Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαρύς φόρος αίματος

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά θλίψη του Κόμματος και του κερκυραϊκού λαού για την απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Θανάση Μπεσμελέ, την ώρα του καθήκοντος. Επίσης, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του ηρωικού πιλότου και τη συμπαράστασή της σε όλο το προσωπικό των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

«Ο βαρύς φόρος αίματος, συνεχίζει η ανακοίνωση, που πληρώνουν αρκετές ελληνικές οικογένειες δεν είναι το φυσικό επακόλουθο, όπως εμμέσως πλην σαφώς το παρουσιάζει η κυβέρνηση, η οποία, διά στόματος πρωθυπουργού, διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι ο τραγικός θάνατος του πιλότου αποδείχνει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις... κάνουν καλά τη δουλιά τους. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και εκτιμά τη μεγάλη και ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά όλου του προσωπικού των πυροσβεστικών μέσων. Γνωρίζει ότι κάνουν καλά τη δουλιά τους και δε χρειάζονται οι τραγικοί θάνατοι για να το επιβεβαιώσουν. Εκείνη που αποδεικνύεται στην πράξη ότι δε θέλει να κάνει τη δουλιά της είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Που αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών (απαγόρευση δόμησης, γρήγορες αναδασώσεις, αγροτικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, λειτουργίας δασικής υπηρεσίας, κ.ά.), αλλά και σύγχρονα μέτρα πυρόσβεσης».

«Το τραγικό δυστύχημα, υπογραμμίζει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, που οι τεχνικές πλευρές του θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναδείχνει και τη σοβαρότατη διάσταση της εξάντλησης των ανθρώπινων ορίων αντοχής των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος. Η εντατικοποίησης της δουλιάς τους, οι πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας είναι παράγοντες, που ορισμένες φορές παίζουν κατασταλτικό ρόλο στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Αντί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί και να προσπαθεί να δικαιολογήσει την αντιδασική πολιτική της και μέσα από τον τραγικό θάνατο των ανθρώπων της πυρόσβεσης, θα 'πρεπε να πάρει ουσιαστικά μέτρα με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και την αγορά σύγχρονων μέσων».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ τονίζει: «Η προχθεσινή τραγική κατάληξη της προσπάθειας πυρόσβεσης στην περιοχή Τρουμπέτα είναι αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κυβερνητικής πολιτικής. Στις 7 μ.μ., κι ενώ τα αεροσκάφη "Καναντέρ" και το ελικόπτερο είχαν ολοκληρώσει την πυρόσβεση, ζητούνταν τρακτέρ για να σβήσει μικροεστίες που είχαν απομείνει, διότι η Πυροσβεστική δεν είχε πρόσβαση. Τρακτέρ δε βρέθηκε, στάλθηκαν τα δύο μικρά "Πεζετέλ" με επιβραδυντικό υγρό, κοντά στη δύση του ήλιου, και με υπερκουρασμένους τους δύο πιλότους τους από την ολοήμερη εργασία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί εκπρόσωποί της (όπως η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων) κάνουν συχνή αναφορά στα σχέδια εμπρηστών. Ομως κανένα μέτρο αποτροπής της δράσης των εμπρηστών δεν παίρνουν. Αρκούνται σε εκκλήσεις στη "λαϊκή επαγρύπνηση" και την "προσπάθεια όλων μας", αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολίτες δεν μπορούν να γίνουν "κυνηγοί εμπρηστών". Η κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει συχνή αναφορά στους εμπρηστές και τον καιρό, για να δικαιολογήσει την πολιτική της. Αν και γνωρίζει ότι απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα του εμπρησμού απαιτείται οργανωμένη κρατική παρέμβαση, δεν κάνει τίποτα και μεταθέτει ευθύνες στο λαό και στην τοπική Αυτοδιοίκηση».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό να αποδοκιμάσει την καταστροφική και εγκληματική, στην ουσία της, κυβερνητική πολιτική και να παλέψει για μια πραγματική πολιτική πρόληψης, για αποτελεσματική και σύγχρονη πυρόσβεση, για ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και μέτρα ολοκληρωμένης αναδάσωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ