Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιδράσεις για την «ειρηνευτική αποστολή» Ορμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο

Ετοιμάζεται να επισκεφτεί τον Τραμπ μετά τη σύνοδο στην Ουάσιγκτον, αναφέρει δημοσίευμα

Αντιδράσεις μέσα στην ΕΕ προκαλεί η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, στη Μόσχα και στο Πεκίνο για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή», λίγες μέρες αφότου η Βουδαπέστη ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ορμπαν επέλεξε να παρουσιάσει τη Ρωσία και την Κίνα ως αναπόσπαστο μέρος της «διευθέτησης» της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η Ουγγαρία όχι μόνο εξέφρασε διαφωνία για την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και για όλες τις αποφάσεις της συνόδου στην Ουάσιγκτον, αλλά επιπλέον στο περιθώριο της συνόδου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, καλώντας τον να συμμετέχει στην «ειρηνευτική αποστολή».

Σύμφωνα με τον «Guardian», που επικαλείται πηγή από το περιβάλλον του Ορμπαν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός σχεδιάζει να πετάξει στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα για να συναντηθεί με τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, για να συζητήσει μαζί του τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Από την άλλη, ουσιαστικά απέφυγε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτής της βδομάδας και δεν ζήτησε διμερή συνάντηση μαζί του, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής, γράφει ο «Guardian».

«Είναι καιρός να χαλιναγωγήσουμε την αδίστακτη προεδρία του Βίκτορ Ορμπαν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων «Renew Europe» - συμμετέχει και το κόμμα του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν - και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διερευνήσει όλα τα μέσα για να σταματήσει την προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η Β. Αγιέρ δήλωσε ότι «ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπονομεύει τις θέσεις που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, ενεργεί αντίθετα με τα συμφέροντά μας και πρέπει να σταματήσει».

Η σύσταση της ευρωομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη», στην οποία πρωτοστάτησε το κόμμα του Ορμπαν και αποτελεί τον νέο εθνικιστικό «πόλο» στην ΕΕ, δημιουργεί ερείσματα για την ουγγρική προεδρία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στη Μόσχα ήταν πολιτικό λάθος και οι χώρες - μέλη «έδωσαν μια σοβαρή προειδοποίηση στην ουγγρική προεδρία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ.

Αρκετοί πρεσβευτές της ΕΕ προειδοποίησαν για «πρακτικές συνέπειες» για την Ουγγαρία όπως «η αλλαγή της σειράς των προεδριών ή η συντόμευση της εξάμηνης προεδρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ