Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κάλεσμα των ΗΠΑ για «αντιμετώπιση των προκλήσεων» στην περιοχή

Κάλεσμα για όλους τους απαραίτητους συμβιβασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την ευρωατλαντική πορεία της περιοχής, απευθύνουν με κάθε αφορμή οι ΗΠΑ, εν μέσω μιας σειράς εξελίξεων που περιπλέκουν την ανακοπή της γεωπολιτικής διείσδυσης αντίπαλων κέντρων, π.χ. της Ρωσίας.

Με φόντο την επικράτηση του VMRO - DPNE στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και τις νέες ανακοινώσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS - της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με σερβική πλειοψηφία) για «ειρηνική διάσπαση» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, οι ΗΠΑ επανήλθαν με «συστάσεις» να αντιμετωπιστούν όλες οι απαιτούμενες «πολιτικές προκλήσεις» στην περιοχή, διά στόματος Τζέφρι Χόβενιερ, του πρέσβη τους στην Πρίστινα, ο οποίος, εστιάζοντας ειδικότερα στον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας, επανέλαβε ότι αυτός πρέπει να ολοκληρωθεί με αμοιβαία αναγνώριση. «Υπάρχει μια πρόκληση που συνδέεται με την επανατοποθέτηση της σχέσης με τη Σερβία και την ανάγκη να δούμε πρόοδο στον διάλογο, ώστε να διευκολυνθεί η ΕΕ μαζί με τη Σερβία για την προώθηση της κοινής ατζέντας», δήλωσε, σπεύδοντας να προσθέσει: «Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας πρέπει να είναι η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό δεν επιτυγχάνει αυτό το όραμα που έχουμε για μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη, ευημερούσα και ειρηνική, δεδομένης της πιθανής αστάθειας που θα μπορούσε να επακολουθήσει».

Στο μεταξύ ο ηγέτης του VMRO - DPNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι (το κόμμα του οποίου στις εκλογές της 8ης Μάη κατέλαβε 58 από τις 120 έδρες της Βουλής), αφού έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία για συνεργασία με τον τετρακομματικό συνασπισμό αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» και το κόμμα «Ξέρω» του Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι, δημάρχου της πόλης Κουμάνοβο, δεύτερης μεγαλύτερης της Β. Μακεδονίας μετά τα Σκόπια.

Υποστήριξε δε ο Μίτσκοσκι ότι τουλάχιστον δύο ακόμα βουλευτές άλλων κομμάτων θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση, και αυτή θα έχει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα γίνεται στα Σκόπια συνάντηση των κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (άρχισε το 1996). Μεταξύ άλλων θα πάρει μέρος και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ