ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΓΑΖΑ
Συνέχεια διπλωματικών παζαριών με διαψεύσεις

Κανένα ρεαλιστικό αντίκρισμα δεν είχε η γραπτή δήλωση που ανάρτησε το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιούλη, στην πλατφόρμα Χ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για «επί της αρχής συμφωνία» μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Εκεί είχε υπενθυμίσει την πρόταση που έκανε τον περασμένο Μάη προς τις δύο πλευρές για «συμφωνία» τριών φάσεων με στόχο εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων. Παραδέχθηκε πως «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για πολύπλοκα ζητήματα» παρότι το βασικό πλαίσιο έχει «συμφωνηθεί» από τις δύο εμπόλεμες πλευρές. Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε πως η ομάδα του «σημειώνει πρόοδο» και πως ο ίδιος είναι «αποφασισμένος» να τα καταφέρει.

Σε αυτό το φόντο ανακοινώθηκε πως θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο στις 22 Ιουλίου, δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη ομιλία του Μπ. Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Επίσης χτες έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με δύο υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους με τους οποίους συζήτησε το θέμα των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τσάχι Χανέγκμπι και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ επιβεβαίωσαν ότι η χώρα τους παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με βάση τους όρους που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

Στο μεταξύ η Χαμάς διέψευσε πως έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που συνεχίζονται μεταξύ Καΐρου και Ντόχας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα μεταξύ άλλων με την παράδοση όπλων στο Ισραήλ που έχουν απαγορευτεί από διεθνείς συμβάσεις.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ξεκίνησε επίσκεψη σε Δυτική Οχθη και Ισραήλ απευθύνοντας έκκληση για «άμεση εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα την ανάγκη να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι, να προστατευτούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να δοθεί απεριόριστη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με την εξεύρεση «μονοπατιού για λύση δύο κρατών».

Στη Ραμάλα, ο Λάμι είδε τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Μουστάφα, μετά την οποία συνάντηση απηύθυνε έκκληση για μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής. Στην Ιερουσαλήμ συνάντησε μεταξύ άλλων τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε πως έχει «απόλυτη επίγνωση του πόνου και της αγωνίας που βιώνουν πολλές οικογένειες ομήρων και που βιώνει το έθνος» του Ισραήλ. Ο Χέρτζογκ δήλωσε ότι οι περίπου 100 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, «υπό τρομερές συνθήκες και κινδυνεύοντας να πεθάνουν», συνιστούν την πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ.

Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Κωνσταντινούπολη με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαρχάν αλ Σαούντ, ζήτησε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. Οπως τόνισε, «το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνευση στη Γάζα».

«Το Ισραήλ και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαπράττουν νέες σφαγές κάθε φορά που υπάρχει θετικό κλίμα. Αυτό δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία πρόθεση για ειρήνη», είπε ο Φιντάν, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι η Χαμάς αποδέχεται όρους για εκεχειρία θεωρείται από το Ισραήλ ως ένδειξη αδυναμίας και παράδοσης, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο... Μετά την επίθεση εναντίον αμάχων στη Χαν Γιουνίς χθες, καταλαβαίνουμε ότι η πρόθεση του Ισραήλ δεν είναι να βάλει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση, αλλά να συνεχίσει την πολιτική εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» να μην σιωπά μπροστά «σ' αυτή τη σφαγή χωρίς τέλος».


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Νέες κινήσεις του Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων

Πληθαίνουν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν προς την κατεύθυνση έναρξης διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με την κυβέρνηση του Σύρου ομολόγου του, Μπασάρ Ασαντ, 13 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, που έβαλε στην «κατάψυξη» τις συρο-τουρκικές σχέσεις.

Μετά τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο Ερντογάν, ότι Τουρκία και Συρία θα πρέπει να καθορίσουν «οδικό χάρτη αναβίωσης» των διμερών σχέσεων, απευθύνοντας παράλληλα ανοιχτή πρόσκληση στον Σύρο Πρόεδρο για επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, την Κυριακή, σε τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας, δήλωσε ότι «πολύ σύντομα» ο τουρκικός στρατός θα συμπληρώσει «τα σημεία που λείπουν στη ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των νότιων συνόρων με τη Συρία και ότι «φτάνει στο τέλος της» η επιχείρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον των Κούρδων μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξοντώσουμε κάθε δομή που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη χώρα μας κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία. Η αυτονομιστική οργάνωση (σ.σ. αναφερόταν στους Κούρδους του ΡΚΚ) δεν μπορεί πλέον να δράσει εντός των συνόρων μας. Στο Ιράκ και στη Συρία είναι εντελώς παγιδευμένη. Είμαστε παντού στην πλάτη τους, με τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες και τους πράκτορές μας».

Η κίνηση αυτή συνδέεται με την επίμονη προσπάθεια του Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεών του με τη Συρία, η οποία σταθερά θέτει ως βασική προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Αυτό διαμήνυσε το Σάββατο η κυβέρνηση του Ασαντ απαντώντας στην πρόταση που έκανε την περασμένη βδομάδα ο Ερντογάν για συνάντηση κορυφής.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Δαμασκού ότι κάθε εξομάλυνση «θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφείς βάσεις», η πρώτη από τις οποίες είναι «η αποχώρηση των δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα στο συριακό έδαφος και ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν όχι μόνο την ασφάλεια της Συρίας αλλά και της Τουρκίας».

Στις 7 Ιούλη ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να προσκαλέσει «ανά πάσα στιγμή» τον Ασαντ στην Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί πως τη συνάντηση πρότειναν ορισμένοι ξένοι ηγέτες, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ασαντ. Η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό είχε συζητηθεί στη συνάντηση που είχε στις 26 Ιούνη ο Ασαντ με τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ. Εκεί ο Σύρος Πρόεδρος είχε δηλώσει ανοιχτός «σε όλες τις προσπάθειες» για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, υπό τις γνωστές προϋποθέσεις.

Η Τουρκία μετά το 2016 έχει εξαπολύσει τρεις επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, και ελέγχει μια ευρεία συνοριακή ζώνη στη Συρία.

Οσο περνά ο καιρός, και όσο εντείνονται στην Τουρκία οι οικονομικές δυσκολίες μεγάλων τμημάτων του τουρκικού λαού, τόσο οι Σύροι πρόσφυγες στην Αγκυρα γίνονται «αποδιοπομπαίοι τράγοι» και στόχος μισαλλόδοξων επιθέσεων. Ταυτόχρονα, στη βόρεια Συρία επικρατεί οργή για την παρουσία και δράση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, όπως έδειξαν αρχές Ιούλη οι αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη βόρεια συριακή πόλη Μπαμπ.

Βουλευτικές εκλογές στη Συρία

Οι Σύροι ψηφοφόροι που κατοικούν σε ζώνες υπό κυβερνητικό έλεγχο κλήθηκαν χτες στις κάλπες που στήθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, για να συμμετάσχουν σε βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται για τέταρτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Στις εκλογές συμμετέχουν το κόμμα Μπάαθ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1963, οι σύμμαχοί του και μια σειρά ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Οπως έγινε γνωστό, στις εκλογές κατεβαίνουν περίπου 1.500 υποψήφιοι για τις 250 έδρες της Βουλής.

Σύμφωνα με το σύστημα ποσοστώσεων που ισχύει στη Συρία, 127 έδρες διατίθενται για υποψηφίους που είναι εργάτες ή αγρότες και οι υπόλοιπες 123 είναι ανοιχτές σε άλλα επαγγέλματα. Το Μπάαθ αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ