Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Με συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν συνεχίζεται το μπαράζ επαφών

Ενώ η Αγκυρα δήλωσε ενδιαφέρον για τους BRICS

Από τη συνάντηση των Πούτιν - Φιντάν

Sputnik

Από τη συνάντηση των Πούτιν - Φιντάν
Συνομιλίες στην Αστάνα στις 3 και 4 Ιούλη θα έχουν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε μετά την προχθεσινή συνάντηση του Πούτιν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν.

Ο Φιντάν βρισκόταν στη Ρωσία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των BRICS, με τον Πούτιν να χαιρετίζει «το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εργασίες των BRICS, και σίγουρα θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την επιθυμία της να είναι μαζί με τις χώρες - μέλη αυτής της ένωσης και να επιλυθούν κοινά προβλήματα». Η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στους BRICS.

Την ομάδα BRICS ίδρυσαν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα ενώ κατόπιν προσχώρησε σε αυτή και η Νότια Αφρική, προτού ακολουθήσει το 2024 νέα διεύρυνση, με την ένταξη της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας εξελίσσονται εξαιρετικά καλά. Βήματα πρέπει να γίνουν στο εμπόριο. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες μεσολάβησης για την Ουκρανία, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε την πολιτική σταθεροποίησης που έχετε προωθήσει οι δύο ηγέτες στη Συρία», τόνισε ο Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συμμετείχε επιπρόσθετα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ρωσοτουρκικός Σύνδεσμος Επιχειρηματιών στη Μόσχα.

Αιχμές του Πούτιν για την αύξηση των «δυτικών» δανείων προς την Τουρκία

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Πούτιν είχε επικρίνει διακριτικά την Τουρκία για την εμβάθυνση των σχέσεών της με «δυτικά» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Τουρκία «έχει επικεντρωθεί στη λήψη δανείων, στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στη λήψη επιχορηγήσεων από δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αυτό μάλλον δεν είναι κακό», αλλά «αν σχετίζεται με τον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τότε η τουρκική οικονομία θα χάσει περισσότερα από όσα θα κερδίσει».

Η Αγκυρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της «Δύσης» μετά από κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε την Τουρκία προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες εταιρείες με έδρα την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζ. Μπάνγκα βρισκόταν στην Αγκυρα και συναντήθηκε με τον Ερντογάν, καθώς επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Μ. Σιμσέκ.

Ο Σιμσέκ και ο Μπάνγκα συζήτησαν το «Πρόγραμμα - Πλαίσιο για τη Συνεργασία Χωρών» μεταξύ της Τουρκίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διπλασίασε τον Απρίλη τα άμεσα δάνεια στην Τουρκία, στα 35 δισ. δολάρια, ως μέρος του προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ