Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΓΑΖΑ
Συνέχεια διπλωματικών παζαριών με διαψεύσεις

Κανένα ρεαλιστικό αντίκρισμα δεν είχε η γραπτή δήλωση που ανάρτησε το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιούλη, στην πλατφόρμα Χ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για «επί της αρχής συμφωνία» μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Εκεί είχε υπενθυμίσει την πρόταση που έκανε τον περασμένο Μάη προς τις δύο πλευρές για «συμφωνία» τριών φάσεων με στόχο εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων. Παραδέχθηκε πως «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για πολύπλοκα ζητήματα» παρότι το βασικό πλαίσιο έχει «συμφωνηθεί» από τις δύο εμπόλεμες πλευρές. Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε πως η ομάδα του «σημειώνει πρόοδο» και πως ο ίδιος είναι «αποφασισμένος» να τα καταφέρει.

Σε αυτό το φόντο ανακοινώθηκε πως θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο στις 22 Ιουλίου, δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη ομιλία του Μπ. Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Επίσης χτες έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με δύο υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους με τους οποίους συζήτησε το θέμα των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τσάχι Χανέγκμπι και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ επιβεβαίωσαν ότι η χώρα τους παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με βάση τους όρους που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

Στο μεταξύ η Χαμάς διέψευσε πως έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που συνεχίζονται μεταξύ Καΐρου και Ντόχας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα μεταξύ άλλων με την παράδοση όπλων στο Ισραήλ που έχουν απαγορευτεί από διεθνείς συμβάσεις.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ξεκίνησε επίσκεψη σε Δυτική Οχθη και Ισραήλ απευθύνοντας έκκληση για «άμεση εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα την ανάγκη να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι, να προστατευτούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να δοθεί απεριόριστη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με την εξεύρεση «μονοπατιού για λύση δύο κρατών».

Στη Ραμάλα, ο Λάμι είδε τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Μουστάφα, μετά την οποία συνάντηση απηύθυνε έκκληση για μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής. Στην Ιερουσαλήμ συνάντησε μεταξύ άλλων τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε πως έχει «απόλυτη επίγνωση του πόνου και της αγωνίας που βιώνουν πολλές οικογένειες ομήρων και που βιώνει το έθνος» του Ισραήλ. Ο Χέρτζογκ δήλωσε ότι οι περίπου 100 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, «υπό τρομερές συνθήκες και κινδυνεύοντας να πεθάνουν», συνιστούν την πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ.

Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Κωνσταντινούπολη με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαρχάν αλ Σαούντ, ζήτησε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. Οπως τόνισε, «το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνευση στη Γάζα».

«Το Ισραήλ και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαπράττουν νέες σφαγές κάθε φορά που υπάρχει θετικό κλίμα. Αυτό δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία πρόθεση για ειρήνη», είπε ο Φιντάν, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι η Χαμάς αποδέχεται όρους για εκεχειρία θεωρείται από το Ισραήλ ως ένδειξη αδυναμίας και παράδοσης, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο... Μετά την επίθεση εναντίον αμάχων στη Χαν Γιουνίς χθες, καταλαβαίνουμε ότι η πρόθεση του Ισραήλ δεν είναι να βάλει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση, αλλά να συνεχίσει την πολιτική εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» να μην σιωπά μπροστά «σ' αυτή τη σφαγή χωρίς τέλος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε παζάρι και «ισορροπίες» υπέρ του Ισραήλ(13/6/2024)
Ψηφίστηκε στον ΟΗΕ το «σχέδιο εκεχειρίας» των ΗΠΑ(11/6/2024)
Νέα συμφωνία πώλησης αμερικανικών F-35 στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο(5/6/2024)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα(20/3/2024)
Νέο σχέδιο για «επείγουσα αναστολή εχθροπραξιών»(20/12/2023)
Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν για τη στήριξη του «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου(18/10/2023)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ