Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κανένας συμβιβασμός με την «κανονικότητα» της φτώχειας, αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματα

Ολο και περισσότερα είναι τα στοιχεία από την επικαιρότητα, που επιβεβαιώνουν ότι τα «χειρότερα» για τον λαό από την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ είναι μπροστά. Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης άλλωστε, ο λαός βιώνει την ακρίβεια που θερίζει το εισόδημά του, τους «κόφτες» σε βασικές του ανάγκες για να τα βγάλει πέρα.

Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία 4 στους 10 Ελληνες (38,2%) αδυνατούν να έχουν ένα κανονικό γεύμα ανά δεύτερη μέρα! Και αυτό ήρθε να συμπληρώσει τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που δείχνουν ότι έχει πέσει «μαχαίρι» ακόμα και στην αγορά τροφίμων, ενώ ένας στους δύο δηλώνουν ότι είναι «όνειρο θερινής νυκτός» οι καλοκαιρινές διακοπές, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος. Επιπλέον, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν, σε συνθήκες που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της παρατεταμένης υπερβολικής ζέστης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας, το 71% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως εστίαση, διακοπές, ταξίδια κ.ά. Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 27% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του. Οσον αφορά τις διακοπές: 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024, ενώ 1 στους 3 δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες. Οι κύριοι λόγοι, εκτός από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, είναι τα αυξημένα κόστη στα εισιτήρια και στη διαμονή.

Τα βάσανα του λαού δεν σταματούν εδώ. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της έξωσης και του πλειστηριασμού. Αλλωστε, ένα νέο μπαράζ πλειστηριασμών έρχεται το β' εξάμηνο του 2024, με τουλάχιστον 10.000 ακίνητα να περιλαμβάνονται στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Βέβαια, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό πλειστηριασμό είναι μεγαλύτερος και θα φτάσει το 2024 σύμφωνα με εκτιμήσεις τις 100.000, δηλαδή αριθμός αντίστοιχος με το 2023.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «κλείνει» συμφωνίες που επιβαρύνουν τον λαό με 7,126 δισ. ευρώ για το 2024 για αμυντικές δαπάνες, που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, αλλά αφορούν τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Την ώρα που ένας εργαζόμενος προσπαθεί να επιβιώσει με μισθούς 400 και 500 ευρώ, η κυβέρνηση αποφασίζει να «κλέψει» από τον ίδιο εργαζόμενο σχεδόν έναν μισθό τον χρόνο, για να τα στείλει ως εξοπλισμούς στο καθεστώς Ζελένσκι για έναν πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Η κοροϊδία της εισαγόμενης ακρίβειας και των ...ευρωπαϊκών πρακτικών

Και, όσο ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την άγρια φορολογία, τόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι πρόβλημα ...εισαγόμενο, επικαλούμενη μάλιστα δείκτες, μέσους όρους και άλλα ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Και αυτό τη στιγμή που κάθε μήνα το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων σπάει το προηγούμενο ρεκόρ από τη φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες.

Κι ενώ πρόκειται για την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, για τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης, των «πράσινων μπίζνες» που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά προπαγανδίζουν ότι αυτό που φταίει είναι η «...απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές πρακτικές». Μια προπαγάνδα - ξέπλυμα της στρατηγικής του κεφαλαίου που εφαρμόζεται ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις, την οποία αναπαράγουν ταυτόχρονα με τις διεργασίες για τη διαμόρφωση νέου εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης, ικανού να απορροφά και να εξουδετερώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Αλλωστε, από κοινού μαζί με τη ΝΔ έχουν σχεδιάσει και εφαρμόσει τα μνημόνια διαρκείας, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, την καθήλωση των μισθών, τη διατήρηση της υψηλής φορολόγησης για τα νοικοκυριά, την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που έχει εκτοξεύσει το κόστος στην Ενέργεια και τα καταναλωτικά προϊόντα.

Και, βέβαια, την πολεμική προπαρασκευή, που απαιτεί επανασχεδιασμό βασικών κατευθύνσεων της οικονομίας και νέα θηριώδη κονδύλια για εξοπλισμούς.

«Κόφτες» στις ανάγκες του λαού

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι «κόφτες» που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες και θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή σύμφωνα και με το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2025. Για παράδειγμα, ένας από τους τομείς στους οποίους θα πέσει χοντρό «μαχαίρι» είναι οι αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε περίπτωση καταστροφής ανάλογη με αυτή της Θεσσαλίας. Κι αυτός προφανώς είναι ένας ακόμα λόγος που έφεραν και ψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, ώστε να μην υπάρξει κρατική αποζημίωση για σπίτια ή αγροτική γη που θα καταστραφεί.

Αντίστοιχοι «κόφτες» προβλέπονται και σε άλλους τομείς και οι περισσότεροι συνδέονται με δαπάνες που αφορούν κάλυψη λαϊκών αναγκών. Ετσι κι αλλιώς στον πυρήνα της αντιλαϊκής ατζέντας, που κλιμακώνεται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη γεφύρωση του «κενού παραγωγικότητας» που τη χωρίζει από τους βασικούς ανταγωνιστές της.

Σε αυτούς τους άξονες λοιπόν προσαρμόζεται ο ατέλειωτος μνημονιακός οδικός χάρτης που βρίσκεται ούτως ή άλλως στον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ και περιλαμβάνει: Το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα συνεχιστούν αμείωτα, και βέβαια όσα πρόκειται να προστεθούν στα προαπαιτούμενα της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Συνοχής. Και τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην πράξη πως τα μνημόνια όχι μόνο δεν έχουν τελειώσει, όπως λένε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν μόνιμο χαρακτήρα και τσακίζουν τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών.

Ατέλειωτα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που συνεχίζεται ο χορός δισεκατομμυρίων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ετοιμάζονται τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Μετά από όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί (φορολογικός νόμος, νόμος για το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς, νόμος για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ψηφιακή κάρτα εργασίας κ.ά.) έρχονται και τα εξής:

«Αναμόρφωση ενεργητικών δράσεων απασχόλησης», που προφανώς συνδέεται με την αναδιάρθρωση των επιδομάτων ανεργίας που αναμένεται το φθινόπωρο, η «μεταρρύθμιση στους τομείς της Ψυχικής Υγείας και των εθισμών», που υπηρετείται από το νομοσχέδιο - έκτρωμα με το οποίο μπαίνει λουκέτο στα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, εμπορευματοποιείται περαιτέρω η Ψυχική Υγεία και ξηλώνονται οι δημόσιες δομές απεξάρτησης. Και βέβαια οι «παραχωρήσεις για τουριστικούς λιμένες» και τα νέα «ΣΔΙΤ για αρδευτικά έργα», με το Ταμείο Ανάκαμψης να βάζει στο «μάτι» της ιδιωτικοποίησης κάθε υποδομή σε βάρος των αναγκών του λαού.

Κανένας συμβιβασμός, αντεπίθεση!

Κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με την κανονικότητα της βαρβαρότητας. Κανένας συμβιβασμός με τη διαρκή κλιμάκωση της επίθεσης στον λαό για τα κέρδη των ομίλων. Κανένας συμβιβασμός με τη φτωχοποίηση και τη δουλειά - λάστιχο για να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα.

Υπάρχει διέξοδος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και βρίσκεται στην αναμέτρηση με αυτή την κανονικότητα.

Ο λαός μπορεί να σταθεί στα πόδια του, να υπερασπιστεί τη ζωή του, κι αυτό απαιτεί την ήττα αυτής της πολιτικής στον δρόμο του αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα.

Απαιτεί να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να δεχθούν πλήγμα τα συμφέροντά τους, απαιτεί την αναμέτρηση με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την εκμετάλλευση που αποτελεί τη βασική του λειτουργία.

Με ενίσχυση της κοινής πάλης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος του, με ανασύνταξη του κινήματος, με αποφασιστική συσπείρωση στα σωματεία, με διεκδικήσεις που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να γεννήσει την ελπίδα και την αισιοδοξία, στον αντίποδα του αποπροσανατολισμού, της σύγχυσης, των χρεοκοπημένων αυταπατών.

Με συσπείρωση με το ΚΚΕ να οργανωθεί η αντεπίθεση, για την ανατροπή της βαρβαρότητας, για την προοπτική του σοσιαλισμού, με τους εργαζόμενους στην εξουσία και με την οικονομία στα δικά τους χέρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ