Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Στο μέλλον παραπέμπεται το καθεστώς του αυτόνομου θύλακα

Ενώ η Ρωσία θα μείνει ουσιαστικά επ' αόριστον στην περιοχή

Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς

Copyright 2020 The Associated

Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Οσο εξελίσσεται η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας», συνεχίζεται και η αντιπαράθεση διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για το Νότιο Καύκασο, ενώ και με την επ' αόριστον παρουσία περίπου 2.000 στρατιωτικών η Ρωσία πατάει πιο γερά στην περιοχή.

Για το επίμαχο ζήτημα του καθεστώτος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ: «Το καθεστώς του Καραμπάχ δεν έχει διευθετηθεί. Συμφωνήσαμε ότι διατηρείται το status quo που υπάρχει σήμερα. Είναι κάτι που επίκειται να επιλυθεί στο μέλλον, από τους μελλοντικούς ηγέτες, τους συμμετέχοντες μελλοντικά σ' αυτήν τη διαδικασία, μετά τη δημιουργία συνθηκών φυσιολογικής ζωής και αποκατάστασης των σχέσεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν».

Απέφυγε να απαντήσει άμεσα στο ζήτημα «της αναγνώρισης ή μη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους», ωστόσο προειδοποίησε: «Πρέπει να ειπωθεί ευθέως: Μετά την εγκληματική ενέργεια της πρώην γεωργιανής ηγεσίας, εννοώ τα χτυπήματα στους ειρηνευτές μας στη Νότια Οσετία, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Αναγνωρίσαμε ως δίκαιη την έκφραση βούλησης από τους κατοίκους της Κριμαίας, την προσπάθειά τους να επανενωθούν με τη Ρωσία. Κάποιοι μπορεί να συμφωνούν ή όχι, αλλά το κάναμε προς το συμφέρον των ανθρώπων, προς το συμφέρον της Ρωσίας και μπορούμε να το πούμε ανοιχτά».

Εδώ να σημειωθεί πως η αυτοανακηρυχθείσα «αυτόνομη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ» δεν αναγνωριζόταν από τη διεθνή κοινότητα ούτε από την Αρμενία.

Χτες, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ανέφερε πως «δύο από τους γείτονές μας - Ρωσία και Τουρκία - θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για την ασφάλεια των Αζέρων και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Να εξαλείψει τις «ασάφειες» γύρω από την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησε από τη Ρωσία ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, και αναφέρθηκε σε χτεσινή συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ των εκπροσώπων της ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία): «Πρέπει να εξαλείψουμε τις ασάφειες για τους πρόσφυγες, την οριοθέτηση της κατάπαυσης του πυρός, την παρουσία της Τουρκίας, την επιστροφή των ξένων μαχητών, την έναρξη διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ως προς το ρόλο της Τουρκίας ο Βλ. Πούτιν σημείωσε στη συνέντευξή του: «Το έχει πει ευθέως και επανειλημμένα το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η τουρκική πλευρά, η Τουρκία υποστήριζε μονομερώς το Αζερμπαϊτζάν». Πρόσθεσε πως «αυτές είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης», ενώ το Αζερμπαϊτζάν «είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και έχει δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους του».

Στο μεταξύ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, απαντώντας στις πιέσεις για παραίτηση της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε ένα «σχέδιο δράσης» έξι μηνών προκειμένου να διασφαλίσει «τη δημοκρατική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό την ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των ανθρώπων στα εδάφη που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό αρμενικό έλεγχο. Επίσης, σκοπεύει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για το νομικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να πραγματοποιήσει μια μεταρρύθμιση του στρατού, να τροποποιήσει την εκλογική νομοθεσία και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ