ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάζει τη συμμετοχή του Β. Ορμπαν στην «άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών»

Copyright 2023 The Associated

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τη συμμετοχή του Β. Ορμπαν, πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, στην «άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών» στη Σούσα στο Καραμπάχ, κατά την οποία η Τουρκία επιχείρησε να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Παρά τη δήλωση αντίθεσης που εκφράστηκε από τον Υπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Μπορέλ, στη συμμετοχή αυτή, δεν μπορεί να αποκρυφτεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΕΕ και οι οξυνόμενοι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της όσο και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα συνιστούν πηγή μεγάλων κινδύνων για τον κυπριακό λαό και τους λαούς της περιοχής, καθώς κινούνται στην κατεύθυνση νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και της κατοχής.

Η συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από τον Ιούλη του '74 υπογραμμίζει τη σημασία οι λαοί να μην αποδεχτούν την προκλητική αποσιώπηση των μεγάλων ευθυνών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την εισβολή και διαιώνιση της κατοχής του 37% του νησιού, στο οποίο είναι εγκατεστημένες βρετανικές, ΝΑΤΟικές βάσεις για δεκαετίες και να απορρίψουν αποφασιστικά κάθε μεθόδευση διχοτομικού σχεδίου με ευθύνη του τουρκικού κράτους και τις πλάτες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κι αστικών κυβερνήσεων.

Η πάλη αυτή πρέπει να συνοδευτεί από την αποφασιστική καταδίκη της γενοκτονίας που διεξάγει το κράτος - κατακτητής Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ίδιων ακριβώς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και την εμπλοκή τόσο της κυπριακής κυβέρνησης, όσο κι αυτής της ΝΔ που απολαμβάνει την ουσιαστική σύμπλευση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας όλοι τους μαζί προκλητικά στο Ισραήλ "δικαίωμα στην αυτοάμυνα". Η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και ρίχνει "νερό στον μύλο" της επιβολής των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Το ΚΚΕ θεωρεί πως αποτελεσματική κατεύθυνση της πάλης για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι η κατεύθυνση για μια Κύπρο που αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες.

Μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Κώστα Λυμπερόπουλο

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Κώστα Λυμπερόπουλο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Ο σύντροφος Κώστας Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας στις 20 Μαΐου 1925, το τρίτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας αγροτών βιοπαλαιστών.

Από πολύ μικρή ηλικία γνώρισε την αδικία και τη βαρβαρότητα, όταν για αγροτικό δάνειο του πατέρα του τους πήραν το σπίτι, αναγκάστηκαν να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες και ο ίδιος να βγει στη βιοπάλη.

Προπολεμικά έρχεται σε επαφή με την Οργάνωση της ΟΚΝΕ στο χωριό.

Το 1943 έρχεται σε επαφή με το Κόμμα και από τον Φλεβάρη αναλαμβάνει αντιστασιακή δράση. Στις αρχές του 1944 γίνεται μέλος του ΚΚΕ.

Συμμετέχει σε πολλές μάχες με τον ΕΛΑΣ, μεταξύ άλλων στις Μάχες της Καλαμάτας και του Μελιγαλά, στην πολιορκία της Τρίπολης, στις Μάχες σε Αργος και Ναύπλιο.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και το κυνηγητό από κράτος και παρακρατικούς μηχανισμούς, βγαίνει στην παρανομία την άνοιξη του 1945, επικηρυγμένος πλέον από το αστικό κράτος με 16 εκατομμύρια!

Συμμετέχει στις πρώτες οργανωμένες ομάδες διωκόμενων αγωνιστών.

Τον Ιούνη του 1946 συλλαμβάνεται στο χωριό Ισαρη Αρκαδίας, όπου και ξεκινά μια πολύχρονη διαδρομή σε φυλακές και εξορίες: Πρώτα Τρίπολη, μετά Καλαμάτα - Ακροναυπλία - Κυπαρισσία - Πύλος - Μακρόνησος - Γυάρος - Ακροναυπλία - Αμφισσα - Αβέρωφ - Αμφισσα - Αίγινα - Χαλκίδα και τέλος Τρίπολη, από όπου απολύεται τον Δεκέμβρη του 1955 για λόγους υγείας.

Με την αποφυλάκισή του παραμένει σε επαφή με το Κόμμα και τη δεκαετία του 1960 αναλαμβάνει χρεώσεις στην Οργάνωση της ΕΔΑ στην Πετρούπολη.

Με την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου του 1967, καταφέρνει να μείνει στην παρανομία για δύο μήνες και συλλαμβάνεται τελικά τον Ιούνη του 1967, όταν για δεύτερη φορά στέλνεται στη Γυάρο και συνέχεια στη Λέρο, όπου απολύεται το 1969, πάλι για λόγους υγείας.

Με τη συνταξιοδότησή του το 1984 εγκαθίσταται μόνιμα στο χωριό του, στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας.

Στη μεγάλη κρίση του Κόμματος το 1989 - 1991, συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Κομματικής Οργάνωσης της Ανω Μεσσηνίας.

Ηταν μέλος της ΠΕΚΑΜ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μεσσηνίας.

Ο σύντροφος Κώστας μέχρι το τέλος της ζωής του πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η αγνή προσωπικότητά του, η ζωντάνια του, η θέλησή του για προσφορά πάντα θα μας συνοδεύουν.

Τον αποχαιρετάμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη στο καθήκον μας, στην πάλη μας για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού μας, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Διαβολίτσι σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στο νεκροταφείο του χωριού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ετοιμη να διεκδικήσει τη ... «χαμένη αξιοπρέπεια»

Επιμένει σε δηλώσεις που επιβεβαιώνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά έφραξε αλυτρωτισμούς στην περιοχή η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Χτες, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, αφού αναφέρθηκε (ξανά) σε «Μακεδονία» υποστήριξε ότι η χώρα του «και η περιοχή ήταν όμηροι του παρελθόντος για πάρα πολύ καιρό», προσθέτοντας ότι «πραγματικά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να ανακτήσουμε αυτήν τη χαμένη αξιοπρέπεια που δυστυχώς δεν είχαμε τα τελευταία 7 χρόνια, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, αλλά παντού στον κόσμο».

Προχτές, ο ίδιος χρησιμοποίησε ξανά τον όρο «Μακεδονία» και ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προτεραιότητα «τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ (μας) να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τα σύγχρονα βήματα και θα ακολουθήσουμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια αμυντική συμμαχία που υπήρξε ποτέ».

Χτες ήταν η σειρά ξανά της Προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να παινέψει «τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την απόδοση του μακεδονικού στρατού, ο οποίος εκπληρώνει πάντα τα καθήκοντά του στα υψηλότερα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 9 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας καλεί σε λαϊκό γλέντι στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (μπροστά από το ΚΑΠΗ δήμου Βόλου - πρώην κέντρο «Θεόφιλος»). Θα μιλήσει ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος.

-- Στις 9.30 μ.μ. οι ΚΟ Ελασσόνας καλούν σε λαϊκό γλέντι στο Πύθιο, στην ταβέρνα «Ο Θρόνος». Θα μιλήσει ο Σάκης Κατής, μέλος του Τομεακού Γραφείου Υπαίθρου Λάρισας.

Την Κυριακή 14 Ιούλη

Στις 9 μ.μ., στο Αιάντειο ανοιχτό θέατρο Αταλάντης, η ΚΟ Αταλάντης καλεί σε σύσκεψη με θέμα: «Οι αγώνες του λαού της περιοχής, οι μετεκλογικές εξελίξεις, η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.

Τη Δευτέρα 15 Ιούλη

-- Στις 8.30 μ.μ. οι ΚΟ ΛΑΡΚΟ, Λάρυμνας, Μαρτίνου και Μαλεσίνας καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση στη Λάρυμνα, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, με θέμα «Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής. Οι μετεκλογικές εξελίξεις. Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Οσφυοκαμψία

Διάφορα τρολ του διαδικτύου, πρώην και νυν ΣΥΡΙΖΑ, και ορισμένα ξεπεσμένα στελέχη που συμπεριφέρονται σαν τρολ, «αναρωτιούνται» πώς δόθηκε άδεια στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για να επισκεφθεί τις ΗΠΑ κατά την προεκλογική περίοδο και απαντάνε μόνα τους ότι «τον θεωρούν ακίνδυνο» ή «η πολιτική του ΚΚΕ τους εξυπηρετεί».

Αυτά τα λένε ανερυθρίαστα δυνάμεις που ο αμερικανόφερτος πρόεδρός τους βρίσκεται στις ΗΠΑ κάθε τρεις και λίγο (μάλιστα, όπως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε, η πρόσφατη πολυήμερη επίσκεψή του αποσκοπούσε στην εύρεση χρηματοδοτών...) ή στο παρελθόν που ο πρώην πρόεδρός του πήγαινε εκεί, για να πάρει το πρωθυπουργικό χρίσμα από διάφορα λόμπι ή να δοξάσει τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και να υπογράψει συμφωνίες για βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια.;

Κάποιοι άλλοι, μάλιστα, από τον ίδιο χώρο και την ίδια χρονική στιγμή, συνέδεσαν την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις ΗΠΑ με την υποτιθέμενη «αλλαγή της θέσης του ΚΚΕ για τον ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 1967» (sic). Και τα λένε αυτά όταν το κόμμα τους (πριν ακόμα τον Κασσελάκη ο ...όλος ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και η Νέα Αριστερά) έχει φτάσει σε τέτοιο στάδιο οσφυοκαμψίας, ώστε να παραχαράσσει τις ιστορικές φωτογραφίες από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, σβήνοντας το «έξω αι ΗΠΑ» από αφίσες τους, μην τυχόν και τους τραβήξει το αυτί ο Πάιατ. `Η για να μη θυμηθούμε τις εντυπωσιακές επί τόπου «στροφές» τους μετά το «Μεγάλη Βρετάνια» στις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου...

Τι ήθελαν, όμως, όσοι τα λένε αυτά; Να απαγορευτεί στο ΚΚΕ να επισκεφτεί την ομογένεια στις ΗΠΑ; Γιατί δεν το λένε ανοιχτά; Ετσι κι αλλιώς, είναι δύσκολο να ξεφτιλιστούν περισσότερο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ