Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ψαλίδι» και στην εκπαίδευση των γιατρών

Βαθιά αντιδραστικό είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Εκπαίδευση για τις Ιατρικές Ειδικότητες», το οποίο παραχωρεί μέρος της εκπαίδευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα - εταιρίες, βάζει μεγάλους φραγμούς στην απόκτηση ειδικότητας για τους νέους γιατρούς, ενώ αποκόβει το πτυχίο της ιατρικής σαν αναγκαίο προσόν για τη λήψη ειδικότητας στους νέους γιατρούς.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει κατ' αρχήν τη δημιουργία Επιτροπών αξιολόγησης εκπαιδευτικών νοσηλευτικών μονάδων και εργαστηρίων (ΕΠΑΞΕΝΟΜΕ). Οι Επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από πέντε μέλη, τα οποία θα προτείνονται από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων, από το ΕΣΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τις επιμέρους Επιστημονικές Εταιρίες, ενώ σε αυτές θα συμμετέχει και ένας ειδικευόμενος γιατρός που ορίζεται από τα αντίστοιχα όργανα των ειδικευομένων. Με τον τρόπο αυτό, τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών (Ομοσπονδία, ΕΙΝΑΠ κλπ.) μένουν έξω από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, ενώ οι διαδικασίες αξιολόγησης και στελέχωσης των νοσοκομείων με ειδικευόμενους είναι έξω από τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου θέτει φραγμούς στη διαδικασία επιλογής των ειδικευμένων και απόκτησης του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, καθώς προβλέπει τη διενέργεια πανελλήνιων εξετάσεων τρεις φορές το χρόνο για την επιλογή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ