Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Διεργασίες σε όλα τα αστικά επιτελεία

Κάλεσμα συσπείρωσης ενάντια στα άκρα απηύθυνε χτες ο Μακρόν

Copyright 2024 The Associated

Κάλεσμα συσπείρωσης ενάντια στα άκρα απηύθυνε χτες ο Μακρόν
Κάλεσμα στις «γυναίκες και τους άνδρες καλής θέλησης» να «πουν μαζί όχι στα άκρα» απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου υπεραμύνθηκε της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών (30 Ιούνη ο α' γύρος), με το επιχείρημα ότι χρειάζεται «η διαμόρφωση από κοινού σχεδίου ειλικρινούς και χρήσιμου για τη χώρα», για «να κυβερνηθεί».

Σημείωσε ότι τα κόμματα που στηρίζουν την (ως τώρα) κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις με τις «άλλες πολιτικές ομάδες» και υποσχέθηκε «δημοκρατική εξουσία σε όλα τα επίπεδα», με «περισσότερη σταθερότητα, αλλά στο πλαίσιο της δημοκρατίας και των αξιών της». Αποκλείοντας ξανά το ενδεχόμενο δικής του παραίτησης μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, παρέθεσε και μια σειρά από μέτρα που θα προταχθούν στο πλαίσιο υπεράσπισης των συμφερόντων του γαλλικού μεγάλου κεφαλαίου, όπως η λειτουργία 8 νέων αντιδραστήρων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης της οικονομίας), η «αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό», το «πάγωμα» της εκλογικής μεταρρύθμισης σε εξωχώριες κτήσεις όπως η Νέα Καληδονία κ.ά.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των διεργασιών που επιταχύνονται σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού χάρτη είναι και το κάλεσμα του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμέν, το κυβερνητικό κόμμα «Αναγέννηση» να μην «κατεβάσει» δικούς τους υποψηφίους σε εκλογικές περιφέρειες όπου οι «Ρεπουμπλικάνοι» (LR) υποψήφιοι θα είναι πρόσωπα τα οποία αντιτάχθηκαν στο κάλεσμα του (μέχρι σήμερα ηγέτη των LR) Ερίκ Σιοτί για μια συμμαχία με την «Εθνική Συσπείρωση» (RN) των Λεπέν - Μπαρντελά. «Πρέπει να τους βοηθήσουμε (...) Δεν πρέπει να έχει έναν υποψήφιο από την πολιτική μας οικογένεια εναντίον τους (...) Και θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους», ανέφερε ο Νταρμαμέν.

Θυμίζουμε ότι μετά την επικράτηση της RN στις ευρωεκλογές (με περίπου 32%) και την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ο Σιοτί κάλεσε ανοιχτά σε συνεργασία LR - RN αναφέροντας ότι σε πολλά θέματα «λέμε τα ίδια πράγματα», ότι πρέπει «να σταματήσουμε μια φανταστική αντιπολίτευση» για να «αντιμετωπιστεί η ανικανότητα του μακρονισμού». Το κάλεσμα Σιοτί πάντως στάθηκε αφορμή να αναδειχθούν οι βαθιές αντιθέσεις στο εσωτερικό των LR, καθώς κορυφαία στελέχη τους ζήτησαν την παραίτησή του. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις π.χ. του βουλευτή των LR Ορελιέν Πραντιέ, που είπε ότι «ήθελα να κάνω εμετό όταν άκουσα τον αρχηγό της πολιτικής οικογένειας των Γκολιστών να πουλάει τον εαυτό του στην RN», ενώ κατηγόρησε τον Σιοτί ότι «όπως κυλιόταν στο έδαφος για να γίνει υπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα κυλιέται για να γίνει υπουργός της Μαρίν Λεπέν»... Σημειωτέον, αρχικά είχε ανακοινωθεί για χτες συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου των LR, όπου πολλοί έθεταν επίμονα θέμα διαγραφής του Σιοτί, αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι ζήτησε τη συνεργασία της αστυνομίας για να «σφραγιστεί» η έδρα των LR, επικαλούμενος και «λόγους ασφαλείας»...

Την ίδια στιγμή, μετά από μια πρώτη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα, οι ηγεσίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), της οπορτουνιστικής «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας (PCF), των Οικολόγων και άλλων μικρότερων σχημάτων, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση του «Λαϊκού Μετώπου», ως εκλογικής συνεργασίας - «αναχώματος» στην ακροδεξιά, αναφέροντας ότι καταμέρισαν ήδη τις εκλογικές περιφέρειες, όπου κάθε συνιστώσα θα «κατεβάσει» δικούς της υποψηφίους έχοντας τη στήριξη των άλλων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σε αδιέξοδο έγινε γνωστό ότι κατέληξε (τουλάχιστον προς το παρόν) η συνάντηση που έγινε ανάμεσα στις ηγεσίες της RN και του ακροδεξιού κόμματος «Reconquete» (Ανάκτηση), με πολλούς να το συνδέουν με προσπάθειες της ηγεσίας Μπαρντελά - Λεπέν να «διαρρήξει» περαιτέρω τις επαφές της με «ακροδεξιές δυνάμεις» (το ναυάγιο έγινε γνωστό μετά τις δηλώσεις Σιοτί).

Το (προερχόμενο από τη «Συσπείρωση») στέλεχος της «Ανάκτησης» Μαριόν Μαρεσάλ δήλωσε ότι «ενώ ήμασταν έτοιμοι να οριστικοποιήσουμε μια συμφωνία (...) ο Ζορντάν Μπαρντελά με ενημέρωσε για μια αλλαγή θέσης και την άρνηση της RN επί της αρχής σε μια συμφωνία», μιλώντας για «ξαφνική και αντιφατική απόφαση», για μια «μεγάλη απογοήτευση για τη Γαλλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ