Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Πλήρης καταγραφή και μελέτη των ζημιών και των εν γένει προβλημάτων γίνεται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι σεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων βρίσκεται στην Κεφαλονιά, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση των μνημείων του νησιού μετά από τον ισχυρό σεισμό και τη συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο η εικόνα έχει ως εξής:

  • Εχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη, οπότε δεν είναι δυνατή η άνοδος στο χώρο.
  • Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Αγιος Δημήτριος, ο Αγιος Σπυρίδων, ο Αγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.
  • Το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του.
  • Η γέφυρα De Bosset, στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους.
  • Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις.
  • Στα αρχαία μνημεία του νησιού δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από τις υπηρεσίες μέχρι την Παρασκευή να έχει σταλεί αναλυτική καταγραφή των ζημιών και των προβλημάτων γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ