ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία

Την ώρα που δίνεται μάχη με τις φλόγες, ξέμεινε από νερό το δίκτυο ύδρευσης

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Στιμάγκα του δήμου Βέλου - Βόχας ξέσπασε περίπου στις 2.20 μ.μ. χθες, καίγοντας δασικές εκτάσεις μέσα σε δύσβατη περιοχή, αλλά και καλλιέργειες με ελιές και αμπέλια. Το απόγευμα ήταν ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο που πλησίαζε το χωριό Κούτσι του δήμου Νεμέας, χωρίς όμως μέχρι εκείνη την ώρα να απειλείται ο οικισμός.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη Στιμάγκα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Κελάρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας μεταξύ άλλων να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πυρόσβεσης.

Ο Γ. Κελάρης μάς περιέγραψε την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, καθώς λόγω της χρόνιας λειψυδρίας οι υδροφόρες που εφοδίαζαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να προμηθευτούν νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των οχημάτων που διεξήγαγαν το έργο της κατάσβεσης. Ετσι επιδεινωνόταν η κατάσταση, με συνέπεια η πυρκαγιά να παίρνει όλο και μεγαλύτερη έκταση. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι διαχρονικά δεν έχουν παρθεί μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, να μην υπάρχει νερό ούτε πόσιμο ούτε για άρδευση. Η περιοχή υδρεύεται με ημίμετρα. Κάποιες υδροφόρες φέρουν νερό, υπάρχει μικρός αριθμός γεωτρήσεων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα διακοπές υδροδότησης, ενώ φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε, με συνέπεια η περιοχή να καίγεται και οι κάτοικοι να μην έχουν νερό στα σπίτια τους.

Πυρκαγιές σε εργοστάσιο στην Ξάνθη και σε άλλες περιοχές

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα σε έκταση με χαμηλή βλάστηση και σκουπίδια, του εργοστασίου ανακύκλωσης «Μέδουσα ΑΕ» στην περιοχή κοντά στα Κιμμέρια Ξάνθης.

Πυκνός μαύρος καπνός είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή, με τους κατοίκους να ανησυχούν για τους κινδύνους από τυχόν έκλυση τοξικών ουσιών, ενώ οι πυροσβέστες κάνουν τεράστια προσπάθεια να περιορίσουν τη φωτιά.

Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και τον Νάσο Παπαδόπουλο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε αγροτοδασική έκταση στον Πολιχνίτο Λέσβου, η οποία έκαψε χαμηλή βλάστηση, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από ανάφλεξη οχήματος, που δυστυχώς μέσα του βρέθηκε απανθρακωμένος άνδρας. Εχουν ειδοποιηθεί οι αρχές για τη σήμανση και τη διακρίβωση του περιστατικού.

Αλλη φωτιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε νωρίς χθες το πρωί στο ύψος του 611ου χλμ. της Εγνατίας Οδού, στον δήμο Αλεξανδρούπολης, στον Εβρο. Η φωτιά, τέθηκε άμεσα υπό μερικό έλεγχο, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Λίγο αργότερα, για τρίτη συνεχή μέρα εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Ρούσας Σουφλίου, στον ορεινό όγκο, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο.

Φωτιά εκδηλώθηκε χθες - λίγο πριν τις 5 το απόγευμα - και στην περιοχή Θίνες στο Βαρθολομιό Ηλείας, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Χαλκίδα

Σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσουν τα σχέδια δημιουργίας ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Χαλκίδα καλεί τον λαό ολόκληρης της Στερεάς και Εύβοιας ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας έγινε γνωστό ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αδειοδότηση ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Χαλκίδα και συγκεκριμένα σε ιδιωτική έκταση στο Βαθύ Αυλίδας, που θα καλύπτει την εναπόθεση απορριμμάτων 21 δήμων της Στερεάς Ελλάδας.

Με βάση τις παραπάνω αναφορές, ο Κώστας Μπασδέκης σε δήλωσή του σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων οδηγήθηκαν τόσο ο δήμος Χαλκίδας όσο και οι δήμοι της νοτιοκεντρικής Εύβοιας σε αδιέξοδο, δεν ήταν τίποτα άλλο από μεθόδευση, ώστε να οδηγηθεί το μεγάλο τμήμα των απορριμμάτων της Στερεάς στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που περίμεναν ως ώριμο φρούτο αυτή την εξέλιξη».

Σημειώνει επίσης ότι «στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η μη χρηματοδότηση των ΜΕΑ σε Χαλκίδα και Λαμία, έργα που σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων θα έπρεπε να έχουν ήδη κατασκευαστεί», επισημαίνοντας παράλληλα πως «η ίδια η λειτουργία των ΜΕΑ δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς δεν δίνει έμφαση στη μείωση των απορριμμάτων με τη διαλογή τους στην πηγή. Αντίθετα εξυπηρετεί τη συγκέντρωση όγκου απορριμμάτων, που μετά από επεξεργασία θα καταλήγουν στην επικίνδυνη διαδικασία της καύσης για παραγωγή Ενέργειας ή καύσης από τσιμεντοβιομηχανίες, όπως ήδη γίνεται στο Αλιβέρι».

Τονίζει πως η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό που αφορά όλη τη Στερεά Ελλάδα, καθώς «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τσέπη του λαού της περιοχής, στην υγεία και στις συνθήκες ζωής των κατοίκων μιας μεγάλης πόλης όπως είναι η Χαλκίδα, ή και όπου αλλού οδηγηθούν τα επεξεργασμένα σκουπίδια για καύση». Ακόμα ο Κώστας Μπασδέκης υπογραμμίζει:

«Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση και επεξεργασία απορριμμάτων. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνει την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), την ασφαλή υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται και βέβαια την απαγόρευση της μεθόδου της καύσης.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή το ζήτημα αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα και την επεξεργασία τους, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση, αλλά και τι θέση παίρνει η περιφερειακή αρχή στη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Θεωρούμε επίσης ότι ο λαός της Χαλκίδας, της Εύβοιας, αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, γιατί αφορά τη ζωή του, την υγεία του και φυσικά είναι αυτός που θα πληρώσει πολύ ακριβά τη δράση των επιχειρηματικών συμφερόντων».

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Πατέρας θύματος καταγγέλλει την απόκρυψη στοιχείων για το εμπορικό τρένο

«Το εμπορικό τρένο μετέφερε αδήλωτο και επικίνδυνο υλικό», κατήγγειλε χτες ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της 20χρονης Μάρθης, που σκοτώθηκε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, επιμένοντας στο γεγονός ότι στις καταγραφές από τις κάμερες του σιδηροδρομικού δικτύου δεν βρέθηκαν παρά μόνο ένα - δύο πλάνα, σε προγενέστερο χρόνο, της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την επιβατική Intercity 62.

Οπως ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία. Και αυτό διότι προφανώς όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς, που προσπαθούν να εξιχνιάσουν αυτήν την υπόθεση, δεν έπραξαν στον σωστό χρόνο τις δέουσες ενέργειες» και συμπλήρωσε ότι «συγκεκριμένα, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην αναζήτηση του οπτικού υλικού από τις κάμερες των σταθμών από τους οποίους διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία. Αυτά αναζητήθηκαν 2,5 μήνες μετά το δυστύχημα. Είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αν σκεφτεί κανείς το πρόσφατο παράδειγμα της δολοφονίας του τοπογράφου, όπου οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές ενεργοποιήθηκαν ακαριαία, και σχεδόν εξιχνιάστηκε η υπόθεση τουλάχιστον για τον φυσικό αυτουργό, από τη λήψη εικόνας από τόσες πολλές κάμερες, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα και στο δυστύχημα των Τεμπών».

Πρόσθεσε ότι, «το οπτικό υλικό από τους σταθμούς στους οποίους διήλθε η επιβατική αμαξοστοιχία, ζητήθηκε σε 7 μέρες από το δυστύχημα. Κάτι τέτοιο δεν έλαβε ποτέ χώρα για την εμπορική αμαξοστοιχία. Είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα, το οποίο γεννά πολλά ερωτήματα περαιτέρω. Μιλάμε για 6 σκληρούς δίσκους, οι κάμερες είναι πολύ περισσότερες από τους σταθμούς όπου πέρασε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Δεν έχουν αντληθεί και δεν έχουν κατασχεθεί οι σκληροί δίσκοι όχι μόνο του εμπορικού σταθμού της Θεσσαλονίκης. Είναι όλων των σταθμών από τους οποίους διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία μέχρι και τους Νέους Πόρους. Μιλάμε για 15 σκληρούς δίσκους, όπου εδώ στην Ελλάδα δεν κατάφερναν να ανακτήσουν υλικό εκείνης της ημέρας. Γι' αυτόν τον λόγο αυτοί οι σκληροί δίσκοι εστάλησαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει μία πιο εξειδικευμένη προσπάθεια ανάκτησης των δεδομένων. Είναι περίπου 2,5 μήνες, ακόμα δεν έχουμε πάρει κάτι στα χέρια μας».

Και κατέληξε: «Κατά την άποψή μου, το ζήτημα αυτό είναι σοβαρότερο του μπαζώματος, γιατί εδώ έχουμε απώλεια εικόνας. Η εικόνα είναι αμείλικτη, δίνει ακράδαντα στοιχεία και από τα μέχρι στιγμής συντρέχοντα στοιχεία έχουμε αντιληφθεί ότι πράγματι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε αδήλωτο και επικίνδυνο υλικό. Συνεπώς θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός συντομότερα. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε αιτήματα προς κάθε υπεύθυνο για να αναζητηθεί αυτό το υλικό. Και όχι μόνο να αναζητηθεί, αλλά να κατασχεθεί. Εξ όσων γνωρίζουμε, πριν φύγουν στο εξωτερικό αυτοί οι 15 σκληροί δίσκοι, επανεγγράφονταν στους σκληρούς δίσκους οπτικό υλικό, επί 5 μήνες και παραπάνω από το χρονικό σημείο που έγινε το δυστύχημα».

ΥΔΡΑ
Αξιωματικοί ελέγχονται για τον χειρισμό των υπευθύνων πυρκαγιάς

Σοβαρές ευθύνες προκύπτουν από το πόρισμα της έρευνας για την πυρκαγιά στην Υδρα με τη θαλαμηγό με μεγαλοσχήμονες από το Καζακστάν. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και στελέχη του λιμεναρχείου Υδρας ελέγχονται για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράλειψης καθήκοντος. Οπως διαρρέεται, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαλατά δεν ασχολήθηκε επαρκώς με την υπόθεση, παρότι ήταν στον χώρο ευθύνης της. Επίσης, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα, το λιμεναρχείο Υδρας ενημερώθηκε από το παραπλέον σκάφος της θαλαμηγού «Περσεφόνη» ότι το πλήρωμα ή οι επιβάτες εμπλέκονται στη φωτιά που ξέσπασε, αλλά το σκάφος που έφτασε εκεί ποτέ δεν ακινητοποίησε τη θαλαμηγό και δεν προέβη σε έρευνα στο σκάφος.

Σε ό,τι αφορά στον αρχιπύραρχο, την επόμενη μέρα, στις 22/6, πήγε στη Βουλιαγμένη για να πάρει καταθέσεις από τους δέκα επιβάτες από το Καζακστάν και μετά από μια προφορική εξέταση τους άφησε ελεύθερους να φύγουν με ιδιωτική πτήση, αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είχαν ενεργό ρόλο. Μάλιστα, ενημέρωσε τον εισαγγελέα, όταν τους άφησε ελεύθερους.

Από την άλλη, αυτοί που τελικά διώκονται ως υπαίτιοι είναι ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της θαλαμηγού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ