρ, ένα ελικόπτερο σινούκ, 1 γκρέιντερ και 1 μπουλντόζα της Νομαρχίας, σχεδόν όλα τα υδροφόρα οχήματα των Δήμων της περιοχής και 30 οχήματα της πυροσβεστικής με 150 πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ. Με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στον αγώνα κόντρα στις πύρινες φλόγες και οι δημοτικοί υπάλληλοι, μαζί με τους κατοίκους που έδωσαν το «παρών» στο πρώτο απεγνωσμένο κάλεσμα βοήθειας που απηύθυνε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες από την εκκλησία του Μελισσοχωρίου, και σύσσωμο το χωριό τέθηκε επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φωτιά που πήρε και πάλι την κατεύθυνση από το δάσος της Λητής προς Μελισσοχώρι στο πέρασμά του για το Ωραιόκαστρο. Ενας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου, στην έξοδο της Θεσσαλονίκης προς την περιοχή του Λαγκαδά, καταστράφηκε.

Φανερά οργισμένος ο δήμαρχος, Ν. Μπάτος, κατήγγειλε την ολιγωρία της κρατικής μηχανής, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όταν από τα πρώτα κιόλας λεπτά ζήτησε τη συνδρομή πυροσβεστικού ελικοπτέρου ή αεροπλάνου, ώστε άμεσα να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο, εστάλη 1 όχημα της πυροσβεστικής με 2 άνδρες. Και μόλις οι πυροσβέστες είδαν την έκταση της φωτιάς, μετά άρχισαν να φτάνουν τα οχήματα και σταδιακά να ενισχύεται η δύναμη, ώστε μετά τις 4 να φτάσει τα 30 οχήματα και τους 150 άνδρες. Το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στις 2.30 μ.μ. και, λίγο αργότερα, μπήκε στη μάχη της κατάσβεσης το 1 από τα 2 καναντέρ που σταθμεύουν στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο παρουσίασε βλάβη, όταν προχθές το βράδυ επιχειρούσε σε εστίες φωτιάς σε Χαλκιδική και Πιερία...

Ενδεικτικό του άμεσου (;) συντονισμού των υπηρεσιών είναι και το γεγονός πως το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών της Νομαρχίας ενημερώθηκε μετά τη 1.30 - 2 το μεσημέρι. Καθώς και ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ζητηθεί η συνδρομή του Δασαρχείου ...Θεσσαλονίκης.

Στον Ασκό, η φωτιά μαινόταν ως αργά το βράδυ, αφού η επιχείρηση κατάσβεσης γινόταν κυρίως από αέρος, από πυροσβεστικό αεροπλάνο και μικρές υποστηρικτικές δυνάμεις της πυροσβεστικής, λόγω του δύσβατου της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ