Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανοιχτές τριβές εντός «Αναγέννησης» αλλά και «Μετώπου»

Διαφωνίες που αντανακλούν τη ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Ενδοαστικές διεργασίες που μαίνονται, σε μια περίοδο που το γαλλικό κεφάλαιο αντιμετωπίσει αυξημένο ανταγωνισμό για την υπεράσπιση της γεωπολιτικής του θέσης, αντανακλούν οι «τριβές» που δυναμώνουν και στα «δημοκρατικά στρατόπεδα» που εμφανίστηκαν να «ενεργοποιούνται» στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές για να «φράξουν τον δρόμο στην ακροδεξιά» και την «Εθνική Συσπείρωση» (FN) της Μαρίν Λεπέν.

Διαστάσεις αποκτούν οι διαφωνίες ανάμεσα στις συνιστώσες του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP), ακόμα και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με το ίδιο επικεφαλής. Αφού απορρίφτηκε η πρόταση που έκανε να οριστεί πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης του NFP η 74χρονη Ιγκέτ Μπελό, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της (υπερπόντιας γαλλικής κτήσης στον Ινδικό) Ρεουνιόν, η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λυκ Μελανσόν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και αναφέρει ότι «δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία άλλη συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης αν δεν καταληχθεί ενιαία υποψηφιότητα (του NFP) για την προεδρία στην Εθνοσυνέλευση και δεν διεξαχθεί ψηφοφορία». Συμπληρώνει ακόμα ότι δεν θα επιστρέψει σε σχετικές συνομιλίες «έως ότου το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποκηρύξει το βέτο του σε οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα εκτός από τη δική του, επιβεβαιώσει την άρνησή του για οποιαδήποτε συμφωνία με το στρατόπεδο των μακρονιστών».

Αλλά και στη μακρονική «Αναγέννηση», ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών και επανεκλεγείς βουλευτής, Ζεράρ Νταρμαμέν, δήλωσε ανοιχτά ότι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλα προβλήματα: Την πολιτική μας γραμμή, το σχέδιό μας για τους Γάλλους και την κριτική εξέταση της δράσης μας, της μεθόδου μας και των αποτελεσμάτων μας». Σε σύσκεψη της ΚΟ της «Αναγέννησης», ο Μακρόν μάλιστα φέρεται να εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το «καταστροφικό θέαμα» της παράταξης, τις τελευταίες μέρες, μετά από «αποστάσεις» που δηλώνουν ότι παίρνουν από την πολιτική των τελευταίων επανεκλεγέντες βουλευτές, με φόντο τα παζάρια για τη σύναψη διαφόρων κυβερνητικών σχημάτων.

Ας σημειωθεί και ότι βουλευτές που εκλέχτηκαν με το «Μέτωπο» αλλά μετά αποχώρησαν από την «Ανυπότακτη Γαλλία» (όπου ανήκαν Εως τώρα) και συγκρότησαν την κίνηση «Apres», έγιναν ομόφωνα δεκτοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συγκροτήσουν οι Οικολόγοι (EELV - που επίσης συμμετείχαν στις εκλογές ως συνιστώσα του «Μετώπου»).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Φιγκαρό», το 73% των Γάλλων δηλώνει αντίθετο σε «μονοκομματική κυβέρνηση της αριστεράς», ενώ ένα 29% εγκρίνει τη δημιουργία «κυβέρνησης τεχνοκρατών». Σύμφωνα με αυτή, υπέρ της πρωθυπουργοποίησης του (προερχόμενου από το PS ευρωβουλευτή) Ραφαέλ Γκλιουξμάν δηλώνει ένα 32%, του Νταρμανέν ένα 30%, του επικεφαλής του PS, Ολιβιέ Φορ, ένα 29%, του Μελανσόν ένα 15%.

Ολα αυτά ενώ τα αστικά επιτελεία συνεχίζουν να δίνουν «σήματα» άμεσης κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης: Η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία (παρακολουθεί τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας - Cour des Comptes) ανακοίνωσε ότι «λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το κόστος του δημόσιου χρέους, που έχει επιδεινωθεί από τα επαναλαμβανόμενα ελλείμματα και το βάρος αυτών των ελλειμμάτων, έχει γίνει όλο και πιο ακριβό» και πρόσθεσε ότι αυτό «εμποδίζει τη δυνατότητα για επενδύσεις και αφήνει τη χώρα επικίνδυνα εκτεθειμένη στην περίπτωση νέου μακροοικονομικού σοκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση για πρωθυπουργό από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (2024-07-24 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα παζάρια, με αναβαθμισμένο τον ρόλο των μακρονικών (2024-07-20 00:00:00.0)
Πρώτη η «Εθνική Συσπείρωση», δηλώνει «αδιάλλακτη» υπέρ του κεφαλαίου (2024-07-02 00:00:00.0)
Ετοιμη για «συγκατοίκηση» με Μακρόν η Λεπέν (2024-06-18 00:00:00.0)
Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής της NUPES (2022-07-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή «κούρσα» (2017-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ