Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαταλειμμένο το "Χρυσάφι των Σερρών"

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και ερείπωσης παρουσιάζει η βυζαντινή πόλη της Παλαιάς Ζίχνης Σερρών. Το "Χρυσάφι των Σερρών",όπως αποκαλείται η διάσπαρτη με μνημεία Παλαιά Ζίχνη. Αυτό καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,σε Ερώτηση που κατέθεσαν χτες προς την υπουργό Πολιτισμού. Οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν ότι τα ερείπια βρίσκονται στα υψώματα, βόρεια της εθνικής οδού Σερρών - Δράμας, μεταξύ Γαζώρου, Αναστασίας και Νέας Ζίχνης.

Οι βουλευτές περιγράφουν ως εξής τις αρχαιότητες της πόλης: "Η Ζίχνα ή Ιχναι, αναφέρεται από την αρχαιότητα. Κατά τον 14ο αιώνα ήταν η πιο αξιόλογη μετά από τις Σέρρες πόλη μέσα στα σημερινά όρια του Ν. Σερρών. Στην αρχή ήταν έδρα επισκοπής και αργότερα, το 1329, έγινε μητρόπολη. Επίσης, στην εποχή της Τουρκοκρατίας η Ζίχνη η Ζηλίαχοβα υπήρξε έδρα του Κάζα, δηλαδή διοικητική διαίρεσή της. Σήμερα, από τα ερείπια της βυζαντινής πόλης σώζονται τα τείχη που την περιέβαλαν, μια στέρνα και βρύση, θεμέλια ναού και σπίτια. Επίσης, από τον τούρκικο οικισμό σώζονται ένα χαμάμ, τα θεμέλια ενός τζαμιού και λίγα σπίτια".

"Μέχρι σήμερα δεν έγιναν ανασκαφικές έρευνες στο χώρο",καταγγέλλουν επίσης οι Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου και τονίζουν ότι "για τη συντήρηση και ανάδειξη του κάστρου της Παλαιάς Ζίχνης και των άλλων μνημείων της απαιτείται η κατάρτιση σχετικής μελέτης, καθώς και η διάθεση ανάλογων πιστώσεων".

Καταλήγοντας οι βουλευτές ερωτούν την υπουργό: "Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση σχετικής μελέτης, καθώς και η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων της βυζαντινής πόλης της Παλαιάς Ζίχνης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ