Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απόφαση Τραμπ για μείωση στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η απόφαση του Αμερικανού προσωρινού υπουργού Αμυνας Κρίστοφερ Μίλερ, κατόπιν εντολής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για μείωση των Αμερικανών στρατιωτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ώστε να είναι από 2.500 σε κάθε χώρα έως τις 15 Γενάρη.

Στο Αφγανιστάν η διαφορά θα είναι της τάξης των 2.000 στρατιωτών από τους 4.500 που είναι έως τώρα. Η εξέλιξη επικρίθηκε σφόδρα από στελέχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, με το «επιχείρημα» ότι θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη των Αφγανών Ταλιμπάν και να υπαναχωρήσουν από τη συμφωνία «ειρήνης» που έκλεισαν με τις ΗΠΑ και την αφγανική κυβέρνηση τον περασμένο Φλεβάρη. Η συμφωνία αυτή μεταξύ άλλων προέβλεπε μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων (που βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το 2001) έως τον ερχόμενο Μάη με αντάλλαγμα «μείωση της βίας».

Στο Ιράκ προβλέπεται αποχώρηση περίπου 500 Αμερικανών στρατιωτών από τους περίπου 3.000 που είναι σήμερα στη χώρα.

Ο επικεφαλής της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε μεγάλης αλλαγής στην αμυντική ή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τους επόμενους δύο μήνες, περιλαμβανομένης μιας βιαστικής απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μακ Θόρνμπερι επέκρινε επίσης τη μείωση αμερικανικών στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς την εσφαλμένη.

Επίσης, ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, χαρακτήρισε τη βία «το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας» στο Αφγανιστάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τραμπ απέπεμψε τη Δευτέρα το βράδυ τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA), Κρις Κρεμπς, τον οποίο κατηγόρησε πως προσυπέγραψε μια «εξαιρετικά ανακριβή» τοποθέτηση για τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη, ότι αυτές ήταν «οι πιο ασφαλείς στην ιστορία» της χώρας, αντικρούοντας τις διαμαρτυρίες της εκστρατείας του περί «τεράστιας» νοθείας σε βάρος του.

Κίνηση για μείωση στις τιμές των φαρμάκων

Ο Πρόεδρος Τραμπ επανέφερε σχέδιο, που είχε εκπονηθεί εδώ και καιρό, για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, με τους συμβούλους του να του επισημαίνουν πως θα έχει απ' αυτό ένα επιπλέον όφελος: Θα πλήξει μια βιομηχανία για την οποία πιστεύει ότι επιβράδυνε την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, ώστε να είναι διαθέσιμο μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Αυτό τουλάχιστον σχολίαζε χτες αναλυτής στην ιστοσελίδα «Politico», υπενθυμίζοντας τα «πυρά» Τραμπ κατά της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer», επειδή δεν ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό πάνω από 90% παρά μόνο μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, ο Τραμπ φέρεται πως σχεδιάζει να συνδέσει τις πληρωμές της κυβέρνησης για φάρμακα με τις χαμηλότερες τιμές που καταβάλλονται ενδεχομένως για τα φάρμακα αυτά στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ