ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ - ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!
Ξεσηκωμός! Ηρθε η ώρα για τη μεγάλη αναμέτρηση, για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και με όλες τις θέσεις εργασίας

Αμεση ήταν η αντίδραση στις εξελίξεις, με μαζική σύσκεψη το Σάββατο 13/7 στη Λάρυμνα
Αμεση ήταν η αντίδραση στις εξελίξεις, με μαζική σύσκεψη το Σάββατο 13/7 στη Λάρυμνα
Ξεσηκωμός, ήρθε η ώρα!

Η κυβέρνηση προκλητικά και εκδικητικά πετά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στον δρόμο, χωρίς καμία διασφάλιση για το μέλλον τους και για την αποφυγή του κινδύνου βιομηχανικού ατυχήματος.

Ολοι στον αγώνα. Ολοι στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Να σταλεί δυνατό και αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς απάντηση, ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και ο λαός δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

Πρώτος μεγάλος σταθμός, μετά την αισχρή ανακοίνωση των απολύσεων από τον ειδικό διαχειριστή, η σημερινή αγωνιστική κάθοδος και η κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Λεωφ. Μεσογείων 119) στις 12 μ.

Και μεγάλος σταθμός του συγκλονιστικού αγώνα η γενική απεργία στη Λοκρίδα, με μεγάλη συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ.

Κλιμάκωση τώρα του συγκλονιστικού αγώνα!

«Καταγγέλλουμε τις απολύσεις. Είναι απαράδεκτοι και επικίνδυνοι. Απαιτούμε να διασφαλίσουν την εργασία και το εισόδημα των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, τα συνδικάτα και οι φορείς της Λοκρίδας, απαιτώντας να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Η αισχρή και εκδικητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους δείχνει ότι ο πραγματικός της στόχος ήταν να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους, τα Σωματεία, τα δικαιώματα και τον αγώνα τους, ώστε να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ «καθαρή» στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί οι εργαζόμενοι και ο αγώνας τους ήταν το μεγάλο αγκάθι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της, των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Και αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους, όλοι όσοι στάθηκαν δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια, τον συνεχίζουν αποφασιστικά. Συνεχίζουν να στέκονται στα ίσια απέναντι σε όλους αυτούς τους ισχυρούς αντιπάλους και στις πολιτικές τους. Με το κεφάλι ψηλά, νικητές, ενωμένοι, όπως κάνουν τεσσεράμισι χρόνια τώρα, γράφοντας Ιστορία και αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη πείρας και περήφανου αγώνα. Πρόκειται για έναν αλύγιστο αγώνα, μάθημα ζωής για τα παιδιά τους αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Αμεση απάντηση: Ξεσηκωμός για να μη μαραζώσει ο τόπος

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους, ο λαός των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Η βόμβα που έριξε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας άμεσα την απόφαση του δικαστηρίου και την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, δεν τους «σκόρπισε».

Ενωμένοι, με συσπείρωση στο Σωματείο τους, ρίχτηκαν άμεσα στην οργάνωση και προετοιμασία της αγωνιστικής τους απάντησης. Σήμαναν συναγερμό στα ΛΑΡΚΟχώρια και σε ολόκληρη τη Λοκρίδα, εκεί που χτυπάει η καρδιά του αγώνα, αλλά και εκεί που οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα μαραζώσουν ολόκληρα χωριά. Παράλληλα, με ψυχραιμία διατήρησαν τις συλλογικές διαδικασίες, απευθύνθηκαν στους συναδέλφους τους και στους λαϊκούς φορείς, συζήτησαν για τις εξελίξεις και πήραν αγωνιστικές αποφάσεις κλιμάκωσης.

Το πρωί του Σαββάτου, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η κοινή σύσκεψη των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, συλλόγων και φορέων της Λοκρίδας, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ενημερώθηκαν ότι ο ειδικός διαχειριστής θα προχωρήσει άμεσα στις απολύσεις τους.

Από κοινού τα Σωματεία, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων της περιοχής, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, των συνταξιούχων, αποφάσισαν να δώσουν αγωνιστική απάντηση, προκηρύσσοντας 24ωρη γενική απεργία στη Λοκρίδα για την Τετάρτη 17 Ιούλη και συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, αλλά και προγραμματίζοντας την κλιμάκωση και γενίκευση του αγώνα.

Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των φορέων της Λοκρίδας δήλωσαν «παρών» σε κάθε αγωνιστικό κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των Σωματείων τους. Τόνισαν ότι ο αγώνας αυτός αφορά ολόκληρη την περιοχή, ότι πρόκειται και για δικό τους αγώνα, καθώς το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και οι απολύσεις των εργαζομένων θα μαραζώσουν ολόκληρη την τοπική οικονομία.

Το δε Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όλες τις προηγούμενες μέρες καλούσε καθημερινά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην πύλη του εργοστασίου για ενημέρωση, εκτίμηση των εξελίξεων και σχεδιασμό των επόμενων αγωνιστικών βημάτων. Δείχνοντας την αποφασιστικότητα και τα υψηλά αγωνιστικά αντανακλαστικά τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ανταποκρίνονται μαζικά σε κάθε κάλεσμα του Σωματείου και παράλληλα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας αυτός και η αλληλεγγύη που δέχεται είναι το πραγματικό τους αποκούμπι, η μοναδική προοπτική απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Εκτακτη κάθοδος σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Στις 12 μ. κατεβαίνουν στους δρόμους, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία της Αττικής

Με έκτακτη κάθοδο στην Αθήνα σήμερα Τρίτη και κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Λεωφ. Μεσογείων 119), στις 12 μ., απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους στην εντολή να πεταχτούν οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, που έδωσε χτες το μεσημέρι ο ειδικός διαχειριστής, προχωρώντας στην υλοποίηση των προκλητικών, επικίνδυνων και εκδικητικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

«Καταγγέλλουμε τις απολύσεις. Είναι απαράδεκτοι και επικίνδυνοι. Απαιτούμε να διασφαλίσουν την εργασία και το εισόδημα των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, καλώντας τα σωματεία της Αττικής να εκφράσουν και αυτήν τη φορά τη συμπαράστασή τους. Και προσθέτει:

«Καταγγέλλουμε τις απολύσεις και απαιτούμε εδώ και τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν την εργασία και το εισόδημα των οικογενειών μας.

Μας οδηγούν στην οικονομική απόγνωση και παράλληλα μας βάζουν σε κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος, προκαλούν νέα Τέμπη. Δεν θα περάσει. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας με ψηλά το κεφάλι, η συμμετοχή στη γενική απεργία στις 17/7/24 και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στις 10.30 π.μ. θα δώσει ακόμη μια απάντηση στα καραγκιοζιλίκια της κυβέρνησης! Να μη λείψει κανείς!».

Επείγον κάλεσμα και από το ΠΑΜΕ

«Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω από τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, τον τόπο τους, τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Η εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να πέσει στο κενό», σημείωσε χτες και το ΠΑΜΕ, απευθύνοντας επείγον κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να βρεθούν στις 12 μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ χρειάζονται τη στήριξή μας με την παρουσία μας. Μπορούμε να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έγκλημά της», σημείωνε το ΠΑΜΕ.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
«Να αποφύγουμε πιθανό ατύχημα ανάλογο των Τεμπών»

Εκκληση των Σωματείων στην Επιθεώρηση Μεταλλείων

Την ώρα που η κυβέρνηση πετά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στον δρόμο αδιαφορώντας για τον μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος, τα Σωματεία τους συνεχίζουν να αναδεικνύουν τις εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης και να ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Συγκεκριμένα το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας απευθύνει έκκληση και επείγον αίτημα στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας (ΕΜΝΕ) για επίσκεψη υπηρεσίας στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ ώστε «να αποφύγουμε πιθανό ατύχημα ανάλογο των Τεμπών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων από τον χαρακτήρα της παραγωγικής διαδικασίας και των υλικών που υπάρχουν, ενώ παραθέτουν συγκεκριμένα περιστατικά που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χάρη στην παρέμβαση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Αναφέρουν την εκδήλωση πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα στη γερανογέφυρα εντός του χώρου του εργοστασίου, τη διαρροή μαζούτ, αλλά και την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου 13 Ιούλη, επίσης από βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας και η οποία επίσης σβήστηκε έγκαιρα από την παρέμβαση ιδιόκτητου οχήματος και εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Το Σωματείο τονίζει επίσης ότι για τις συνθήκες και τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης βιομηχανικού ατυχήματος έχουν ενημερωθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας στην έκκλησή του προς την ΕΜΝΕ αναφέρει:

«Εν κατακλείδι, η απομάκρυνση των εργαζομένων είναι μια πράξη άκρως επικίνδυνη τόσο για τις εγκαταστάσεις, όσο και για τα σχολεία και τους κατοίκους συνολικά που διαμένουν πέριξ των εγκαταστάσεων, γι' αυτό και αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία.

Εκφράζουμε ξανά κραυγή αγωνίας για το δυστύχημα που αναπόφευκτα θα ζήσουμε, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες γι' αυτό που θα γίνει, αλλά για να μην γίνει, να το προλάβουμε.

Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας για να μη ζήσουμε στη χώρα μας δεύτερα Τέμπη. Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ