Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και αποζημιώσεις σε υποψήφιους αγοραστές!

Ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο

Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης επιχειρείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά τη δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των συμβάσεων φορέων που λειτουργούν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και του ύδατος. Κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο ενόψει του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που προωθείται από την κυβέρνηση στους παραπάνω τομείς.

Το νομοσχέδιο σύντομα θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση και μεταξύ των άλλων προβλέπονται οι τρόποι που μπορεί κάποιος να διεκδικήσει αποζημίωση, εφόσον έχει συμφέρον να του ανατεθεί συγκεκριμένη σύμβαση και έχει υποστεί ζημιά από παράβαση της κοινοτικής ή εσωτερικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, δικαιούται να ζητήσει προσωρινή δικαστική προστασία, ακύρωση ή αναγνώριση ως άκυρης της παράνομης πράξης του αναθέτοντος φορέα και επιδίκαση αποζημίωσης.

Πάντως, ο ενδιαφερόμενος όταν υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης για δαπάνες που κατέβαλε κατά την προετοιμασία της προσφοράς, υποχρεούται να αποδείξει, εκτός από τις δαπάνες, την παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας της σχετικής με τη σύμβαση συμβάσεων και ότι πράγματι είχε την πιθανότητα να αναλάβει τη σύμβαση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζονται τα σχετικά με τη συνεργασία των ελληνικών αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των σχετικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλπ.

Τέλος, σε περίπτωση που για την επίλυση διαφορών επιλεχθεί η διαδικασία της διαιτησίας, διευκρινίζονται οι αρμοδιότητες και οι δικαιοδοσίες των διαιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ