Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είχε ζητήσει να μην πετάξει

Ο άτυχος πιλότος, που έχασε τη ζωή του στην Κέρκυρα, στη μάχη με τις φλόγες, φαίνεται να είχε υπερβεί τα όρια της αντοχής του

«Οι ώρες ήταν πολλές, η προσπάθεια μεγάλη, το αποτέλεσμα τραγικό».

Αυτά τα λόγια, που ανήκουν σε μέλος των συνεργείων πυρόσβεσης της πυρκαγιάς στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, αποτυπώνουν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην πτώση το πυροσβεστικό αεροπλάνο και στοίχισαν τη ζωή στον 26χρονο υποσμηναγό Θανάση Μπεσμελέ.

Ο άτυχος πιλότος ήταν κουρασμένος και είχε ζητήσει να μην πετάξει. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ρ», την καταγγελία αυτή έκανε η σύζυγος του θύματος μέσα στο θρήνο της την ώρα που έφτασε στο νοσοκομείο και ενώπιον παραγόντων της Κέρκυρας.

Επίσης, με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι χειριστές των δύο «Πεζετέλ» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν εστίες φωτιάς λίγο πριν τη δύση του ήλιου, όταν η κούραση τούς είχε καταβάλει, αφού συμμετείχαν στο έργο κατάσβεσης από το μεσημέρι. Ο άτυχος πιλότος κατέβαλε, μάλιστα, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην πέσει σε παρακείμενο χωριό της περιοχής.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αποκαλύπτει και τα εξής: «Στις 7 μ.μ., κι ενώ τα αεροσκάφη "Καναντέρ" και το ελικόπτερο είχαν ολοκληρώσει την πυρόσβεση, ζητούνταν τρακτέρ για να σβήσει εστίες που είχαν απομείνει, διότι η Πυροσβεστική δεν είχε πρόσβαση. Τρακτέρ δε βρέθηκε, στάλθηκαν τα δύο μικρά "Πεζετέλ" με επιβραδυντικό υγρό, κοντά στη δύση του ήλιου, και με κουρασμένους τους δύο πιλότους τους από την ολοήμερη εργασία».

Θρήνος στην κηδεία

Μέσα σε βαρύ πένθος έγινε χτες η κηδεία του άτυχου πιλότου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία.

Ο Θ. Μπεσμελές είναι ο τρίτος πιλότος που έχασε φέτος τη ζωή του στη μάχη με τις φωτιές.

Τον περασμένο Ιούλη δυο χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν σκοτωθεί στο Πήλιο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναέριας κατάσβεσης. Ηταν ο Γιάννης Μυλωνάς και ο Γιάννης Καρασάββας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ