Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Προειδοποιήσεις Ρώσου επιτελάρχη για την επέκταση του ΝΑΤΟ

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ελβετία

Από τη συνάντηση των δύο στρατηγών Μίλεϊ και Γκερασίμοφ (δεξιά)
Από τη συνάντηση των δύο στρατηγών Μίλεϊ και Γκερασίμοφ (δεξιά)
ΒΕΡΝΗ.--

Ο Ρώσος επιτελάρχης στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ προειδοποίησε χτες πως η αυξημένη ένταση και η κλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλτική, Πολωνία και Μαύρη Θάλασσα δείχνουν ότι η συμμαχία προετοιμάζεται για μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση και επισήμανε ότι εκτός από τη στρατιωτική περικύκλωση στα ρωσικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναπτύσσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη, τα οποία η Μόσχα θεωρεί μια οξεία απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Υπενθύμισε πως η Ρωσία δεν μένει αδρανής μπροστά στη στρατιωτική συγκέντρωση από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και αναπτύσσει νέα όπλα που είναι σε θέση να παρακάμψουν τυχόν υφιστάμενες αεροπορικές άμυνες. Ενα από αυτά είναι ο υπερηχητικός πύραυλος «Kinzhal», ο οποίος «έχει ολοκληρώσει με επιτυχία σειρά δοκιμών, μεταξύ άλλων στην Αρκτική».

Ο Γκερασίμοφ ενημέρωσε ακόμη πως η Ρωσία αντικατέστησε το σύστημα δορυφόρων «Οκα 1», που διαθέτει στο Διάστημα και το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα από τυχόν πυραυλικές επιθέσεις, με το νέο σύστημα «Κούπολ». Ο νέος δορυφόρος με την ονομασία «ΚΧ Koupol», ο οποίος εντάσσεται στο Ενιαίο Διαστημικό Σύστημα «Κούπολ» - ανάλογο του αμερικανικού SBIRS - είναι αναβαθμισμένος ως προς τις δυνατότητές του να εντοπίζει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Το νέο διαστημικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ακολούθησε την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να χρηματοδοτήσει με 738 δισ. δολάρια τη δημιουργία, με απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, των «διαστημικών δυνάμεων», ενός νέου στρατιωτικού σώματος που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το νέο δορυφορικό σύστημα «Koupol» χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή τρεις δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένου και του δορυφόρου που εκτοξεύθηκε φέτος. Συνολικά μέχρι το 2022 προβλέπεται να εκτοξευθούν εννέα νέοι δορυφόροι, οι οποίοι θα ενταχθούν επίσης στο σύστημα προειδοποίησης για βαλλιστικές επιθέσεις.

Στο μεταξύ, ο Γκερασίμοφ συνάντησε χτες στη Βέρνη της Ελβετίας τον Αμερικανό επιτελάρχη στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, με τον οποίο συζήτησε επιχειρησιακά και στρατηγικά θέματα, με στόχο τη βελτίωση «διμερούς κατανόησης» μείωσης κινδύνων και «στρατιωτικής αποσυμφόρησης».

Πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφεραν πως οι δύο στρατηγοί συμφώνησαν στη διατήρηση τακτικής επικοινωνίας ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των στρατών αμφοτέρων χωρών με στόχο την αποτροπή «εσφαλμένων υπολογισμών» και την «προώθηση της διαφάνειας». Συζήτησαν επίσης θέματα «στρατηγικής σταθερότητας», συμφωνώντας να διατηρήσουν απόρρητο το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησής τους στη Βέρνη.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αναφερόμενο στη συνάντηση των δύο στρατηγών, τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική», τονίζοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις «σε θέματα στρατηγικής σταθερότητας, για την κατάσταση στη Συρία και άλλες περιοχές και για μέτρα με στόχο την αποφυγή συμβάντων στη διάρκεια της στρατιωτικής δραστηριότητας των δύο χωρών».

Πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Ρώσος στρατηγός Β. Γκερασίμοφ συναντήθηκε με τον Ελβετό ομόλογό του, Τόμας Σούσλι, συζητώντας για την κατάσταση στην Ευρώπη, τον «έλεγχο των όπλων», τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις και τις «προοπτικές αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους στρατούς Ρωσίας και Ελβετίας». Ο Γκερασίμοφ τον ευχαρίστησε επίσης για τη μεσολάβησή του προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνάντησή του με τον Αμερικανό στρατηγό Μίλεϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ