Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤ. ΤΡΑΜΠ
Δείγμα των σφοδρών αντιθέσεων που σφυροκοπούν τις ΗΠΑ

Την ώρα που απομακρύνεται

AP

Την ώρα που απομακρύνεται
Με νέα σφοδρότητα βγαίνουν στην επιφάνεια οι οξυμένες αντιθέσεις που μαίνονται στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ, με τις εικόνες του Ντ. Τραμπ να πυροβολείται και να τραυματίζεται σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων να προστίθενται στις αντίστοιχες των τελευταίων ετών.

Ετσι, εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου όπου το πολιτικό σύστημα της ηγέτιδας δύναμης του ΝΑΤΟ - η οποία παλεύει να μη χάσει την πρωτοκαθεδρία της από το αντίπαλο στρατόπεδο - εξαντλείται σε μια μονομαχία ανάμεσα στον υπέργηρο και αμφίβολης διαύγειας Μπάιντεν και στον μεγιστάνα και αλλοπρόσαλλο Τραμπ, έρχεται κι αυτό το σοβαρό επεισόδιο. Και προειδοποιεί για τα «πιο δύσκολα» στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, αφού οι λαοί θα βρεθούν ακόμα περισσότερο στην «πρέσσα» των ανταγωνισμών, για τους οποίους έχουν βγει τα μαχαίρια από τα θηκάρια.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αυτή η κατάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δείγμα του βαθιού ρήγματος στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης είναι και οι εξελίξεις στους Δημοκρατικούς, που το διάστημα 19 - 22 Αυγούστου θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους, όπου δεν αποκλείεται να τεθεί το ζήτημα της απόσυρσης του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ που χτυπήθηκε στο αυτί

AP

Ο Τραμπ που χτυπήθηκε στο αυτί
Το νέο αυτό συμβάν προστίθεται σε σειρά επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτικών οι οποίες καταγράφονται τα τελευταία χρόνια: Το 2022 κατά του Πολ Πελόζι, συζύγου της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, το 2020 σχέδιο απαγωγής της κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, το 2017 απόπειρα δολοφονίας του γερουσιαστή Στιβ Σκάλιζ κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται επίσης η εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Γενάρη του 2021, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου στο Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια θέτει νέα δεδομένα στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Θύτης ήταν ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε νεκρός, ενώ ο Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί και ένας 50χρονος οπαδός του σκοτώθηκε. Επίσης τραυματίστηκαν άλλοι δύο από τους συγκεντρωμένους.

Φωτογραφίες του Τραμπ με αίματα στο πρόσωπο και τη γροθιά υψωμένη προς το πλήθος, ενώ τον απομακρύνει η Μυστική Υπηρεσία και με την αμερικανική σημαία από πίσω, έκαναν τον γύρο του κόσμου το Σαββατοκύριακο, με αναλυτές να αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη επισφραγίζει την επερχόμενη νίκη του.

Μετά δε το επεισόδιο, ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ σημείωνε ότι δεν θα κάνει τελικά την «εξαιρετικά σκληρή ομιλία» που είχε ετοιμάσει για τη «φριχτή κυβέρνηση Μπάιντεν», αλλά θα εκφωνήσει έναν λόγο για τον οποίο ευελπιστεί «να ενώσει τη χώρα».

Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων

Μετά τους πυροβολισμούς επηρεάζονται οι κανονισμοί ασφαλείας τόσο του ίδιου του Τραμπ όσο και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Επηρεάζονται ακόμα τα μέτρα ασφαλείας στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ξεκίνησε χτες στο Μιλγουόκι και ολοκληρώνεται στις 18 Ιούλη, όπου ο Τραμπ θα πάρει και επίσημα το χρίσμα του κόμματος, καθώς επίσης θα επιλέξει υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις εκλογές του Νοέμβρη.

Μεταξύ των επικρατέστερων ονομάτων για το ποιον θα επιλέξει ο Τραμπ ως υποψήφιο αντιπρόεδρο είναι του Τζ. Ντ. Βανς, συγγραφέα ο οποίος εξελέγη στο Κογκρέσο, του κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Νταγκ Μπέργκαμ και του γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.

Αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ

Το βράδυ της Κυριακής, σε διάγγελμά του για το συμβάν ο Μπάιντεν καταδίκαζε «αυτού του είδους τη βία», λέγοντας ότι «είναι αρρωστημένο», ενώ και αυτός με τη σειρά του επιστράτευσαν την ανάγκη «να ενωθεί η χώρα». Πρόσθεσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προκάτοχό του και ότι διέταξε τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων. Επιπλέον, κάλεσε «να πέσει η θερμοκρασία» της πολιτικής ζωής, για την οποία τόνισε ότι δεν γίνεται να μετατραπεί σε «πεδίο φονικής μάχης».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σοκαρισμένος και καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας, λέγοντας πως «η πολιτική βία δεν έχει θέση στις δημοκρατίες μας».

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανέφερε ότι η απόπειρα κατά του Τραμπ και παρόμοιες πράξεις βίας «απειλούν τη δημοκρατία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και καταδίκασε την απόπειρα εναντίον του.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το συμβάν «τραγωδία για τις δημοκρατίες μας», προσθέτοντας: «Η Γαλλία μοιράζεται το σοκ και την αγανάκτηση του αμερικανικού λαού».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης «βαθιά σοκαρισμένη», προσθέτοντας ότι «η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ευχήθηκε η εκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες να διεξαχθεί σε συνθήκες «όπου θα επικρατήσουν ο διάλογος και η υπευθυνότητα, αντί του μίσους και της βίας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγραψε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, Σάρα, είναι «σοκαρισμένοι» για την επίθεση εναντίον του Τραμπ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης σοκαρισμένος και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Τραμπ. «Δεν υπάρχει δικαιολογία γι' αυτού του είδους τη βία, η οποία δεν έχει καμία θέση στον κόσμο. Η βία δεν πρέπει ποτέ να επικρατεί», ανέφερε.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε «ανησυχητική» την επίθεση, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Ρεπουμπλικάνος είναι σώος και αβλαβής.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε από τους «υπέρμαχους της δημοκρατίας» και του πολιτικού διαλόγου να «καταδικάσουν σθεναρά» την επίθεση εναντίον του Τραμπ.

Κίνα και Ρωσία

Από τη Μόσχα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ αντί να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία «θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν καλύτερα αυτά τα χρήματα ώστε να χρηματοδοτήσουν την αμερικανική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου και της τάξης στις ΗΠΑ». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τραμπ μετά την απόπειρα εναντίον του και πως δεν σχεδιάζει να το κάνει.

Οπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε «ανησυχία» και «συμπόνια».

Αναπάντητα ερωτήματα

Στο μεταξύ, τα κίνητρα του 20χρονου δράστη της απόπειρας κατά του Τραμπ, με το ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR, που ήταν αγορασμένο νόμιμα από τον πατέρα του, ερευνώνται. Είχε «λευκό» ποινικό μητρώο, ωστόσο είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει στις εκλογές του Νοέμβρη ως υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και αποκαλύφθηκε πως όταν ήταν 17 ετών είχε κάνει μια δωρεά 15 δολαρίων υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος. Εργαζόταν σε κέντρο αποκατάστασης στην πόλη Μπέθελ Παρκ. Ο πατέρας του νεαρού δήλωσε σοκαρισμένος και στη συνέχεια απέφυγε κάθε δήλωση προς ΜΜΕ.

Σύμφωνα δε με το CNN, που επικαλείται ειδικούς, γίνεται λόγος για τρία όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην ένοπλη επίθεση και ότι οι δράστες ενδεχομένως ήταν περισσότεροι. Κατά τους εν λόγω ειδικούς, οι τρεις πρώτες βολές προέρχονταν από το φερόμενο «όπλο Α», οι επόμενες πέντε από το «όπλο Β» και η τελική «ακουστική ώθηση» από ένα πιθανό «όπλο Γ». Αργότερα έγινε γνωστό ότι η έρευνα στο αυτοκίνητο του δράστη οδήγησε στον εντοπισμό ενός δέκτη με καλώδια που οδηγούσαν σε μεταλλικό κουτί με εκρηκτικά στο πορτμπαγκάζ. Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν αν το τηλεχειριστήριο που ήταν συνδεδεμένο με πιθανό εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο του δράστη ήταν μέρος του σχεδίου δολοφονίας, με πιθανό σκοπό τον αντιπερισπασμό, ή κάτι άλλο.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η δικαστής που είχε αναλάβει να εξετάσει το θέμα της παρακράτησης απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, χτες απέρριψε την υπόθεση, κρίνοντας παράνομο τον διορισμό του Τζακ Σμιθ ως ειδικού εισαγγελέα. Με την απόφασή της, που συνιστά τεράστια νίκη για τον τέως Πρόεδρο, η δικαστής Αϊλίν Κάνον ακύρωσε την υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστεί στη Φλόριντα. Ο Τραμπ σχολίασε ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να απορριφθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες σε βάρος του.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση Τραμπ για μείωση στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ(2020-11-19 00:00:00.0)
Πλατύ κύμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στον κόσμο(2020-06-06 00:00:00.0)
Αποφασίζεται παραπομπή του Τραμπ σε δίκη(2019-12-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2018-08-10 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες(2016-08-04 00:00:00.0)
Δεν αποκλείει νίκη Τραμπ ο Πρόεδρος Ομπάμα...(2016-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ