ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Με σημαντικές συναντήσεις, ιδιαίτερα διαφωτιστικές για την πάλη του κουβανικού λαού, του ΚΚ Κούβας και της ηγεσίας της χώρας για λαϊκή ευημερία και κυριαρχία, κόντρα στην εντεινόμενη επίθεση του ιμπεριαλισμού με αιχμή τις ΗΠΑ και την ΕΕ, συνεχίζονται οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κούβα από τις 10 έως τις 15 Ιούλη, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελείται ακόμα από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή, Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Γιώργο Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Μέσα από τις συναντήσεις αναδεικνύονται οι τεράστιες δυσκολίες που προκαλούν στον λαό της Κούβας ο εντεινόμενος βάρβαρος αποκλεισμός της χώρας από τις ΗΠΑ και η απαράδεκτη ένταξη και διατήρηση της Κούβας στην περιβόητη λίστα των ΗΠΑ με τα κράτη που είναι δήθεν «χορηγοί της τρομοκρατίας» (η ένταξη της Κούβας έγινε από την κυβέρνηση Τραμπ το 2021 και διατηρείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν), αλλά και η ουσιαστική στήριξη αυτής της πολιτικής από την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, που κάθε λίγο και λιγάκι με διάφορες αφορμές προβαίνουν σε καταγγελίες και παρεμβάσεις εναντίον της ηγεσίας της Κούβας και του ΚΚ Κούβας.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποιεί η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναδεικνύονται ο αγώνας που δίνουν μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ο λαός και η ηγεσία της Κούβας, μια σειρά επιτεύγματα και θετικά στοιχεία που καταγράφουν και η μεγάλη σημασία που έχει για αυτήν την προσπάθεια η παραπέρα ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στην πολύμορφη ιμπεριαλιστική επίθεση.

Οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του Κόμματος ξεκίνησαν την Τετάρτη, με την πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB) και την έδρα της BioCubafarma, επιστημονικό κέντρο με πρωτοπόρο έργο στην υπηρεσία του κουβανικού λαού, στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που απελευθερώνονται για την επιστήμη όταν αυτή τίθεται στην υπηρεσία του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους.

Ακολούθησε την ίδια μέρα συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (το κοινοβούλιο της Κούβας) και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ανα Μαρία Μαρί Ματσάδο, η οποία παρουσίασε στοιχεία για τη λειτουργία και τις προτεραιότητες της Εθνοσυνέλευσης και του νομοθετικού της έργου, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών εμποδίων και των ελλείψεων που επιβάλλει ο αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις δύο αυτές συναντήσεις δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» 12/7/2024.

Σήμερα δημοσιεύεται ρεπορτάζ από τις συναντήσεις που ακολούθησαν την Πέμπτη με την ηγεσία του ΚΚ Κούβας και της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας (CTC).

Για τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ περιλάμβανε ακόμα συναντήσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών, την ΚΝ Κούβας, το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP) και άλλους φορείς, καθώς και επισκέψεις σε χώρους δουλειάς.


Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη μας στην Κούβα

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον Ρομπέρτο Νοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Οργανωτικό Γραμματέα της ΚΕ, και με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Από τη συνάντηση με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Εμίλιο Λοσάδα Γκαρσία
Από τη συνάντηση με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Εμίλιο Λοσάδα Γκαρσία
Η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της σταθερής αλληλεγγύης στην Κούβα και στον λαό της, και η εμβάθυνση των ιστορικών αδελφικών σχέσεων μεταξύ του ΚΚΕ και του ΚΚ Κούβας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Οργανωτικό Γραμματέα της ΚΕ.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, πίσω από την πλατεία της Επανάστασης, συμμετείχαν επίσης ο Εμίλιο Λοσάδα Γκαρσία, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και η Μαριντέ Φερνάντι, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, αναπληρώτρια επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Ο Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επεσήμανε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο Κομμάτων και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στάση αλληλεγγύης του ΚΚΕ και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στην Ελλάδα και διεθνώς, μέσα και από τις παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο, ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και στην ένταξη της Κούβας στη λίστα της Ουάσιγκτον με τις χώρες - «υποστηρικτές της τρομοκρατίας».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΚΚ Κούβας να υλοποιήσει τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου του, σε μια περίοδο που βρίσκεται περίπου ενάμιση χρόνο πριν το 9ο Συνέδριο, απέναντι στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί η επιθετικότητα των ΗΠΑ.

Από τη συνάντηση με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Οργανωτικό Γραμματέα της ΚΕ
Από τη συνάντηση με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Οργανωτικό Γραμματέα της ΚΕ
Γνωρίζουμε, τόνισε, ότι όποιος κι αν εκλεγεί στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ, είτε ο Μπάιντεν είτε ο Τραμπ, δεν θα αναιρέσουν τα μέτρα της Ουάσιγκτον ενάντια στην Κούβα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε, το ΚΚ Κούβας δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για τη ζωή του κουβανικού λαού, όπως η αύξηση της παραγωγής τροφίμων, ο εξορθολογισμός στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, η σταθεροποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών (ζητήματα που συνδέονται πολύμορφα με τον αποκλεισμό της Κούβας), ενώ παράλληλα εστιάζει στο ιδεολογικό πεδίο, στη συνέχιση της καλλιέργειας επαναστατικής συνείδησης σε όλο τον πληθυσμό, στη διατήρηση ιδεολογικής ενότητας στη χώρα, στην αντίστοιχη δουλειά στη νεολαία.

Υπογράμμισε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την οργανωτική ενίσχυση του ΚΚ Κούβας και καταγράφεται αύξηση των Οργανώσεων Βάσης του Κόμματος και των κομματικών μελών, γεγονός που δείχνει ότι η πλειοψηφία του λαού στηρίζει την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό.

Είμαστε αποφασισμένοι - τόνισε - να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τον Σοσιαλισμό, μόλις 90 μίλια μακριά από τις ΗΠΑ. Αυτό δεν μας το συγχωρεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ωστόσο θα βγούμε νικητές, με βασικό στήριγμα τον λαό μας και τη διεθνή αλληλεγγύη.

Το ΚΚΕ θα εντείνει τις παρεμβάσεις του


Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας κι αυτός τους ισχυρούς δεσμούς των δύο Κομμάτων, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό της Κούβας, ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, παλεύοντας ταυτόχρονα για την εξάλειψη της απαράδεκτης λίστας των ΗΠΑ με τις χώρες - «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» και ενάντια στην ένταξη της Κούβας σε αυτή.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, αναπτύσσει ήδη σημαντική δράση γι' αυτά τα ζητήματα και θα την εντείνει ακόμα περισσότερο μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η αντιπροσωπεία του στην Κούβα, μέσα από τις οποίες συγκεντρώνεται πολύ υλικό για να μπορέσουμε να γνωστοποιήσουμε ακόμα καλύτερα και πιο ζωντανά την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κόμμα θα εντείνει τις παρεμβάσεις του στην ελληνική βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τις πρωτοβουλίες του μέσα στον ελληνικό λαό, ενισχύοντας την αλληλεγγύη στην Κούβα.

Παρότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο για την ανθρωπότητα, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, με αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών.

Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την παραπέρα αντιδραστικοποίηση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων και την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά και το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις εκλογικές επιτυχίες του και ακόμα περισσότερο στην πολύ μεγαλύτερη απήχησή του σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, που αναγνωρίζουν τον ρόλο του και τη συμβολή του υπέρ του λαού.


Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό η ακλόνητη θέση του ΚΚΕ απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, απέναντι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που φέρνουν στους λαούς φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση. Υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα που πετυχαίνουν οι κομμουνιστές και τη σημαντική αγωνιστική δράση που αναπτύσσουν μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους αγρότες, στα πανεπιστήμια κ.α., τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη σημαντικών απεργιακών κινητοποιήσεων, στον αγωνιστικό συντονισμό εργαζομένων - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων, στην πραγματοποίηση μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών - αντιπολεμικών κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο έγκλημα του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ενάντια στην πολύμορφη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά.

Κλείνοντας ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές της Ελλάδας θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη με την Κούβα, με εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες από το Κόμμα και την ΚΝΕ, καθώς και μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας κ.λπ.

«Το ΚΚ Κούβας και ο λαός της χώρας, όπως έκαναν και όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα τα καταφέρουν, θα αντέξουν απέναντι στην τεράστια επίθεση του ιμπεριαλισμού και θα βγουν νικητές. Και σε αυτόν τον αγώνα θα έχετε στο ΚΚΕ ένα αδελφικό χέρι».


Με τη Γενική Συνομοσπονδία που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στην Επανάσταση

Από τη συνάντηση με τον Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, γγ της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας (CTC)
Από τη συνάντηση με τον Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, γγ της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας (CTC)
Την Πέμπτη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης με τον Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, γγ της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας (CTC) και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κούβας.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Συνομοσπονδίας, υπογραμμίστηκε η στενή σχέση των κομμουνιστών συνδικαλιστών στις δύο χώρες και η στενή συνεργασία ανάμεσα στην CTC και το ΠΑΜΕ, διμερώς και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο έδωσε μια σειρά στοιχεία για την CTC, επισημαίνοντας ότι ιδρύθηκε το 1939, δηλαδή 20 χρόνια πριν από τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης, αποτελώντας τον καρπό μεγάλων αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα δικτατορικά καθεστώτα εκείνης της περιόδου. Διατηρώντας ψηλά όλα αυτά τα χρόνια τα λάβαρα της ταξικής πάλης, όπως τόνισε, σήμερα έχει μέλη 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ αντιπροσωπεύεται στα ανώτατα κλιμάκια του ΚΚ Κούβας, στο Συμβούλιο του Κράτους, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.

Αποστολή της, υπογράμμισε, είναι η διαρκής υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων μέσα από την Επανάσταση, καθώς και η κινητοποίηση εργαζομένων για την εξασφάλιση του αναγκαίου κοινωνικού πλούτου για την ευημερία της χώρας, ενώ επισήμανε ακόμα ότι το 65% των στελεχών της είναι γυναίκες.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολύμορφες επιπτώσεις από την ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια στην Κούβα, με τον αποκλεισμό και τα άλλα μέτρα από τις ΗΠΑ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις επιπτώσεις στην παραγωγή από την έλλειψη εισαγόμενων πρώτων υλών σε μια σειρά κλάδους, στις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, των συντάξεων κ.ο.κ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της Κούβας, τόνισε, παλεύει για να δυναμώνει η κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας για την εξεύρεση λύσεων, στην οργάνωση της παραγωγής, στην αύξηση της παραγωγής προϊόντων που έχει ανάγκη ο λαός.

Επισήμανε ακόμη τις επιπτώσεις των παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μιντιακή καμπάνια παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης από τις ΗΠΑ, που παρουσιάζει την Κούβα ως μια χώρα που δήθεν δεν μπορεί να δώσει λύσεις, προβάλλοντας ταυτόχρονα μια ψεύτικη βιτρίνα του καπιταλισμού. Οπως τόνισε, τα παραπάνω έχουν επιπτώσεις στον ιδεολογικό τομέα, ενώ επιδρούν και σε νέους που φεύγουν από τη χώρα.

Σε αυτό το φόντο, η Συνομοσπονδία δίνει και τη μάχη των ιδεών, ιδιαίτερα στη νεολαία, προωθώντας την ανάπτυξη ταξικής συνείδησης.

Ο γγ της CTC παρουσίασε επίσης μια σειρά στοιχεία σε σχέση με τη διάρθρωση της οικονομίας και του εργατικού δυναμικού στην Κούβα. Επισήμανε ότι βασικός παράγοντας είναι η κρατική σοσιαλιστική επιχείρηση, η κοινωνική ιδιοκτησία που κυριαρχεί στα βασικά μέσα παραγωγής, η οποία συμπληρώνεται, όπως ανέφερε, από τις ιδιωτικές, μη κρατικές μορφές διαχείρισης. Σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 11 χιλιάδες μικρές και μεσαίες μη κρατικές επιχειρήσεις, ενώ σε αυτόν τον ιδιωτικό τομέα απασχολείται το 14% του συνόλου των απασχολούμενων στην οικονομία της χώρας.

Αναγνωρίζουμε, πρόσθεσε, πως αυτό σηματοδοτεί και ενδεχόμενους κινδύνους, με την παρέμβαση του ιμπεριαλισμού να επιχειρηθεί να δημιουργηθεί μία οικονομική δύναμη που να έχει φιλοδοξίες και πολιτικής έκφρασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η CTC θέτει ως προτεραιότητα τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχή παρέμβαση σε αυτούς τους χώρους, ανταλλάσσοντας πείρα και με άλλες χώρες, καπιταλιστικές, για τη δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Κούβα παραμένει ένας προμαχώνας που δεν πρόκειται να παραδοθεί και να πέσει εύκολα, παρά τις δυσκολίες, με βαθιά συνείδηση ότι η ταξική πάλη βαθαίνει και πως όσοι υπέστειλαν τη σημαία αυτής της πάλης, σήμερα υποφέρουν κάτω από τον ζυγό του καπιταλισμού.

Κλείνοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ΚΚΕ για τη σταθερή και πολύμορφη υποστήριξη της Κουβανικής Επανάστασης.

Η παγκόσμια εργατική τάξη έχει κοινά προβλήματα και συμφέροντα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε με τη σειρά του για την υποδοχή και την αναλυτική ενημέρωση, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ συνεχίζει σταθερά στον δρόμο της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης στον λαό της Κούβας, στον δύσκολο αγώνα που δίνει στις σύγχρονες συνθήκες, για την ανάπτυξη του τόπου του, για τη διατήρηση του κοινωνικού συστήματός του και στην πάλη για την ειρήνη, για την πρόοδο και την ευημερία των λαών.

Εχουμε πλήρη συνείδηση, τόνισε, ότι μέσα στις αρνητικές διεθνείς συνθήκες, ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εντείνουν πολύμορφα την επίθεση στην Κούβα. Συνδυάζοντας την οικονομική ασφυξία που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ με την επίθεση σε πολιτικό και ιδεολογικό - προπαγανδιστικό επίπεδο, στόχο έχουν να πλήξουν τη σοσιαλιστική εξουσία στην Κούβα, να δημιουργήσουν προβλήματα για να γονατίσουν τον λαό της, να καλλιεργήσουν την αμφισβήτηση για τη σοσιαλιστική επανάσταση, προσπάθεια που αντιπαλεύουν ο λαός και το ΚΚ Κούβας.

Στις συνθήκες της Ελλάδας, πρόσθεσε, συνθήκες εντελώς διαφορετικές, έχουμε καπιταλιστική ανάπτυξη για τους λίγους, έχουμε τις αντιλαϊκές διεθνείς δεσμεύσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, ενώ ο λαός υποφέρει από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, από τη μεγάλη μείωση του μέσου πραγματικού μισθού, ζει στην πραγματικότητα μια νέα κρίση χωρίς να είμαστε για την ώρα σε φάση καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα τεράστια έξοδα για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, για την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα κ.ο.κ., αναφέρθηκε στις πολλαπλές αντιλαϊκές συνέπειες της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» στην Ενέργεια, η οποία υπηρετεί τα κέρδη μεγάλων καπιταλιστικών μονοπωλίων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος, τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων κ.ά.

Η παγκόσμια εργατική τάξη, τόνισε, έχει κοινά προβλήματα και κοινά συμφέροντα. Ασχετα αν κάθε ΚΚ, κάθε συνδικαλιστικό κίνημα δρα σε διαφορετικές συνθήκες σε κάθε χώρα, στο επίκεντρο μπαίνει η ενίσχυση της αλληλεγγύης, η πάλη για την ειρήνη, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Κούβας και της ηγεσίας του, στην πάλη που για δεκαετίες αποτελεί έναν φάρο για τους εργαζόμενους και τους λαούς που αγωνίζονται για να ανατείλει ο ήλιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ