Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε παζάρι και «ισορροπίες» υπέρ του Ισραήλ

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ
Από τις συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ
«Κόκκινο» χτυπά ο διπλωματικός πυρετός στην Ντόχα του Κατάρ, όπου μετέβη χτες το μεσημέρι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, έχοντας στα χέρια του ήδη από το βράδυ της Τρίτης τις διορθωτικές προτάσεις και την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε τρεις φάσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ντόχα, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι εξετάζει την απάντηση της Χαμάς και ότι η οργάνωση «πρότεινε αρκετές αλλαγές» στην πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για μόνιμη εκεχειρία. «Ορισμένες αλλαγές είναι συζητήσιμες, άλλες όχι», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα μετά τις συναντήσεις που είχε με τον εμίρη του Κατάρ (που είναι πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου), σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και άλλους αξιωματούχους.

Δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις αλλαγές που προτείνει η Χαμάς, αρκούμενος να προσθέσει ότι η πρόταση που συζητείται είναι «ουσιαστικά ίδια» με εκείνη που είχε δεχτεί προηγουμένως η οργάνωση. «Η Χαμάς θα μπορούσε να είχε απαντήσει με μια απλή λέξη: Ναι», είπε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση επί του παρόντος πως τα «κενά» μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ μπορούν να γεφυρωθούν. «Εάν η Χαμάς συνεχίσει να λέει "όχι", τότε νομίζω ότι θα γίνει σαφές σε όλους στον κόσμο πως εναπόκειται σε αυτούς η επιλογή συνέχισης του πολέμου που οι ίδιοι ξεκίνησαν», κατέληξε προκλητικά ο Μπλίνκεν.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ, που καταλογίζει στον ισραηλινό στρατό εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, ο Μπλίνκεν είπε πως δεν την έχει δει ακόμα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά για τις δικές τους εκτιμήσεις».

Ο Καταριανός πρωθυπουργός, από τη μεριά του, εκτίμησε ότι υπάρχει «μια ξεκάθαρη και σταθερή έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα». Επανέλαβε επίσης πως «μια δίκαιη λύση» θα πρέπει να οδηγήσει στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που δεν διατύπωσε με την ίδια σαφήνεια ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στις διορθωτικές προτάσεις της Χαμάς χτες το βράδυ είπε ότι οι αλλαγές που πρότεινε η οργάνωση στην πρόταση εκεχειρίας είναι μικρές. Διαβεβαίωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για να γεφυρώσουν τα κενά.

Νωρίτερα χτες το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι η Χαμάς αναζητεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ πως το Ισραήλ θα εκπληρώσει τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας εκεχειρίας, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και η διαπραγμάτευση μιας μόνιμης εκεχειρίας.

Η απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή στάση των ΗΠΑ, που παρέχουν συνεχώς διπλωματική κάλυψη στο κράτος - δολοφόνο, και η σιγή του Ισραήλ σε σχέση με την πρόταση του Μπάιντεν για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, προκαλούν αντιδράσεις. Ο Μοχάμεντ Αλ Μάσρι, καθηγητής στο Ιδρυμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, επισημαίνει ότι από την αρχή του σχεδίου Μπάιντεν οι ΗΠΑ ήταν «πολύ παραπλανητικές». «Οσες φορές κι αν το πει ο Μπλίνκεν, δεν πρόκειται να το κάνει αληθινό - το Ισραήλ δεν έχει αποδεχθεί τίποτα», είπε με νόημα, τονίζοντας: «Το Ισραήλ έχει πει επανειλημμένα ότι πρόκειται να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι σε άμεση παραβίαση ή σε άμεση αντίθεση με όσα ορίζει η πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ». Και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η Χαμάς θέλει μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και το Ισραήλ θέλει το δικαίωμα να συνεχίσει τον πόλεμο. Μέχρι να αλλάξει αυτή η εξίσωση, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πουθενά».

Με τον Αλ Μάσρι συμφώνησε ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος υποστήριξε χτες ότι η οργάνωσή του δεν υπέβαλε νέες ιδέες για την πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al-Araby» πως ο Μπλίνκεν είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» στη σύγκρουση στη Γάζα.

Πληροφορίες για τις αντιπροτάσεις της Χαμάς

Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», η Χαμάς πρότεινε η συμφωνία εκεχειρίας να προβλέπει με σαφήνεια ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει από όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας την πρώτη βδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας και ότι αν δεν το κάνει το Ισραήλ, μπορεί να σταματήσει η απελευθέρωση των ομήρων.

Πηγές της Χαμάς, μιλώντας στη «Haaretz», ανέφεραν πως «οι τροποποιήσεις που κατατέθηκαν έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι η απόσυρση και η κατάπαυση του πυρός θα καθιερωθούν σε πρώτη φάση, και ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την εφαρμογή όλων των σταδίων της συμφωνίας και να επιστρέψει στις μάχες μόλις απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι». Η Χαμάς επιδιώκει την απόσυρση των Ισραηλινών ομήρων από τον δρόμο Σαλάχ α-Ντιν, που συνδέει τις δύο πλευρές της Λωρίδας και τον παραλιακό δρόμο. Επιπλέον, απαιτεί να έχουν ρόλο εγγυητή της συμφωνίας η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς προσφέρει την απελευθέρωση τριών ομήρων - ζωντανών και νεκρών - κάθε τρεις μέρες, συνολικά 33.

Συναντήσεις του Ισραηλινού επιτελάρχη με Αραβες

Χτες το βράδυ η αμερικανική ψηφιακή εφημερίδα «Axios» μετέδωσε την είδηση συνάντησης του Ισραηλινού γενικού επιτελάρχη, στρατηγού, Χέρτζι Χαλέβι, με Αραβες ομολόγους του από διάφορες χώρες του Κόλπου, στο Μπαχρέιν αυτήν τη βδομάδα, συζητώντας την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Τουλάχιστον δύο πηγές δήλωσαν στο «Axios» ότι η συνάντηση αυτή έγινε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της οποίας, στρατηγός Μάικ Κουρίλα, βρισκόταν στο Ισραήλ από το Σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ