ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Ορθολογισμό» και «σταθερότητα» ζητά η MEDEF

Οι μεγαλοβιομήχανοι ζητούν να διασφαλιστεί ο ρόλος της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο

Νέες εφεδρείες, που εκτείνονται σε όλο το εύρος του αστικού πολιτικού φάσματος, πανέτοιμες να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο, άφησαν πίσω τους οι βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν στη Γαλλία μετά και τον β' γύρο της 7ης Ιούλη: Αφενός δόθηκε νέα ώθηση στην ανακαίνιση της σοσιαλδημοκρατίας, με την πρωτιά (σε έδρες, όχι σε ποσοστά) του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP) και τη «διάσωση» του μακρονικού σχήματος «Μαζί», που τελικά αναδείχτηκε 2η κοινοβουλευτική δύναμη. Αφετέρου, η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν ενισχύθηκε κι άλλο ως δύναμη που ετοιμάζεται να αναλάβει ευθύνες υπέρ των μονοπωλίων από κάθε πόστο, όπως έδειξε η δική της πρωτιά σε ψήφους και ποσοστό στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπως και ο ενεργότερος ρόλος που αναλαμβάνει σε ευρύτερες πανευρωπαϊκές διεργασίες (βλέπε προεδρία Μπαρντελά στη νεοσύστατη ευρωομάδα «Πατριώτες»).

Θυμίζουμε ότι με βάση το μονοεδρικό σύστημα που εφαρμόζεται στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, το NFP εξέλεξε 184 βουλευτές, το «Μαζί!» 166 έδρες, η RN 143. Με βάση όμως τα ποσοστά που προκύπτουν από τις ψήφους που έλαβαν για τη νέα Εθνοσυνέλευση, πρώτη είναι η RN (με 37,05%), ακολουθεί το NFP με 25,68% και μετά το «Μαζί!» με 23,14%.

Μέχρι το τέλος της βδομάδας, η παρέμβαση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, από τη μεριά του, ήταν να καλέσει «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στον κοινοβουλευτισμό, σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην προάσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας, αναγκαστικά πολλαπλής, για τη χώρα».

Σε δική της παρέμβαση, η Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF) επισήμανε την «επισφαλή οικονομική κατάσταση» και τον «έντονο διεθνή ανταγωνισμό» μέσα στον οποίο θα διεξαχθούν οι διεργασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καλώντας σε άμεση συνεννόηση για επιτάχυνση των επόμενων ανατροπών που απαιτεί «μια ξεκάθαρη και σταθερή οικονομική πολιτική», η οποία θα εγγυάται φυσικά «την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», με «περισσότερο οικονομικό ορθολογισμό». Η ανακοίνωσή της κατέληγε δε με προτροπή για εγγύηση «της εθνικής συνοχής», προσθέτοντας ότι «διακυβεύονται η θέση και ο ρόλος της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Αφθονοι οι «ικανοί να κυβερνήσουμε»

Τα αποτελέσματα έδωσαν περιθώριο στα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης να πανηγυρίσουν ότι «η κεντρώα παράταξη είναι ακόμη όντως ζωντανή», αλλά και ότι «η απερχόμενη πλειοψηφία θα θέσει τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συζήτηση».

Αλλοι σύμμαχοι του Μακρόν, όπως ο (πρώην πρωθυπουργός του και πλέον επικεφαλής του κόμματος «Ορίζοντες»), Εντουάρντ Φιλίπ, κάλεσε σε άμεσες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έχοντας εδώ και μέρες επισημάνει ότι χρειάζεται ένας «τρίτος δρόμος» που «θα σώσει τους Γάλλους από μια παγίδα ανάμεσα στα άκρα» και μια «κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πιο σταθερή, πιο ανοιχτή», που θα περιλαμβάνει δυνάμεις από τη «συντηρητική δεξιά μέχρι και τη σοσιαλδημοκρατική αριστερά».

Από τη μεριά του έμπειρου στην κυβερνητική διαχείριση Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) - βασικής συνιστώσας του NFP, στελέχη του διαμηνύουν ότι «η αριστερά πρέπει να διευρύνει τη βάση της» και καλούν σε δημιουργία συνασπισμού που θα οικοδομηθεί με επίκεντρο τους Σοσιαλιστές, αλλά θα περιλαμβάνει και «κομμουνιστές, οικολόγους και τους "Ανυπότακτους" (που βρίσκονται) σε μια λογική (...) οικοδόμησης, αλλά επίσης και ένα μέρος της "Αναγέννησης" (σ.σ. του κόμματος του Μακρόν που αποτελεί τον κορμό του "Μαζί!")», κάτι που χαρακτήρισε «απαραίτητο για να υπάρξει πλειοψηφία».

Στη δε «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), νεοεκλεγέντες βουλευτές μιλούν για την ανάγκη «να επιδιώξουμε πλειοψηφίες» και «να κάνουμε ό,τι μπορούμε» γι' αυτό, όπως η Κλεμαντίν Οτάν, που, σημειωτέον, μεσοβδόμαδα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την LFI, μιλώντας για «αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα» που «χρειαζόμαστε για να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα στην κατάσταση στην οποία τη βρίσκουμε...».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περίεργη υπόθεση με «ρωσικά σχέδια» δολοφονίας του διευθυντή της «Rheinmetall»

Επικαλείται το CNN και άλλα δυτικά ΜΜΕ

Ερωτήματα προκαλεί η υπόθεση που έβγαλαν στη δημοσιότητα το αμερικανικό δίκτυο CNN και άλλα δυτικά ΜΜΕ, σχετικά με φερόμενα ρωσικά σχέδια δολοφονίας του διευθυντή του γερμανικού κολοσσού εξοπλιστικών συστημάτων «Rheinmetall», Αρμιν Πάπεργκερ.

Η «Rheinmetall» είναι από τους σημαντικότερους κατασκευαστές οπλικών συστημάτων της Γερμανίας και τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας, με πρόσφατη συμφωνία για επισκευές αρμάτων μάχης και παραγωγή τεθωρακισμένων και στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη το CNN και οι «New York Times» ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ανακάλυψαν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Rheinmetall», ένα «από τα πολλά ρωσικά σχέδια για τη δολοφονία στελεχών αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης που στηρίζουν το Κίεβο», σημείωσε το CNN, επικαλούμενο πέντε μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εξήγησαν ότι το σχέδιο αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με το CNN, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αποκάλυψαν σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης να δολοφονήσουν τον Πάπεργκερ στις αρχές του έτους. Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τις γερμανικές αρχές, οι οποίες έλαβαν μέτρα προστασίας του Πάπεργκερ. Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι το Βερολίνο είχε λάβει αντίστοιχες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις στη Γερμανία. Η υπουργός Εξωτερικών, Αν. Μπέρμποκ, τόνισε ότι η Ρωσία διεξάγει υβριδικό πόλεμο «με σαμποτάζ, κυβερνοεπιθέσεις, με παράλυση του σήματος GPS ώστε τα αεροσκάφη των χωρών της Βαλτικής να μην μπορούν να προσγειωθούν σε γειτονικές χώρες». Οι αποκαλύψεις για σχέδια δολοφονίας του διευθυντή της «Rheinmetall» «υπογραμμίζουν ξανά ότι η Ευρώπη πρέπει από κοινού να προστατευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και «δεν πρέπει να είναι κανείς αφελής».

Οι «Financial Times» αναφέρθηκαν στο σχέδιο δολοφονίας, έχοντας ως πηγή διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο απέρριψε τα δημοσιεύματα, καταγγέλλοντας ότι δεν βασίζονται σε «σοβαρή τεκμηρίωση». «Ολα αυτά παρουσιάστηκαν με το στυλ των "fake news" και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμ. Πεσκόφ.

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω αντίστοιχων απειλών στη Γερμανία προειδοποίησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Μυστικών Υπηρεσιών στη γερμανική Βουλή, Ρ. Κιζεβέτερ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο εναντίον του Πάπεργκερ δεν θα πρέπει να επισκιάζει το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιλέξει και άλλους στόχους και χρησιμοποιεί κατασκόπους, πρακτικές σαμποτάζ και στοχευμένες δολοφονίες, υπενθυμίζοντας ότι γερμανικό δικαστήριο έχει επισήμως χαρακτηρίσει τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος.

ΗΠΑ
Πληθαίνουν οι φωνές για παραίτηση του Μπάιντεν από την υποψηφιότητα

Πληθαίνουν οι φωνές μέσα στους Δημοκρατικούς που ζητούν απόσυρση της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, και που αμφισβητούν το ενδεχόμενο να επικρατήσει έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντ. Τραμπ.

Στο μεταξύ, άλλη μια κακή επίδοση σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όταν ανήγγειλε τον «Πρόεδρο Πούτιν» καθώς υποδεχόταν επί σκηνής τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Οταν συνειδητοποίησε το λάθος του, συμπλήρωσε: «...θα νικήσει τον Πρόεδρο Πούτιν. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να ηττηθεί ο Πούτιν».

Επίσης, μπέρδεψε τα λόγια του λέγοντας πως «δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει Πρόεδρος», αντί να πει το όνομα της Κάμαλα Χάρις.

Ενόψει του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών (19 - 22 Αυγούστου), όπου υποτίθεται ότι θα οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του Μπάιντεν, ορισμένοι σύμμαχοι και σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου προσπαθούν να τον πείσουν να αποσυρθεί, μετέδωσαν οι «New York Times», καθώς και ότι ένας άλλος υποψήφιος, όπως η αντιπρόεδρος Κ. Χάρις, θα μπορούσε ενδεχομένως να νικήσει τον Τραμπ.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε το δημοσίευμα και δήλωσε ότι η ομάδα του Μπάιντεν «τον υποστηρίζει σθεναρά».

Την Τετάρτη ο Μπάιντεν κλήθηκε για πρώτη φορά από γερουσιαστή των Δημοκρατικών, τον Π. Γουέλς από το Βερμόντ, «να αποσυρθεί από την κούρσα, για το καλό της χώρας». Ακολούθησε ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.

Τουλάχιστον εννιά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, του άλλου Σώματος του Κογκρέσου, έχουν επίσης ζητήσει δημόσια να αποσυρθεί ο Μπάιντεν.

Σημαντική θεωρείται η παρέμβαση του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνι, σταθερού υποστηρικτή και χρηματοδότη των Δημοκρατικών, σε άρθρο του στους «New York Times» με τίτλο «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν, όμως χρειαζόμαστε άλλον υποψήφιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ