Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφταήμερη δουλειά θέλουν οι ξενοδόχοι - Αγωνιστική απάντηση έδωσαν οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Παρασκευή στην Αθήνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχώρησαν την Παρασκευή 12 Ιούλη εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία μετά από απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό και Τουρισμό Ν. Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), δίνοντας μια πρώτη αγωνιστική διπλή απάντηση στην άρνηση των ξενοδόχων για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία της Αθήνας και στο γεγονός ότι διεξάγουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουρισμού πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς καμιά ενημέρωση των εργαζομένων.

Οπως επισήμανε εξάλλου το Συνδικάτο στο κάλεσμά του, είναι γνωστό ότι «η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες, και με τις πλάτες της κυβέρνησης, έχει βάλει την υπογραφή της για απασχόληση τις μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, δηλαδή για την κατάργηση του 5ήμερου».

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιώργος Στεφανάκης τόνισε πως οι ξενοδόχοι «δεν δέχονται την τοπική κλαδική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, που κατοχυρώνει παράλληλα 5ήμερο - 8ώρο». «Μας αναγκάζουν να δουλεύουμε μέχρι και 7 μέρες τη βδομάδα για να συνεχίσουν να αυγατίζουν τα κέρδη τους, κάνοντας ταυτόχρονα 2 και 3 δουλειές ο καθένας, την ώρα που υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και πολύ μεγάλη εντατικοποίηση», υπογράμμισε.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαίτησαν μεταξύ άλλων αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες της Συλλογικής Σύμβασης. Οριο τα 14 δωμάτια για κάθε καμαριέρα. Κανείς χωρίς σύμβαση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Κατάργηση των δουλεμπορικών. Εποχικό επίδομα και δικαίωμα επαναπρόσληψης σε όσους εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κατάργηση όλων των νόμων και των άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης που τσακίζουν το 5ήμερο, το 8ωρο, τα δύο συνεχόμενα ρεπό τη βδομάδα.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων με τον ΠΟΞ. Εκεί ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την ΠΟΕΕΤ για την υπογραφή νέας πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης που φυσικά θα αφήνει ξανά τα χέρια ελεύθερα στους εργοδότες να επιβάλουν την εξαήμερη και εφταήμερη δουλειά, το ξεζούμισμα των εργαζομένων ήλιο με ήλιο. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η απάντηση του ΠΟΞ στο Συνδικάτο και τα σωματεία για τα δίκαια αιτήματά τους, λέγοντας ότι «μας καλύπτει η πανελλαδική σύμβαση».

«Βάζουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση. «Να δυναμώσουν τα συνδικάτα και τα σωματεία στους χώρους δουλειάς και το επόμενο διάστημα να μην αφήσουμε κανέναν ξενοδόχο να εφαρμόσει ούτε το 6ήμερο, ούτε το 7ήμερο», σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη παρέμβαση του Συνδικάτου σε ξενοδοχείο, που είπε στους εργαζόμενους να δουλέψουν τα ρεπό τους. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλους και κρυφά να αποφασίζουν για εμάς, έχουμε τη δύναμη με τον αγώνα μας σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς να βάλουμε μπροστά τη δικιά μας πρόταση για σύμβαση. Συνεχίζουμε και προετοιμάζουμε την κλιμάκωση του αγώνα, δεν σταματάμε εδώ», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ