Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Καιγόμαστε και η κυβέρνηση «καίγεται» να μπουκώσει τη βιομηχανία πολέμου

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό, επί της ουσίας μέσα στον οικιστικό ιστό, δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Σήμερα το αποφύγαμε, αλλά μπροστά μας έχουμε μια διαχρονική απειλή, πράγμα που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων - της σημερινής και των προηγούμενων - και ενός συστήματος που το μόνο που το νοιάζει είναι τα κέρδη των λίγων», ανέφερε ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης σε δήλωσή του μετά τα χθεσινά γεγονότα, υπογραμμίζοντας αναλυτικά:

«Τη στιγμή που εμείς καιγόμαστε, η κυβέρνηση "καίγεται" για το πώς θα μπουκώσει με χρήματα τη βιομηχανία του πολέμου, αφήνοντάς μας ανυπεράσπιστους για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων.

Μετά μάλιστα από τόσες καταστροφές που έχει ζήσει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια, θρηνώντας θύματα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο της Πυροσβεστικής όσο και της Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν υποχρηματοδοτημένες και υποστελεχωμένες.

Σήμερα, τις ζωές και τα σπίτια του λαού, το "Καραμανδάνειο" Νοσοκομείο Παίδων, το "Κωνσταντοπούλειο" Ευγηρείο, τα έσωσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με την αυτοθυσία τους και την οργάνωσή τους.

Ολοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την άμεση ασφαλή επαναλειτουργία του "Καραμανδάνειου" και όλων των ιδρυμάτων, καθώς και να παρθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος απαιτεί από την κυβέρνηση: «Να ενισχύσει με την αναγκαία χρηματοδότηση την Πολιτική Προστασία του δήμου Πατρέων και με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς αυτή η τόσο κρίσιμη υπηρεσία, αριθμεί αυτήν τη στιγμή 2 μόνιμους εργαζόμενους! Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επαναλειτουργήσει άμεσα το "Καραμανδάνειο" Νοσοκομείο Παίδων και να επισκευαστούν όλες οι ζημιές από τη φωτιά. Να επαναλειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια το "Κωνσταντοπούλειο" Ευγηρείο και το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο "Η Μέριμνα". Αμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο 100%, χωρίς καμία καθυστέρηση».

Είχε προειδοποιήσει έγκαιρα

Θυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή του ο δήμος στις αρχές του Ιούλη είχε επισημάνει σχετικά με την πενιχρή χρηματοδότηση στον δήμο: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Πατρέων για ολόκληρο τον χρόνο έλαβε για την Πολιτική Προστασία χρηματοδότηση ύψους 153.000 ευρώ, τη στιγμή που δαπανά ετησίως 700 - 800 χιλιάδες ευρώ για προληπτικά τεχνικά έργα, σαρζανέτ, τοιχία αντιστήριξης, καθαρισμό και αποκομιδή των υπολειμμάτων. Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση!».

Και απαιτούσε: «Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη ο ενιαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη».

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Πάτρας αναφέρει μεταξύ άλλων για τη δική της συμβολή στη μάχη της κατάσβεσης: «Συνέβαλε με την υδροφόρα της, το προσωπικό της, αλλά και με άμεσα μέτρα και ρυθμίσεις στο δίκτυο, για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η υδροδότηση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν δρομολογηθεί ήδη και θα επισκευαστούν σήμερα κάποια κομμάτια του δικτύου που έκαψε η φωτιά». Και καταλήγει: «Με δεδομένη την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των τοπικών τους στηριγμάτων, η ΔΕΥΑ Πάτρας, για να στηρίξει ακόμα περισσότερο το έργο της πυρόσβεσης σε πυρκαγιές που μπορεί να ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού, θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα, μεταξύ αυτών και στην ενοικίαση υδροφόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ