Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποφασίζεται παραπομπή του Τραμπ σε δίκη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ αντικατοπτρίστηκε χτες στην πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων γύρω από το επίμαχο ζήτημα της παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης με τις κατηγορίες της παρακώλυσης της εύρυθμης λειτουργίας του Κογκρέσου και της κατάχρησης εξουσίας.

Η απόφαση της Βουλής, που αναμενόταν αργά χτες το βράδυ, φαίνεται να δρομολογεί τις διαδικασίες στο έτερο σώμα, αυτό της Γερουσίας, για το στήσιμο δίκης τον ερχόμενο Γενάρη με αφορμή παρέμβαση του Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, τον περασμένο Ιούλη. Τότε ο Τραμπ φέρεται πως είχε ζητήσει από τον Ζελένσκι να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου και πιθανού πολιτικού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν, επειδή ο γιος του τελευταίου, Χάντερ Μπάιντεν, βρισκόταν στο Διοικητικό Συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας Ενέργειας αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη την περίοδο που ο πατέρας του διατελούσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρούνταν βέβαιο ότι θα ήταν σε βάρος του Αμερικανού Προέδρου καθώς οι Δημοκρατικοί (έπειτα και από τις περσινές ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές) έχουν την πλειοψηφία. Στην 435μελή Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί είναι 235 και οι Ρεπουμπλικάνοι 199 και υπάρχει και ένας ανεξάρτητος. Στην 100μελή Γερουσία όμως οι Ρεπουμπλικάνοι υπερτερούν καθώς έχουν τις 53 έδρες έναντι 45 που έχουν οι Δημοκρατικοί, ενώ υπάρχουν και δύο ανεξάρτητοι. Αυτό κάνει (εκτός απροόπτου) πολλούς να προεξοφλούν την αθώωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε πιθανή δίκη.

Νωρίτερα, πάντως, η κόντρα του Προέδρου Τραμπ με την (Δημοκρατική) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, κλιμακώθηκε. Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Πελόσι χαρακτήρισε τον Πρόεδρο «συνεχή απειλή για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ. Εκτίμησε δε πως οι «ανεύθυνες πράξεις του Προέδρου κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του». Και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «δεν μας άφησε άλλη επιλογή».

Προχτές βράδυ πάντως ο Πρόεδρος Τραμπ δημοσιοποίησε εξασέλιδη επιστολή του προς το Κογκρέσο προειδοποιώντας τους Δημοκρατικούς βουλευτές πως εάν ψηφίσουν την παραπομπή του σε δίκη τότε θα είναι σαν να κηρύττουν «πόλεμο κατά της αμερικανικής δημοκρατίας». Χαρακτήρισε μάλιστα την πιθανή καθαίρεσή του «παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος» από τη μεριά του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Τραμπ, χτες, την ώρα συνεδρίασης της Ολομέλειας, «βομβάρδισε» τους Αμερικανούς με διαδοχικές αναρτήσεις στο «Τουίτερ» ζητώντας τους σε κάποιο από αυτά να προσευχηθούν για εκείνον αναφέροντας: «Μπορείτε να πιστέψετε πως θα τεθώ σήμερα υπό κατηγορία από τη ριζοσπαστική αριστερά (...) ενώ δεν έχω κάνει τίποτε κακό!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ