Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαπάλη για τη «Huawei» στην κατασκευή δικτύου 5G

Βουλευτές επεξεργάστηκαν νομοσχέδιο που ουσιαστικά αποκλείει τον κινεζικό κολοσσό, ενώ και η Κίνα αυξάνει την πίεση προς το Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η γερμανική κυβέρνηση αναβάλλει για το επόμενο έτος την κατάρτιση των κριτηρίων ασφαλείας για τις υποψήφιες εταιρείες για την κατασκευή του δικτύου 5G στη Γερμανία, λόγω της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης και των διεθνών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Βουλευτές και των δυο κυβερνητικών εταίρων (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - CDU/CSU και Σοσιαλδημοκράτες - SPD) έχουν συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο νόμου που ουσιαστικά αποκλείει τη «Huawei» από την κατασκευή του 5G δικτύου της χώρας. Σύμφωνα με ΜΜΕ («Financial Times», «Reuters» κ.ά.), στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως οι προμηθευτές για τους οποίους υπάρχει «κίνδυνος κρατικής επιρροής χωρίς συνταγματικό έλεγχο, χειραγώγηση ή κατασκοπεία», θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «αναξιόπιστοι» και «να αποκλείονται τόσο από τα βασικά όσο και από τα περιφερειακά δίκτυα».

Επίσης, αναφέρει ότι τα κριτήρια ασφαλείας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους «πολιτικούς και νομικούς όρους στους οποίους εκτίθενται οι προμηθευτές στη χώρα καταγωγής τους», με σαφή υπονοούμενα για την Κίνα. Υπάρχουν ήδη ευρωπαϊκές εταιρείες εξοπλισμού («Nokia» και «Ericsson») που «δεν πρέπει να αποκλειστούν από την εγχώρια αγορά τους από διεθνείς κατασκευαστές που εν μέρει επιδοτούνται από το κράτος», προστίθεται.

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα, ενώ γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν προειδοποιήσει πως ενδεχόμενος αποκλεισμός της «Huawei» θα επιβραδύνει δραματικά τη δημιουργία του δικτύου 5G και θα την κάνει πιο ακριβή. Η καγκελαρία και στελέχη της CDU επιδιώκουν μια πιο «μαλακή» προσέγγιση απέναντι στη «Huawei», φοβούμενοι αντίποινα που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις γερμανικές επιχειρήσεις για τις οποίες η Κίνα είναι σημαντική αγορά.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Γερμανία, Κεν Γου, απείλησε την περασμένη βδομάδα ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντιδράσει εάν η «Huawei» αποκλειστεί από την ανάπτυξη 5G στη Γερμανία, «δείχνοντας» προς τα εκατομμύρια γερμανικά αυτοκίνητα που πωλούνται και κατασκευάζονται στην Κίνα.

Μιλώντας χτες στη Βουλή, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν έχει υπόψη της κάποια πίεση από την Κίνα ως προς το δίκτυο 5G. «Είμαι αντίθετη με τον αποκλεισμό μιας εταιρείας, αλλά είμαι υπέρ της λήψης μέτρων ασφαλείας και αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει και διαφοροποίηση των προσφορών», είπε. Στην προκειμένη, συνέχισε, «αντίθετα με άλλες περιπτώσεις όπου είμαστε πολύ πιο εξαρτημένοι, έχουμε δύο εταιρείες, την "Ericsson" και τη "Nokia", που επίσης προσφέρουν πολύ υψηλής ποιότητας προϊόντα».

Εργοστάσιο της «Huawei» στην Ευρώπη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η «Huawei» σχεδιάζει να ανοίξει στην Ευρώπη εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων για τα δίκτυα 5G, το πρώτο αυτού του είδους εκτός Κίνας, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της εταιρείας, Λιανγκ Χούα.

«Στο πλαίσιο των τεχνολογιών 5G (...), σχεδιάζουμε σήμερα να παράγουμε προϊόντα και εξαρτήματα στην Ευρώπη (...) είμαστε στη διαδικασία εκπόνησης μιας μελέτης βιωσιμότητας για να ανοίξουμε ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λιανγκ, χωρίς να προτείνει μια πιθανή τοποθεσία.

«Η βασική μας αρχή είναι να συμμορφωνόμαστε αυστηρά με τη νομοθεσία κάθε χώρας στην οποία εργαζόμαστε», δήλωσε ο Λιανγκ, προσθέτοντας ότι στην Κίνα δεν υπάρχει νόμος που να «υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να παράσχουν πληροφορίες στις υπηρεσίες κατασκοπείας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καθοριστικοί αντίπαλοι» η Κίνα και η Ρωσία (2020-12-25 00:00:00.0)
Οι ανταγωνισμοί οξύνονται σε όλα τα πεδία (2020-09-04 00:00:00.0)
Επέλεξε «Huawei» και «Nokia» για το δίκτυο 5G (2019-12-13 00:00:00.0)
Εγκαινίασε Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στις Βρυξέλλες... (2019-03-06 00:00:00.0)
«Θύελλα» κατηγοριών σε βάρος της «Huawei» ενόψει νέων παζαριών (2019-01-30 00:00:00.0)
Με «βαριά» ατζέντα σε Ρωσία και Κίνα (2019-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ