ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Νέα προκλητικά προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Στο περιθώριο οι εργαζόμενοι και η ανάγκη του λαού για φτηνές και ποιοτικές διακοπές

Νέα προκλητικά προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού κατοχυρώνει το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή από τους κυβερνητικούς βουλευτές και το οποίο καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. Οι νέες ρυθμίσεις εκτός των άλλων αποτελούν και ένα ακόμα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση 387 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να δοθούν ως «ζεστό χρήμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, ο ψηφισμένος πλέον νόμος ρυθμίζει πολεοδομικά ζητήματα τουριστικών καταλυμάτων, χωροθέτηση τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων, ζητήματα αδειοδότησης περιβαλλοντικών καταφυγίων και περιοχών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, θέματα ιατρικού τουρισμού και ιαματικών πηγών, ανατροπές στο επάγγελμα των ξεναγών.

Ξεχωρίζουν οι «φωτογραφικές» ρυθμίσεις, οπως το άρθρο 11 που αφορά τους ξενοδοχειακούς λιμένες, οι οποίοι ανέρχονται σε 11 και λειτουργούσαν χωρίς άδεια, και δίνεται η δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών. Αντίστοιχα, για τις μαρίνες και για να μπορούν να τοποθετούνται πλωτές εξέδρες, αλλά και για τα οινοποιεία, όπου δίνεται πλέον η δυνατότητα ίδρυσης ξενοδοχείων. Ουσιαστικά δίνεται σήμα για «νόμιμο» πια επιχειρηματικό ξεσάλωμα, αφού καταργείται κάθε νομοθετική ρύθμιση που μέχρι τώρα προέβλεπε κάποια προστασία δασών, ακτών, βουνών, περιοχών Natura.

Το ότι οι αλλαγές που φέρνει είναι ξεκάθαρα στην αντίπερα όχθη από τις ανάγκες του λαού φαίνεται και από το ότι μετατρέπει την οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση, τα λεγόμενα κάμπινγκ, που μέχρι σήμερα ήταν προσιτά στις λαϊκές οικογένειες, σε χώρους πολυτελούς διαβίωσης (το λεγόμενο glamping), αποκλείοντας και εκεί μεγάλη μερίδα του κόσμου από το δικαίωμα των διακοπών. Ηδη ένα τέτοιο θα λειτουργεί σύντομα στην παραλιακή ζώνη, δίπλα από το ΠΙΚΠΑ της Βούλας, και φαίνεται ότι «ανοίγει» ο δρόμος και για άλλες αντίστοιχες επενδύσεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν ένα προς ένα όλα τα θέματα που έρχεται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο υπέρ των ομίλων, τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, καθώς και την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να κάνουν διακοπές.

Μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων

Στη δευτερολογία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι ξένο με τις ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και με τις ανάγκες του λαού να κάνει διακοπές. Κυρίως, αυτό που διευθετεί είναι ευρείες παρανομίες, περιβαλλοντολογικές, χωροταξίας, χρήσεων γης και όλα τα υπόλοιπα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, ποιος ωφελείται; Πόσα είναι τα ξενοδοχεία; Είναι 10.000. Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι. 457.000. Ποιο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού μέχρι τώρα είχε, αν θέλετε, ενδιαφέρον ή κάθισε και είδε τους εργαζόμενους αυτού του κλάδου; Κανένα. Οχι μόνο της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων. Κανένα δεν έχει στο κέντρο του τους εργαζόμενους και το πώς δουλεύουν, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Και έχουμε πει ότι το καθεστώς είναι γαλέρας..».

Στη συνέχεια ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την κατάσταση στους νέους εργαζόμενους: «Μιλήσαμε για την Τουριστική Εκπαίδευση. Συνάντησα μια νέα κοπέλα, η οποία μου έλεγε, "οι γονείς μου δώσανε ένα σκασμό λεφτά να με στείλουν στην Ελβετία". "Ηρθα εδώ", λέει, "και δουλεύω με μισθό πείνας. Δεν αντέχω, θα αλλάξω κλάδο" - και πολύ καλά θα κάνει. Αρα, τι είναι αυτό που εσείς εξασφαλίζετε στους εργαζόμενους για να μπορέσουν να μείνουν στον κλάδο; Εντάξει, η εργοδοσία δεν κάνει πολιτική απασχόλησης, θέλει να ξεζουμίζει τον εργαζόμενο από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς διάλειμμα και με ατελείωτες ώρες. Η κυβέρνηση τι κάνει γι' αυτό; Τίποτα. Απλά κάνει διακρατικές συμφωνίες για να φέρουμε από τρίτες χώρες, με μισθούς πείνας, για να μπορέσουν να δουλέψουν στον κλάδο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά ζητήματα: «Εδώ λέτε, δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αν δεν υπάρχει νόμιμη λειτουργία, αν δεν διευθετήσουμε τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα που υπάρχουν. Και έρχεστε εδώ άλλη μια φορά και νομιμοποιείτε ό,τι κάνει η αγορά, όποια παρανομία κι αν κάνει μέχρι τώρα. Παρανομία στους εργαζόμενους και στα 8ωρα; Ερχεστε και κάνετε 6ήμερο. 10ωρη δουλειά; Ερχεστε και κάνετε 10ωρο. Θέλουν να χτίσουν μέσα στο δάσος; Ερχεστε και το νομιμοποιείτε, μέσα στο δάσος. Τώρα θέλουν και στον βυθό, και τους λέτε και στον βυθό να χτίσουν».

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει...

Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που μιλά για «βιώσιμη ανάπτυξη» αλλά ξεχνά να πει «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει», κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Σημείωσε πως αυτή η ανάπτυξη σημαίνει από τη μία αμύθητα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού και, από την άλλη, όρους εργασίας που εξοντώνουν τους εργαζόμενους, στις πλάτες των οποίων χτίζονται τα αμύθητα κέρδη. Το εργασιακό τοπίο συνίσταται σε 12ωρα και 13ωρα εργασίας την ημέρα, 6ήμερα, χωρίς ρεπό, ακανόνιστα ωράρια, υποχρεωτικές μετακινήσεις εργαζομένων στα αεροδρόμια του «τουριστικού θαύματος», θέτοντάς τους το δίλημμα «ή απόλυση ή μια ζωή κουβάρι».

Ανάλογη - συνέχισε - είναι η κατάσταση και στην Πολιτική Προστασία, μεταφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Καταλήγοντας σημείωσε πως σήμερα χρειάζεται το εργατικό - λαϊκό κίνημα να απαιτήσει κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, σε καύσιμα και Ενέργεια, μείωση στις τιμές των εισιτηρίων, στελέχωση των δομών Υγείας στα νησιά, κοινωνικό τουρισμό για όλους τους εργαζόμενους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. «Αυτό είναι το θαύμα, αυτό διεκδικούμε και δικαιούμαστε».

Αντί για υποδομές Υγείας «φυτρώνουν» μεγάλα ξενοδοχεία

«Η ικανοποίηση της ανάγκης της αναψυχής - εμείς λέμε δικαίωμα - γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο φόντο της τεράστιας ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

«Τα τεράστια τουριστικά θέρετρα, τα ξενοδοχεία - μεγαθήρια που σπέρνονται στους τουριστικούς προορισμούς, οι προβλήτες κρουαζιέρας και οι μαρίνες, τα βαπόρια που φτιάχνουν οι εφοπλιστές, τα πανηγύρια σας για την εξωστρέφεια του τουριστικού προϊόντος, τα ρεκόρ κερδοφορίας, είναι για τον λαό;», έθεσε το ερώτημα. «Εμείς λέμε: Οχι. Καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικό τουρισμό, για το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή. Είναι κομμένα και ραμμένα σε αυτό που εσείς στηρίζετε, και το λέτε: Στα μέτρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον τουριστικό τομέα». Γι' αυτό, συνέχισε, δεν «φυτρώνουν» υποδομές Υγείας και Πολιτικής Προστασίας εκεί που «φυτρώνουν» μεγάλα ξενοδοχεία.

Στάθηκε στον «τουρισμό Υγείας», όπου μέσω του νομοσχεδίου εξασφαλίζονται νέα κερδοφόρα πεδία για μπίζνες των επιχειρηματιών. Ολα αυτά, είπε, την ίδια ώρα που «όλοι όσοι κυβερνήσατε - και η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ - με την πολιτική σας έχετε οδηγήσει σε διάλυση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και σε επισφαλή και επικίνδυνη λειτουργία των νοσοκομείων με την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τις υποδομές. Πόσο μάλιστα όταν περικόπτονται παροχές όπως λουτροθεραπείες, ενώ μεγάλο μέρος των ιαματικών πηγών παρέμεινε αναξιοποίητο για χρόνια, και τώρα προωθούνται μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

«Για εμάς και οι ιαματικές πηγές είναι φυσικός πλούτος του τόπου, έπρεπε να αποτελούν λαϊκή περιουσία και όχι εμπόρευμα, αντικείμενο καπιταλιστικής - επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, και την αξιοποίηση αυτών των πηγών πρέπει να την απολαμβάνει ο εργαζόμενος άνθρωπος, ο συνταξιούχος, για λόγους υγείας και ανάπαυσης», σημείωσε.

Για να καταλήξει ότι «αναδεικνύεται πως σήμερα κάθε άλλο παρά παρωχημένη είναι η πάλη αφενός για το δικαίωμα στον τουρισμό, στην αναψυχή, αφετέρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού. Αυτές οι διεκδικήσεις σήμερα σκιαγραφούν και το αναγκαίο αύριο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για να διασφαλιστούν οι όροι ικανοποίησης των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών».


Εφταήμερη δουλειά θέλουν οι ξενοδόχοι - Αγωνιστική απάντηση έδωσαν οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Παρασκευή στην Αθήνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχώρησαν την Παρασκευή 12 Ιούλη εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία μετά από απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό και Τουρισμό Ν. Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), δίνοντας μια πρώτη αγωνιστική διπλή απάντηση στην άρνηση των ξενοδόχων για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία της Αθήνας και στο γεγονός ότι διεξάγουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουρισμού πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς καμιά ενημέρωση των εργαζομένων.

Οπως επισήμανε εξάλλου το Συνδικάτο στο κάλεσμά του, είναι γνωστό ότι «η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες, και με τις πλάτες της κυβέρνησης, έχει βάλει την υπογραφή της για απασχόληση τις μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, δηλαδή για την κατάργηση του 5ήμερου».

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιώργος Στεφανάκης τόνισε πως οι ξενοδόχοι «δεν δέχονται την τοπική κλαδική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, που κατοχυρώνει παράλληλα 5ήμερο - 8ώρο». «Μας αναγκάζουν να δουλεύουμε μέχρι και 7 μέρες τη βδομάδα για να συνεχίσουν να αυγατίζουν τα κέρδη τους, κάνοντας ταυτόχρονα 2 και 3 δουλειές ο καθένας, την ώρα που υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και πολύ μεγάλη εντατικοποίηση», υπογράμμισε.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαίτησαν μεταξύ άλλων αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες της Συλλογικής Σύμβασης. Οριο τα 14 δωμάτια για κάθε καμαριέρα. Κανείς χωρίς σύμβαση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Κατάργηση των δουλεμπορικών. Εποχικό επίδομα και δικαίωμα επαναπρόσληψης σε όσους εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κατάργηση όλων των νόμων και των άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης που τσακίζουν το 5ήμερο, το 8ωρο, τα δύο συνεχόμενα ρεπό τη βδομάδα.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων με τον ΠΟΞ. Εκεί ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την ΠΟΕΕΤ για την υπογραφή νέας πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης που φυσικά θα αφήνει ξανά τα χέρια ελεύθερα στους εργοδότες να επιβάλουν την εξαήμερη και εφταήμερη δουλειά, το ξεζούμισμα των εργαζομένων ήλιο με ήλιο. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η απάντηση του ΠΟΞ στο Συνδικάτο και τα σωματεία για τα δίκαια αιτήματά τους, λέγοντας ότι «μας καλύπτει η πανελλαδική σύμβαση».

«Βάζουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση. «Να δυναμώσουν τα συνδικάτα και τα σωματεία στους χώρους δουλειάς και το επόμενο διάστημα να μην αφήσουμε κανέναν ξενοδόχο να εφαρμόσει ούτε το 6ήμερο, ούτε το 7ήμερο», σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη παρέμβαση του Συνδικάτου σε ξενοδοχείο, που είπε στους εργαζόμενους να δουλέψουν τα ρεπό τους. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλους και κρυφά να αποφασίζουν για εμάς, έχουμε τη δύναμη με τον αγώνα μας σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς να βάλουμε μπροστά τη δικιά μας πρόταση για σύμβαση. Συνεχίζουμε και προετοιμάζουμε την κλιμάκωση του αγώνα, δεν σταματάμε εδώ», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ