ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δεκάδες νεκροί, μακελειό δίχως τέλος σε καταυλισμούς εκτοπισμένων

Συνεχή και καθημερινά είναι τα λουτρά αίματος που προκαλεί στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός με αμερικανικά όπλα και με την πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι εκατόμβες θυμάτων πολλαπλασιάζονται, χωρίς τίποτα να σταματά τον εφιάλτη του πολέμου που διεξάγεται από στεριά, αέρα και θάλασσα.

Χτες, στο στόχαστρο πυρών του στρατού βρέθηκαν οι δυτικές συνοικίες της νότιας πόλης Ράφα. Βομβαρδίστηκαν επίσης οι συνοικίες Ταλ αλ Χάουα, Σεΐχ Ατζλίν και Αλ Σάμπρα της Πόλης της Γάζας, καταυλισμοί εκτοπισμένων στην περιοχή Αλ Μουγράκα και τα βόρεια προάστια του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων.

Το Σάββατο, επί περίπου 90 λεπτά ισραηλινά μαχητικά (επανδρωμένα και μη) αεροπλάνα και επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» σφυροκοπούσαν τον υποτίθεται «ασφαλή» καταυλισμό εκτοπισμένων στο Αλ Μαουάσι της Χαν Γιούνις, προκαλώντας πάνω από 90 νεκρούς και 300 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά, έφηβοι και γυναίκες. Στα νοσοκομεία της περιοχής εκτυλίχθηκαν για πολλοστή φορά σκηνές φρίκης, καθώς κατακλύστηκαν από δεκάδες διαμελισμένα ή ακρωτηριασμένα κορμιά παιδιών και άλλων αμάχων. Οσοι έζησαν τη νέα φριχτή επίθεση μίλησαν για μία από τις σκληρότερες επιθέσεις στην περιοχή, που εδώ και 9 μήνες ζει έναν από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στη νεότερη Ιστορία.


Ο Σκοτ Αντερσον, αναπληρωτής συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων της UNRWA, αφηγήθηκε ότι είδε «φρικτές εικόνες» στο Νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, από τις χειρότερες από την έναρξη του πολέμου. «Είδα νήπια ακρωτηριασμένα, παιδιά παράλυτα, που ήταν αδύνατον να τα νοσηλεύσουν».

Πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου από το Αλ Μαουάσι δείχνουν καμένες σκηνές, κλινοσκεπάσματα και στρώματα διαλυμένα.

Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός για το μακελειό στο Αλ Μαουάσι ήταν ότι στόχος του ήταν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, αρχηγός του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης, και ο Ράφα Σαλάμα, διοικητής της Χαν Γιούνις. Ωστόσο, ο θάνατος ειδικά του Ντεΐφ δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο ισραηλινός στρατός επέμεινε ότι «τα περισσότερα θύματα ήταν τρομοκράτες», ενώ ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε πως η επιχείρηση στη Χαν Γιούνις έστειλε «μήνυμα αποτροπής» στους εχθρούς του Ισραήλ και συνέβαλε στην αποδυνάμωση της Χαμάς.

Ξανά μακελειό σε σχολείο...

Την Κυριακή ακολούθησε κι άλλο μακελειό σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA. Το σχολείο Αμπού Αραμπάν στον χιλιοβομβαρδισμένο καταυλισμό Νουσεϊράτ δέχτηκε βροχή βομβών, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 80. Και σ' αυτήν την περίπτωση τα περισσότερα θύματα ήταν μικρά παιδιά.


Ηταν η πέμπτη επιδρομή σε σχολείο του ΟΗΕ μέσα σε οκτώ μέρες. Την περασμένη βδομάδα είχαν βομβαρδιστεί άλλα 4 σχολεία της UNRWA.

Ο νεότερος απολογισμός του υπουργείου Υγείας στη Γάζα για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις 7 Οκτώβρη και μετά ανέφερε χτες 38.664 νεκρούς και 89.097 τραυματίες. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 80 και τραυματίστηκαν άλλοι 216.

Υπό το φως της νέας αύξησης του αριθμού των θυμάτων, το Γραφείο Ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Γάζα καταδίκασε την συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις επιθέσεις του Ισραήλ στην περιοχή, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή στους Παλαιστίνιους, μέσω της ανάμειξής της σε γενοκτονία και της παροχής διεθνώς απαγορευμένων όπλων στο καθεστώς κατοχής».

Το ίδιο 24ωρο, το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» υπενθύμισε ότι από το 2011 μέχρι το 2022 το 68% των όπλων στο Ισραήλ έφτασαν εκεί από τις ΗΠΑ.

Επίσης, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, κατήγγειλε χτες το Ισραήλ για την ισοπέδωση των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στη Γάζα και υπενθύμισε ότι «οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πρέπει πάντα να προστατεύονται».

Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια

Ο Χαλίντ Μαχατζανίχ, δικηγόρος της Επιτροπής Παλαιστίνιων Φυλακισμένων και πρώην Κρατουμένων, σε δηλώσεις του την Κυριακή στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA έφερε στο φως νέες καταγγελίες για βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές Οφέρ, τις οποίες επισκέφθηκε προ ημερών.

Η φρίκη της ισραηλινής θηριωδίας στη διαλυμένη Γάζα
Η φρίκη της ισραηλινής θηριωδίας στη διαλυμένη Γάζα
Ο δικηγόρος είπε ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους υποβλήθηκαν σε σεξουαλική κακοποίηση, αφού προηγουμένως εξαναγκάστηκαν να γδυθούν και τους ξυλοκόπησαν ανελέητα. Πολλοί υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, επεσήμανε, και κατήγγειλε πως άλλοι κρατούμενοι δέχτηκαν επιθέσεις από σκύλους της αστυνομίας ενώ είχαν δεμένα τα χέρια με χειροπέδες πίσω από το σβέρκο. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν «πάνω από 100 άρρωστοι και πληγωμένοι κρατούμενοι χωρίς καμία ιατρική περίθαλψη», στα κελιά των φυλακών επικρατεί το αδιαχώρητο, δεν υπάρχει καν εξαερισμός ή στρώματα και κλινοσκεπάσματα σε κρεβάτια.

Στους κρατούμενους δίνεται μόλις ένα γεύμα τη μέρα, παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση από κάμερες κλειστού κυκλώματος, ακόμα και στα μπάνια, ενώ «δικαιούνται» ντους διάρκειας μόλις ενός λεπτού.

Κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχουν δύο αίθουσες βασανιστηρίων χωρίς παράθυρα, από τις οποίες ακούγονται συνεχώς κραυγές βασανισμένων ανθρώπων.

Συλλήψεις και κατεδαφίσεις στη Δυτ. Οχθη

Χτες, πάντως, στη Δυτική Οχθη έγιναν άλλες 15 συλλήψεις Παλαιστινίων (ξεπερνούν τις 9.300 από τις αρχές Οκτώβρη), ενώ άλλη μια Παλαιστίνια, κάτοικος σε συνοικία της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εξαναγκάστηκε να κατεδαφίσει η ίδια το σπίτι της για να αποφύγει φυλακή και εξοντωτικό πρόστιμο.

Την ίδια μέρα, μπουλντόζες του στρατού κατεδάφισαν βενζινάδικο Παλαιστινίων στην πόλη Χίτζμα της Δυτικής Οχθης.

Επιπλέον, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε χτες αντίθετος στο ενδεχόμενο να απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς. Χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «κόκκινη γραμμή» για την παραμονή του ίδιου και του κόμματός του («Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα») στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μεΐρ Μπεν Σαμπάτ, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Maariv» δήλωσε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές «στον τομέα της ασφάλειας» και στο πλαίσιο της «γεωγραφικής εγγύτητας με τον εχθρό, που δεν μας επιτρέπει τώρα μη απαραίτητα ρίσκα». Εκτίμησε δε ότι η «πίεση» που ασκείται στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ «συμβάλλει στην παράταση του πολέμου», και ότι ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει τερματισμό του πολέμου και επιστροφή των ομήρων πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Την Κυριακή, 4 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτοκίνητο την οποία έκανε Παλαιστίνιος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε στάση λεωφορείου κοντά στο Λοντ, στο κεντρικό Ισραήλ. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη στρατιωτική βάση του Τζιφρίν. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι η επίθεση αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική» και ότι ο δράστης της «εξουδετερώθηκε».


Επιθέσεις σε Ν. Λίβανο, Συρία και Ερυθρά Θάλασσα

Με δεδομένες τις προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού για ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στον Νότιο Λίβανο συνεχίστηκαν και χτες οι επιθέσεις στην παραμεθόριο.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έβαλε νωρίς το πρωί της Δευτέρας την πόλη Μαρουαχίν στον νότιο Λίβανο σε αντίποινα για την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ πως βομβάρδισε κατασκοπευτικό εξοπλισμό του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Ραχίμπ με καθοδηγούμενους πυραύλους.

Από τις 8 Οκτωβρίου που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις του Ισραήλ ως συνέχεια της σφαγής στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 543 Λιβανέζοι στο νότιο τμήμα της χώρας τους και τουλάχιστον 21 άτομα στο Ισραήλ.

Εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων έχουν αναγκαστεί έκτοτε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συντηρεί και το μέτωπο επιθέσεων στη Συρία. Την Κυριακή ισραηλινή επίθεση κοντά στη Δαμασκό προκάλεσε τον θάνατο ενός Σύρου στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών άλλων.

Ως αφορμή χρησιμοποίησε τις πρότερες πτήσεις δύο drone από το συριακό έδαφος στο Ισραήλ.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε χτες και από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα ανέφερε χτες ότι τρεις πύραυλοι εξερράγησαν σε κοντινή του απόσταση μετά από επίθεση τριών μικρών σκαφών.

Σε ανακοίνωση του βρετανικού φορέα για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου (UKMTO) και της εταιρείας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας «Ambrey», αναφέρεται ότι το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Χοντεϊντά της Υεμένης. Σημειώθηκε έκρηξη ενός πυραύλου στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας, στη συνέχεια δύο ακόμα πυραύλων περίπου 45 λεπτά αργότερα.

Νωρίτερα χτες, μη επανδρωμένο μικρό σκάφος συγκρούστηκε με το πλοίο δύο φορές και δύο επανδρωμένα μικρά σκάφη εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του. Οπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια, το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλή και το σκάφος έπλευσε προς τον επόμενο προορισμό του. Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ