Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Λαβώθηκαν» μνημεία στη Σκύρο

Σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα μνημεία της Σκύρου από το σεισμό, από το ΥΠΠΟ ανακοινώθηκε πως το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κάστρο, όπου προκλήθηκαν καταρρεύσεις σημειακές, κυρίως στους πύργους του κλασικού τείχους, καθώς επίσης και κατολισθήσεις βράχων στον ίδιο το λόφο του Κάστρου, όπου εδράζονται το κλασικό τείχος, το μεσαιωνικό τείχος, η Μονή του Αγίου Γεωργίου και η βυζαντινή εκκλησία της Επισκοπής. Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και στην Επισκοπή, μάλιστα, δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα. Ειδικότερα, σημειώθηκαν ρηγματώσεις στον τρούλο και στις τοιχοποιίες του καθολικού του Αγίου Γεωργίου και ρηγματώσεις και καταρρεύσεις των τοιχοδομιών στην Επισκοπή. Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν επίσης στην Εκκλησία της Αρχοντοπαναγιάς, στην Αγία Τριάδα και στον Αγιο Δημήτρη στο Φερέκαμπο. Πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι, από χρόνια τώρα, έχει σημειωθεί η ανάγκη προστατευτικού συρμάτινου πλέγματος στο χώρο γύρω από το κάστρο. Για το σκοπό αυτό, έχει δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο έργο και έχει γίνει η σχετική μελέτη, αλλά καθυστερεί απαράδεκτα η παραπέρα υλοποίησή του.

Οσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε πως «σημειώθηκαν μικροπροβλήματα, καθώς ορισμένα εκθέματα έπεσαν μέσα στις βιτρίνες τους, χωρίς όμως να υποστούν ζημιές, με εξαίρεση δύο αγγεία που έσπασαν».

Στο νησί από χτες βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟ, με επικεφαλής την γγ Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να αποτυπώσει και να καταγράψει τις ζημιές. Χτες το βράδυ, αναμένονταν να μεταβούν στη Σκύρο και κλιμάκια από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων, από την αρμόδια ΙΑ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και από την αρμόδια 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα οποία θα παραμείνουν στο νησί, προκειμένου να καταγράψουν το σύνολο των ζημιών και να ασχοληθούν με την άμεση λήψη των απαραίτητων σωστικών μέτρων.

Η καταγραφή των ζημιών υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, ενώ αύριο θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ και τοπικών φορέων της Σκύρου, προκειμένου να υπάρξει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και προγραμματισμός σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία (2014-01-29 00:00:00.0)
Ενημερώνει επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων για τη διαθεσιμότητα (2013-08-14 00:00:00.0)
«Πανηγύρι» στο σεληνόφως (2001-08-23 00:00:00.0)
«Εργο μετ' εμποδίων» (2000-06-13 00:00:00.0)
Παρέδωσαν στα τοξικά αρχαιολογικό χώρο (2000-05-25 00:00:00.0)
Εγκαταλειμμένο το "Χρυσάφι των Σερρών" (1999-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ