Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορρίφθηκε λόγω λαθών προσφυγή σεισμοπαθών

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε, λόγω νομικών λαθών, την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει 24 ιδιοκτήτες της μοιραίας πολυκατοικίας της οδού Ψυχάρη 21 στη Μεταμόρφωση, που έπεσε από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, προκαλώντας το θάνατο 16 ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν και πέντε παιδιά.

Οι 24 ιδιοκτήτες ζητούσαν τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των οικοπεδούχων Αναστ. Κανελλόπουλου - Βασ. Γιαννόπουλου και των συζύγων τους Αγγελικής και Πολυξένης μέχρι του ποσού των 4 δισ. δρχ., θεωρώντας τους υπεύθυνους για την κατάρρευσης της πολυκατοικίας, επειδή είχαν γίνει κακοτεχνίες κατά την ανέγερσή της, αλλά και επειδή δεν επισκευάστηκε μετά τις ζημιές που έπαθε από το σεισμό του 1981.

Ομως, η δικαστής Αβρακόμη Θούα επισημαίνει στην απόφασή της ότι οι αιτούντες δεν προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία ούτε γνωμοδότηση πολιτικού μηχανικού, αλλά «θεωρούν αυταπόδεικτη την ύπαρξη κακοτεχνιών από το γεγονός της κατάρρευσης της επίμαχης πολυκατοικίας, σε συνδυασμό με την πρόκληση σημαντικών ζημιών στις γειτονικές. Αν ίσχυε αυτό, θα ήταν περιττή οποιαδήποτε έρευνα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ότι το αρμόδιο υπουργείο σύστησε ειδική επιτροπή για να συντάξει πόρισμα σχετικό με τις συνθήκες κατάρρευσης».

Επίσης, αναφέρει ότι επικαλούνται αόριστα τις σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1981, χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο έγγραφο της πολεοδομίας. «Ακόμα όμως και αν είχαν αποδείξει κατασκευαστικά λάθη - συνεχίζει στο σκεπτικό της η παραπάνω δικαστής - δεν είναι υπεύθυνοι οι οικοπεδούχοι, γιατί δεν είχαν ούτε τις απαιτούμενες ειδικές γνώσεις αναφορικά με την κατασκευή του κτιρίου, ούτε της ανέγερσης της οικοδομής επιστατούσαν, ούτε οδηγίες έδιναν, ούτε τα υλικά επέλεξαν. Αλλωστε, αυτό φαίνεται από το ότι ανέθεσαν σε τρίτους αρμόδιους, όπως ήταν φυσικό, την ευθύνη της κατασκευής του ακινήτου και, συγκεκριμένα, στον πολιτικό μηχανικό Δημ. Καραγιάννη και στον εργολάβο Γιώργο Καλογερόπουλο. Αρα, δε θεμελιώνεται ευθύνη των καθ' ων».

Οι 24 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία να είναι αυτή τη φορά προς τη σωστή κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ