Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Στόχοι βομβαρδισμών» ευρωπαϊκές πόλεις με βάσεις πυραύλων, λέει η Ρωσία

Ο Στόλτενμπεργκ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Κιέβου να πλήξει ρωσικούς στόχους και ο Μητσοτάκης επιμένει να ζητά αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

Από την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου σχεδιάστηκε η βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο

Eurokinissi

Από την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου σχεδιάστηκε η βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο
Την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που σηματοδοτούν οι νέες αποφάσεις του ΝΑΤΟ αλλά και οι κινήσεις μελών του, όπως η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία, επιβεβαιώνουν και οι νέες αντιδράσεις του Κρεμλίνου, με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει: «Η Ευρώπη είναι στόχος των πυραύλων μας, η χώρα μας είναι στόχος των αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό, το έχουμε περάσει. Εχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους πυραύλους, αλλά τα πιθανά θύματα θα είναι οι πρωτεύουσες αυτών των ευρωπαϊκών χωρών».

Μιλώντας στο κρατικό δίκτυο «Rossiya-1», ο Πεσκόφ είπε ότι «αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της βαθιάς σύγκρουσης, της οξείας αντιπαράθεσης» και επέκρινε το ΝΑΤΟ για το ότι «δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τη βασική ανησυχία της Ρωσίας, που στάθηκε ορόσημο για την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (τη σύνδεση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ), άρα - κατέληξε - «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες μέχρι στιγμής. Πρέπει να δουλέψουμε και να πετύχουμε τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρός μας».

Την ίδια στιγμή, με φόντο τις διεργασίες - που επιβεβαιώθηκαν και στη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον - για το εύρος και τον βαθμό «αξιοποίησης» των «δυτικών» εξοπλισμών από το Κίεβο, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στο δίκτυο «United News» υποστήριξε ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτεθεί σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της επιτιθέμενης χώρας, της Ρωσίας (...) έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, και αυτό περιλαμβάνει χτυπήματα στο έδαφος του επιτιθέμενου. Αυτό είναι απολύτως σαφές για μένα». Χαιρέτισε δε την απόφαση «Συμμάχων να ανοίξουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης όπλων για να χτυπήσουν αυτούς τους στόχους».

«Να ξοδέψουμε περισσότερα (και) ως Ευρώπη», λέει ο Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο που αναλαμβάνει η ελληνική αστική τάξη να συμβάλει στην υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού κόντρα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ό,τι κινδύνους γιγαντώνει αυτό για το λαό, σε συνέντευξή του στο CNN ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι «αυτό που ήταν σαφές στη Σύνοδο Κορυφής ήταν αυτή η δέσμευση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μη αναστρέψιμη», αλλά και για το ότι «όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, νομίζω, έχουν κάνει τα πάντα για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, τόσο διμερώς όσο και ως Συμμαχία».

Υποστήριξε δε πως η πρόσφατη Σύνοδος έδειξε ότι «η Συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από ποτέ», καθότι υπάρχει «μια σαφής δέσμευση από όλα τα μέλη να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα», και εξέφρασε χαρά που «η Ελλάδα το κάνει αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια» αλλά και για το ότι «άλλες χώρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια σαφώς δεν ξόδεψαν όσα θα έπρεπε για την άμυνα, ξεκάθαρα εναρμονίζονται». Τονίζοντας δε τα σχέδια και αυτοτελώς των Βρυξελλών να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό που όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες περιγράφουν ως «πολεμική οικονομία», έκανε λόγο για «ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ εμάς τους Ευρωπαίους, γιατί δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνά μας. Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα και ως Ευρώπη». Δεν παρέλειψε να δηλώσει «ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», επιμένοντας ότι αυτή «λειτουργεί» και «είναι μια ιδέα που είναι πολύ συμπληρωματική του ΝΑΤΟ. Εάν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταλήξουν να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, το ΝΑΤΟ θα είναι επίσης ισχυρότερο».

Για νέες «αμυντικές συνεργασίες» μιλά ο Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή, επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανέφερε ότι «η απόφαση να μεταφερθούν τα F-16 στην Ουκρανία ήταν στρατηγική, αλλά ο αριθμός τους δεν ήταν στρατηγικός».

Σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε ότι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας προχωρά «με βάση το σχέδιο», αλλά επί του παρόντος «υπάρχει έλλειψη εγκαταστάσεων εκπαίδευσης για νέους στρατιώτες». Είπε πάντως ότι αυτές «επεκτείνονται» και, υπενθυμίζοντας συμφωνία που υπεγράφη με την Πολωνία να βοηθήσει στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, ανέφερε πως επιδιώκονται συμφωνίες συνεργασίας με συνολικά 9 ακόμα χώρες, που θα αφορούν «ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια» στην Ουκρανία, όπως και για την «ανοικοδόμησή» της, με συνολική αξία που αποτιμάται στα 38 δισ. δολάρια. Στόχος είναι μεταξύ άλλων να υπάρξουν συμφωνίες και με Τσεχία, Σλοβενία και Ιρλανδία, είπε.

Ολα αυτά ενώ οι ρωσικές δυνάμεις φέρονταν χτες να καταλαμβάνουν το χωριό Ουροζάινε στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως προέκυπτε και από ρεπορτάζ ουκρανικών ΜΜΕ. Το χωριό θεωρείται ότι βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, καθώς ο έλεγχός του «κόβει στα δύο» την περιοχή της επαρχίας του Ντονέτσκ, που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ