Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Συνέχεια διπλωματικών επαφών για «αποτελεσματικά βήματα»

Στις πλάτες αμέτρητων εκτοπισμένων (φωτ.) φουντώνουν πολύπλευρα παζάρια

Copyright 2023, The Associated

Στις πλάτες αμέτρητων εκτοπισμένων (φωτ.) φουντώνουν πολύπλευρα παζάρια
Στο Κάιρο βρέθηκε χτες ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, που συζήτησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, όπως τουλάχιστον ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία. Αλλες διευκρινίσεις δεν δόθηκαν εκτός από την προτροπή του Καΐρου να γίνουν «σοβαρά και αποτελεσματικά βήματα» για να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Επαφές συνεχίστηκαν και στην Ντόχα του Κατάρ, όπου ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συνάντησε την βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ.

Σύμφωνα δε με το αιγυπτιακό δίκτο Al-Qahera News, σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές στην Ντόχα, παρουσία των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αιγύπτου, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Οπως αναμετέδωσε και το «Ρόιτερς», η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έχει ως αποστολή «την προσέγγιση των απόψεων της Χαμάς και του Ισραήλ», ώστε να συναφθεί μια συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν», ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή «υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία».

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», η ισραηλινή πλευρά φέρεται να επιμένει στη διασφάλιση του ελέγχου του λεγόμενου «Διάδρομου Φιλαδέλφεια», προειδοποιώντας ότι ακόμα και μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση από τη Γάζα θα αναλάβουν ξανά δράση εάν υπάρχουν «ενδείξεις» για λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο (ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων Γάζας - Αιγύπτου). Η Αίγυπτος εμφανίζεται - σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα - έτοιμη να εγγυηθεί για συνεργασία με τις ΗΠΑ προκειμένου να κατασκευαστεί υπόγειο φράγμα υψηλής τεχνολογίας που θα εμποδίζει το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα.

Παρακολουθεί «υπομονετικά» και η Αγκυρα

Από τη μεριά, του καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «εξακολουθούμε να μην έχουμε τα αποτελέσματα που περιμέναμε για το ζήτημα Ισραήλ - Παλαιστίνης με το ΝΑΤΟ», μιλώντας για «σοβαρές συνομιλίες» και «θετικά βήματα» που γίνονται στην Ντόχα, τα οποία «παρακολουθούμε υπομονετικά».

Ολα αυτά ενώ ο απερχόμενος αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ, που ήταν αρμόδιος για την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, Yehuda Fuk, δήλωσε - σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times» - ότι το «συμφέρον ασφαλείας» του Ισραήλ προϋποθέτει μια «ισχυρή και λειτουργική» Παλαιστινιακή Αρχή. Ο ίδιος φέρεται να επέκρινε τις κινήσεις κατάληψης κι άλλων εδαφών από εποίκους στη Δυτική Οχθη.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Calcalist» υποστήριξε πως ο κατοχικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη βλημάτων αρμάτων μάχης 120 χιλιοστών και το υπουργείο Αμυνας ανησυχεί για το ενδεχόμενο έλλειψης διαφόρων πυρομαχικών, επειδή κάποιοι προμηθευτές σταμάτησαν να απαντούν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους και κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν την προμήθεια πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυρομαχικών. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ορισμένα άρματα μάχης που σταθμεύουν στη Γάζα μεταφέρουν λιγότερα τέτοια βλήματα για να διατηρήσουν τις προμήθειες σε περίπτωση πολέμου στον βορρά με την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα να στρατολογεί υπερορθόδοξους Ισραηλινούς. Μετά από σχετική του συνάντηση με τον αρχηγό του επιτελείου του στρατού Χέρζι Χαλέβι, οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν για «επιχειρησιακή αναγκαιότητα και περίπλοκο κοινωνικό ζήτημα».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε στο ραδιόφωνο 103FM του Ισραήλ ότι «είναι μια περίπλοκη διαπραγμάτευση ακόμη και χωρίς ο Νετανιάχου να την περιπλέκει σκόπιμα για να κλείσει το μάτι στην πολιτική του βάση».

Αργά χτες και μετά το νέο μακελειό σε σχολείο - καταφύγιο (βλέπε διπλανό θέμα), το «Αλ Τζαζίρα» επικαλούμενο πληροφορίες από ανώνυμες πηγές σημείωνε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν» μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υπενθύμιζε και προειδοποιήσεις της ηγεσίας της «Χαμάς» ότι πιθανή κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα περιέπλεκε τις προσπάθειες για συμφωνία. Το πρακτορείο μετέδιδε πάντως ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του «Israel Democracy Institute», το 56% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ