Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
«Καίγονται» για τη συγκρότηση του εναλλακτικού αντιλαϊκού πόλου

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς με ζητούμενο τη συγκρότηση ενός νέου αντιλαϊκού πόλου, την ανάκτηση αφενός της αξιοπιστίας της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ως δύναμης αστικής διαχείρισης και αφετέρου της ικανότητάς της να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις στα προτάγματα και στη στρατηγική της αστικής τάξης.

Στο ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι - Ν. Ανδρουλάκης, Χ. Δούκας, Π. Γερουλάνος, Μ. Κατρίνης, Μ. Αποστολάκη, Ν. Γιαννακοπούλου, Γ. Κανελλάκης, ενώ αναμένεται από Δευτέρα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Α. Διαμαντοπούλου - έχουν πάρει «θέση μάχης» ενόψει της διαδικασίας εκλογής προέδρου αρχές Οκτώβρη, στη σκιά της εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε υποθέσεις κυκλωμάτων εκβιασμών αλλά και απευθείας αναθέσεων από τον δήμο Αθήνας, όπως καταγγέλθηκε πρόσφατα.

Στη συζήτηση - εκτός από την πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ - μπαίνει και η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Εξάλλου ο παρονομαστής είναι κοινός, η στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος που είναι σε διαδικασία συνολικότερης αναμόρφωσης. Ετσι, δίνουν και παίρνουν τα υπονοούμενα για το ποιος θα αποτελέσει μπαλαντέρ και ποιος «αντίπαλος» του Μητσοτάκη. Βέβαια, όλοι μαζί και σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεχωρίσει για τη «συναινετική αντιπολίτευση» και την υπερψήφιση της πλειοψηφίας των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της κυβέρνησης, ιδιαίτερα των πιο «εμβληματικών».

Καθόλου τυχαία, ο δήμαρχος Αθήνας Χ. Δούκας δήλωσε μέσα στη βδομάδα, σχετικά με το αν σκοπεύει να συνεργαστεί με τον Κασσελάκη, ότι «η συνεργασία είναι βασικό θεμέλιο στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ανάπτυξη», ενώ με προκάλυμμα τη «λύση» των προβλημάτων και τη «συζήτηση από τα κάτω», βρήκε ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πως θα συνεργαστεί με όποιον χρειάζεται, ακόμα και με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ η Κουμουνδούρου

Παραμένει νεφελώδης η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το καταστατικό του συνέδριο, επίσης αρχές Οκτώβρη. Τα «μαχαίρια» έχουν βγει από τα θηκάρια, σε έναν πόλεμο φθοράς, που αγγίζει τα όρια του ξεκατινιάσματος για μαύρο χρήμα, τρολς, λασπολογίες κ.λπ. Τα μάτια τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας είναι στραμμένα στις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, αφού - όπως εκτιμούν - ο νέος πρόεδρος και οι διαθέσεις του για το εγχείρημα της κεντροαριστεράς θα κρίνουν πολλά.

Η μειοψηφία ζητά άμεσες πρωτοβουλίες για σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, μέχρι και εσωκομματικό δημοψήφισμα προκειμένου να εκφραστούν τα μέλη του κόμματος, πρόταση που απορρίφτηκε από την Κεντρική Επιτροπή. Η πλειοψηφία και ο Στ. Κασσελάκης ζητούν εγγυήσεις ότι αν αυτή η διαδικασία προχωρήσει, εκείνος θα είναι επικεφαλής του όποιου σχήματος προκύψει!

Και μέχρι να προκύψει, ο Στ. Κασσελάκης προετοιμάζει οργανωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας και παίρνοντας καταρχάς την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για την κατάργηση της υφιστάμενης οργανωτικής δομής του κόμματος και την αντικατάσταση οργάνων και οργανώσεων από νέα οργανωτικά σχήματα.

Μέσα σε όλα αυτά, τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και να αξιοποιούνται από την κάθε πλευρά στην προσπάθειά της να φορτώσει στην άλλη τη «ρετσινιά» του κακού διαχειριστή. Σε αυτό το φόντο, στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά διαχώρισε τη θέση του από την περίοδο Τσίπρα για την οικονομική διαχείριση στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτό αφορά το μαύρο χρήμα σε τρολς, που «στη δική του βάρδια» δεν τα έχει αντιληφθεί, είτε υπέρβαση της δαπάνης κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2023, όπως διέρρευσε από το περιβάλλον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ