ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ισοπεδωμένες και «σπαρμένες» με πτώματα ολόκληρες συνοικίες

Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν ακόμα και όποιον θέλει να απομακρύνει σορούς για ταφή. «Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί», επιμένει ο Νετανιάχου

Οπλα σχεδιασμένα για να σακατεύουν όποιον δεν σκοτώνεται, χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός
Οπλα σχεδιασμένα για να σακατεύουν όποιον δεν σκοτώνεται, χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός
Το σχέδιο εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού που το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ συνεχίζει με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αντανακλάται σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην Πόλη της Γάζας, όπου οι κατοχικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες προχώρησαν σε επιχειρήσεις νέας αγριότητας, βομβαρδίζοντας επανειλημμένα ακόμα και σχολεία που λειτουργούν ως καταφύγια εκτοπισμένων...

Τα στοιχεία για ό,τι αντίκριζε κανείς χτες στη συνοικία Shuja'iya της Πόλης της Γάζας, είναι χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας Πολιτικής Αμυνας, Μαχμούντ Μπασάλ, δήλωσε ότι «όλη η γειτονιά είναι μια περιοχή καταστροφής, ακατάλληλη για να σταθεί ο οποιοσδήποτε...» Το 85% των κτιρίων στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης είναι ακατάλληλα, για να μπει κάποιος μέσα, ενώ χιλιάδες πτώματα κάτω από τόνους ερειπίων συμβάλλουν στην εξάπλωση ασθενειών και λοιμώξεων.

Κάτοικοι και εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές καταγγέλλουν ότι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές βάλλουν αδιακρίτως, ακόμα και σε όσους μπορεί να επιδιώξουν να μαζέψουν νεκρούς για να τους θάψουν...

Υγειονομικοί μαρτυρούν πως τα όπλα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός έχουν σχεδιαστεί, ώστε πολύ μικρά σκάγια θραύσματα να εισχωρούν στα σώματα όσων δεν καταλήγουν, προκαλώντας «φρικτούς τραυματισμούς». Ο βρετανικός «Γκάρντιαν» μετέδιδε δηλώσεις γιατρών ότι «πολλοί από τους θανάτους, τους ακρωτηριασμούς και τα τραύματα που άλλαξαν τη ζωή σε παιδιά τα οποία έχουμε περιθάλψει προήλθαν από την εκτόξευση πυραύλων και οβίδων - σε περιοχές πυκνοκατοικημένες - γεμάτες με πρόσθετα μέταλλα, σχεδιασμένα έτσι ώστε να θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια θραυσμάτων... Είδαμε πολλούς λεγόμενους "τραυματισμούς από θραύσματα" που ήταν πολύ, πολύ μικρά, σε σημείο που εύκολα τα χάνει κανείς στην εξέταση, αλλά στο εσωτερικό προκαλούν τεράστια ζημιά...».

Κουβαλώντας ακόμα ένα πτώμα παιδιού στο νεκροτομείο, στην Ντέιρ Αλ Μπάλαχ

Copyright 2023, The Associated

Κουβαλώντας ακόμα ένα πτώμα παιδιού στο νεκροτομείο, στην Ντέιρ Αλ Μπάλαχ
Σύμφωνα με τον χτεσινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, μόνο οι επίσημα καταμετρημένοι θάνατοι Παλαιστινίων από τις 7 Οκτώβρη έφταναν χτες τους 38.345, οι τραυματισμοί τους 88.295. Ενώ μόνο χτες σκοτώθηκαν πάνω από 50 άτομα.

Ωμές δολοφονίες και στη Δυτική Οχθη

Αλλά και στην Δυτική Οχθη η κατοχική βαρβαρότητα κλιμακώνεται αμείωτα.

Μετά τον 13χρονο που στις αρχές της βδομάδας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ως «τρομοκράτης που πέταγε πέτρες» στην πόλη Deir Abu Mash'al, χτες, ο 17χρονος Παλαιστίνιος Ali Hassan Ali Rabai'a σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, μετά από εισβολή των IDF στην πόλη Μεϊταλούν, νότια της Τζενίν. Από τις 7 Οκτώβρη, οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι από τις κατοχικές αρχές στην Δυτική Οχθη φτάνουν τους 573, μεταξύ των οποίων 138 παιδιά.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μουσταφά, δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς, Τζενίν, Τουλκαρέμ, Ναμπλούς και αλλού σε όλη την Δυτική Οχθη. Αυτό «επηρεάζει το πώς ζουν οι άνθρωποι στους καταυλισμούς αλλά και δείχνει μια στοχευμένη προσπάθεια ενάντια στους προσφυγικούς καταυλισμούς», ανέφερε, σε συνδυασμό με τις ισραηλινές επιθέσεις και ενάντια σε υποδομές της UNRWA (υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες).

Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «πολύ ανησυχητική και θλιβερή» προσθέτοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «εκτιμά όλες τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός».

Νέες βόμβες στέλνουν οι ΗΠΑ

Ολα αυτά ενώ το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε νέες συνομιλίες του με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με βασικό θέμα «την παράδοση κρίσιμων πυρομαχικών, μερικά από τα οποία θα σταλούν στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες», ενώ η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι άμεσα θα σταλούν βόμβες 500 λιβρών, αλλά ...όχι μεγαλύτερες επειδή ανησυχεί ότι αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές...

Κι ενώ υποτίθεται ότι συνομιλίες είχαν προγραμματιστεί να συνεχιστούν στην Ντόχα για πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επανέλαβε χτες ότι «η εκστρατεία θα συνεχιστεί - μέχρι τη νίκη, ακόμα κι αν χρειαστεί χρόνος»...

Από τη μεριά της Χαμάς, εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε χτες ότι οι διαμεσολαβητές της δεν είχαν ακόμα λάβει καμία ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «συνεχίζει την τακτική των καθυστερήσεων για να κερδίσει χρόνο, για να ματαιώσει αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων, όπως έκανε και προηγούμενα».

Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι πρέπει να καθοριστούν ακόμα πολλές λεπτομέρειες για μια συμφωνία και ότι «υπάρχουν ακόμη μίλια για να κλείσουμε, αν μπορέσουμε να (τη) κλείσουμε» συμπληρώνοντας ότι «(όμως) δεν χρειάζεται να είναι πολύ μακριά αν όλοι έρθουν σε αυτό με τη θέληση να το κάνουν».

Δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», επανερχόταν στο ενδεχόμενο μιας «προσωρινής διακυβέρνησης» της Γάζας (μετά από αποχώρηση του ισραηλινού στρατού) με εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας στην οποία θα συνέβαλαν οι ΗΠΑ και την υποστήριξη «μετριοπαθών» αραβικών «συμμάχων» - ενδεχόμενο που φερόταν ήδη να έχει τεθεί και στο ίδιο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να διερευνηθούν και τυχόν κυβερνητικές ευθύνες για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη. Αυτή πρέπει «να είναι αντικειμενική, να διερευνήσει όλους μας, όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις και όσους τις εκτελούν, στην κυβέρνηση, στις ένοπλες δυνάμεις και στις υπηρεσίες ασφαλείας», είπε.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον Λίβανο

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και οι απαντήσεις από την ένοπλη οργάνωση «Χεζμπολάχ». Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τις περιοχές Yarin, Ramyah, al-Jebbayn, Tayr Harfa), μιλώντας για «χτυπήματα σε στρατιωτικές δομές». Από την πλευρά της η λιβανέζικη οργάνωση προχώρησε σε εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στοχεύοντας το νέο αρχηγείο ενός τάγματος του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας και απώλειες, ενώ χωριστή επίθεση έγινε και στην τοποθεσία al-Malikiah. Σειρήνες είχαν ηχήσει νωρίτερα σε περιοχές της Δυτικής Γαλιλαίας και ανατολικά της Ναχαρίγια. Τα πλήγματα επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή Κάμπρι.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιδράσεις για την «ειρηνευτική αποστολή» Ορμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο

Ετοιμάζεται να επισκεφτεί τον Τραμπ μετά τη σύνοδο στην Ουάσιγκτον, αναφέρει δημοσίευμα

Αντιδράσεις μέσα στην ΕΕ προκαλεί η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, στη Μόσχα και στο Πεκίνο για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή», λίγες μέρες αφότου η Βουδαπέστη ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ορμπαν επέλεξε να παρουσιάσει τη Ρωσία και την Κίνα ως αναπόσπαστο μέρος της «διευθέτησης» της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η Ουγγαρία όχι μόνο εξέφρασε διαφωνία για την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και για όλες τις αποφάσεις της συνόδου στην Ουάσιγκτον, αλλά επιπλέον στο περιθώριο της συνόδου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, καλώντας τον να συμμετέχει στην «ειρηνευτική αποστολή».

Σύμφωνα με τον «Guardian», που επικαλείται πηγή από το περιβάλλον του Ορμπαν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός σχεδιάζει να πετάξει στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα για να συναντηθεί με τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, για να συζητήσει μαζί του τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Από την άλλη, ουσιαστικά απέφυγε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτής της βδομάδας και δεν ζήτησε διμερή συνάντηση μαζί του, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής, γράφει ο «Guardian».

«Είναι καιρός να χαλιναγωγήσουμε την αδίστακτη προεδρία του Βίκτορ Ορμπαν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων «Renew Europe» - συμμετέχει και το κόμμα του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν - και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διερευνήσει όλα τα μέσα για να σταματήσει την προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η Β. Αγιέρ δήλωσε ότι «ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπονομεύει τις θέσεις που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, ενεργεί αντίθετα με τα συμφέροντά μας και πρέπει να σταματήσει».

Η σύσταση της ευρωομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη», στην οποία πρωτοστάτησε το κόμμα του Ορμπαν και αποτελεί τον νέο εθνικιστικό «πόλο» στην ΕΕ, δημιουργεί ερείσματα για την ουγγρική προεδρία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στη Μόσχα ήταν πολιτικό λάθος και οι χώρες - μέλη «έδωσαν μια σοβαρή προειδοποίηση στην ουγγρική προεδρία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ.

Αρκετοί πρεσβευτές της ΕΕ προειδοποίησαν για «πρακτικές συνέπειες» για την Ουγγαρία όπως «η αλλαγή της σειράς των προεδριών ή η συντόμευση της εξάμηνης προεδρίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ