ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Λαβώθηκαν» μνημεία στη Σκύρο

Σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα μνημεία της Σκύρου από το σεισμό, από το ΥΠΠΟ ανακοινώθηκε πως το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κάστρο, όπου προκλήθηκαν καταρρεύσεις σημειακές, κυρίως στους πύργους του κλασικού τείχους, καθώς επίσης και κατολισθήσεις βράχων στον ίδιο το λόφο του Κάστρου, όπου εδράζονται το κλασικό τείχος, το μεσαιωνικό τείχος, η Μονή του Αγίου Γεωργίου και η βυζαντινή εκκλησία της Επισκοπής. Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και στην Επισκοπή, μάλιστα, δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα. Ειδικότερα, σημειώθηκαν ρηγματώσεις στον τρούλο και στις τοιχοποιίες του καθολικού του Αγίου Γεωργίου και ρηγματώσεις και καταρρεύσεις των τοιχοδομιών στην Επισκοπή. Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν επίσης στην Εκκλησία της Αρχοντοπαναγιάς, στην Αγία Τριάδα και στον Αγιο Δημήτρη στο Φερέκαμπο. Πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι, από χρόνια τώρα, έχει σημειωθεί η ανάγκη προστατευτικού συρμάτινου πλέγματος στο χώρο γύρω από το κάστρο. Για το σκοπό αυτό, έχει δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο έργο και έχει γίνει η σχετική μελέτη, αλλά καθυστερεί απαράδεκτα η παραπέρα υλοποίησή του.

Οσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε πως «σημειώθηκαν μικροπροβλήματα, καθώς ορισμένα εκθέματα έπεσαν μέσα στις βιτρίνες τους, χωρίς όμως να υποστούν ζημιές, με εξαίρεση δύο αγγεία που έσπασαν».

Στο νησί από χτες βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟ, με επικεφαλής την γγ Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να αποτυπώσει και να καταγράψει τις ζημιές. Χτες το βράδυ, αναμένονταν να μεταβούν στη Σκύρο και κλιμάκια από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων, από την αρμόδια ΙΑ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και από την αρμόδια 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα οποία θα παραμείνουν στο νησί, προκειμένου να καταγράψουν το σύνολο των ζημιών και να ασχοληθούν με την άμεση λήψη των απαραίτητων σωστικών μέτρων.

Η καταγραφή των ζημιών υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, ενώ αύριο θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ και τοπικών φορέων της Σκύρου, προκειμένου να υπάρξει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και προγραμματισμός σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών.


Ο Εγκέλαδος τρόμαξε πάλι την Ελλάδα

Σημαντικές ζημιές στη Σκύρο, οι κάτοικοι της οποίας απαιτούν γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση

Σημαντικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, ιστορικά μνημεία και την υποδομή του νησιού (σύστημα υδροδότησης και οδικό δίκτυο, προβλήτα Λιναριάς), προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στις 3.21' τα ξημερώματα, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σκύρου, ενώ ξαγρύπνησε τους κατοίκους και πολλών άλλων περιοχών της χώρας από την Αττική μέχρι τη Μακεδονία, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, τόσο αυτός, όσο και πολλοί μετασεισμοί που επακολούθησαν.

Εξαιτίας του σεισμού, προκλήθηκαν κατολισθήσεις στη δυτική πλευρά του Κάστρου της Χώρας της Σκύρου, με αποτέλεσμα να καλυφθεί μια σημαντική πηγή νερού (περιοχή Αναβάλτας), από την οποία υδροδοτούνταν η πόλη που έμεινε καλοκαιριάτικα χωρίς νερό. Παράγοντες της Νομαρχίας εκτιμούν ότι έγινε μετακίνηση του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά εξέφραζαν την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί κάποια λύση. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς, για την επίλυση του προβλήματος, εξετάζονται δύο λύσεις: Είτε να μεταφερθεί νερό με υδροφόρο πλοίο από το Λαύριο, είτε να μεγαλώσει το ποσοστό συμμετοχής των υπόλοιπων γεωτρήσεων που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης. Πάντως, χτες το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι απέπλευσε από τη Σαλαμίνα το υδροφόρο πλοίο «ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ», προκειμένου να εφοδιάσει με νερό τη Σκύρο. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στο νησί σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας Εύβοιας, μέχρι χτες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί 150 σπίτια με ρωγμές και άλλες ζημιές, ενώ είχαν καταστραφεί 30 αυτοκίνητα, τα οποία καταπλακώθηκαν από την κατολίσθηση. Επίσης ρωγμές έχει παρουσιάσει το Κάστρο, όπως και δύο Μουσεία της πόλης. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα ούτε ένας τραυματισμός. Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο νησί μετέβησαν, εκτός του υφυπουργού Ν. Αλευρά, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, καθώς και 12 πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίοι θα παραμείνουν τρεις βδομάδες, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες στα κτίρια που έπαθαν ζημιές. Επίσης στο νησί έφτασε συνεργείο του ΙΓΜΕ, ενώ πρόκειται σήμερα να μεταβεί συνεργείο του ΟΣΚ, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Χτες το πρωί στο νησί είχε μεταβεί ένα ακόμη κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Δ. Παπανικολάου και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Π. Φούρλα, ενώ ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Τ. Βασιλείου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε απόφαση για την άμεση εκταμίευση 50 εκατ. δρχ. για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ζήτημα που προκύπτει, με δεδομένη την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράζεται και με την καθιέρωση του «σεισμόσημου», με νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, είναι η ανάγκη δημιουργίας επιτροπών από τους σεισμοπαθείς εργαζομένους και επαγγελματοβιοτέχνες, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστική και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κινείται και η ανακοίνωση της ΚΟ Σκύρου του ΚΚΕ, που δημοσιεύεται παραπλεύρως.

Διχογνωμίες των σεισμολόγων

Οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ με επιφυλάξεις εκτιμούν ότι ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, τόσο από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή το προηγούμενο διάστημα (δύο σεισμικές δονήσεις το περασμένο Σάββατο 4,4 και 5 Ρίχτερ και μία την Τετάρτη 4,4 Ρίχτερ), όσο και από την έντονη μετασεισμική δράση, που δείχνει ότι η σεισμική ακολουθία βαίνει ομαλά. Πάντως, όπως τόνιζαν, με μεγαλύτερη σιγουριά θα μπορέσουν να μιλήσουν μετά από δύο εικοσιτετράωρα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι διαφορετικά μεγέθη έδωσαν για το σεισμό, που φτάνουν μέχρι και τα 7 Ρίχτερ, άλλα ινστιτούτα, ελληνικά και ξένα.

Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Β. Παπαζάχος δήλωσε ότι στις 14 Σεπτέμβρη 2000 στάλθηκε για δημοσίευση σε ξένο περιοδικό μια εργασία, από την οποία προέκυπτε πως περιμένουμε σεισμό μεγέθους γύρω στα 6 Ρίχτερ, με επίκεντρο την τάφρο του Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι η πρόγνωση ήταν επιτυχής.

«Δεν ενημερώσαμε την πολιτεία για την πρόγνωσή μας - πρόσθεσε ο Β. Παπαζάχος - επειδή, πρώτον, περιμέναμε να σημειωθεί στη θάλασσα και άρα να μην προκαλέσει σημαντικές ζημιές και, δεύτερον, γιατί η μέθοδος της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης που έχουμε αναπτύξει και έχει ολοκληρωθεί εδώ και έξι μήνες βρίσκεται ακόμη στο στάδιο επαλήθευσής της στην πράξη». Τέλος, σημείωσε ότι και ο σεισμός αυτός διεγέρθηκε από το μεγάλο σεισμό της Νικομήδειας της Τουρκίας του 1999, αλλά ο ίδιος, επειδή είναι μικρός, δεν μπορεί να διεγείρει άλλους σεισμούς.


ΚΟ ΣΚΥΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμοπαθείς. Επίκαιρες, όσο ποτέ οι προτάσεις του ΠΓ του ΚΚΕ, για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμοπαθείς της Σκύρου. Ο Δ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος και απο τη γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ, Καιτη Γεραντώνη, είχε συνάντηση και με τον δημαρχο Σκύρου, Δημήτρη Αγγελή, απο τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού. Επίσης, η Κομματική Οργάνωση Σκύρου του ΚΚΕ, αφού έκανε έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης, προτείνει μια σειρά μέτρα απόλυτης προτεραιότητας, όπως η άμεση καταγραφή των πραγματικών ζημιών, χωρίς τις καθυστερήσεις, η χορήγηση αποζημίωσης για την αποκατάσταση των οικιών που έχουν υποστεί ζημιές, των αυτοκινήτων που καταπλακώθηκαν από τους ογκόλιθους στο «Χωριό», καθώς και των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορευμάτων που έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή κλπ.

«Το ΚΚΕ -καταλήγει η ανακοίνωση- προτείνει την άμεση δραστηριοποίηση όλων των κατοίκων της Σκύρου για την αποφασιστική διεκδίκηση και κατοχύρωση όλων των προτεινομένων μέτρων από τους υπεύθυνους φορείς».

Η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή της Σκύρου, που συγκλόνισε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, απόδειξε και πάλι πόσο μεγάλη σημασία έχει η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, φέρνοντας στην επικαιρότητα τις σχετικές προτάσεις του ΚΚΕ, ενώ η κυβέρνηση παίρνει, ήδη, μέτρα απαλλαγής του κράτους απο οποιαδήποτε μέριμνα, επιχειρώντας να «φορτώσει» τα βάρη στους εργαζόμενους.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Το Σεπτέμβρη του 1999 το ΠΓ του ΚΚΕ, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε τις προτάσεις του Κόμματος, για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμιζε ότι «η αντισεισμική θωράκιση της χώρας απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό» και πως «ένα συνολικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω ειδικά μέτρα»:

  • την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας.
  • τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μια τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών. Δημιουργεί την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους.
  • το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.

Ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές, απαιτείται η ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Είναι απαράδεκτη η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Επίσης, απαιτείται:

  • η συνεχής ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • η θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και Νομό. Η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός, η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής, δεν μπορεί να επαφίεται στον απαράμιλλο και υπεράνθρωπο αλτρουισμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των Ειδικών Δυνάμεών της. Απαιτείται η ηθική, υλική και επιστημονική ενίσχυση όλου αυτού του δυναμικού. Μεγάλα έργα δεν είναι μόνον οι δρόμοι και οι γέφυρες. Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, πρέπει να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτόν το στόχο».

Τέλος, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμιζε πως «η συσπείρωση των σεισμοπλήκτων, η αυτοοργάνωση και η πάλη τους, μαζί με τις ταξικές οργανώσεις της εργατικής τάξης και των άλλων φορέων του μαζικού κινήματος είναι βασικός όρος για να διεκδικηθούν και εφαρμοστούν οι λύσεις που θ' αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα άμεσα τεράστια προβλήματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ