ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
«Δουλεμπορικές ΑΕ»

Οι Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης, που προβλέπει, θα μπορούν να επινοικιάζουν ανέργους σε άλλους εργοδότες

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» για τις εταιρίες που νοικιάζουν εργαζόμενους. Τώρα η κυβέρνηση τις νομιμοποιεί!
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» για τις εταιρίες που νοικιάζουν εργαζόμενους. Τώρα η κυβέρνηση τις νομιμοποιεί!
Με δόσεις έδωσε το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» του τρόπου εκμετάλλευσης των ανέργων από τις δουλεμπορικές εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων και τον ΟΑΕΔ.

Η πρώτη δόση, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου, αφορούσε την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του. Ομως, η δεύτερη δόση ήταν ακόμα πιο ισχυρή. Πρωτοτυπώντας, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου παρουσίαζε το άλλο μισό του νομοσχεδίου, που δημιουργεί και νομιμοποιεί ιδιωτικές «Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης», με τη μορφή ανώνυμων εταιριών. Αυτές οι Εταιρίες θα έχουν το δικαίωμα να ενοικιάζουν εργαζόμενους σε άλλες εταιρίες, προάγοντας έτσι την «απασχολησιμότητα» και καταργώντας εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, ωράρια και συνθήκες εργασίας, αμοιβές κ.ά.

Στο άρθρο 23 του νομοσχεδίου, προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης «...μόνο με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας». Οι άνεργοι θα συνάπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου με αυτές τις Εταιρίες (άμεσος εργοδότης), οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα να τους ενοικιάζουν σε «...άλλο εργοδότη (έμμεσος εργοδότης) με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 22)». Ακόμα, θα έχουν το δικαίωμα αυτές οι Εταιρίες να μεσολαβούν «για εξεύρεση θέσεως εργασίας...(και για) ...αξιολόγηση ή κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού». Ομως, το κυριότερο είναι ότι στο άρθρο 24 προβλέπεται πως οι αποδοχές του μισθωτού «δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις προσδιοριζόμενες από τις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις προβλεπόμενες στην εκάστοτε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Σημαντικά είναι και όσα προβλέπονται για τη διάρκεια απασχόλησης του μισθωτού από τον έμμεσο εργοδότη. Αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 9 μήνες, επιτρέπεται όμως η εφάπαξ ισόχρονη ανανέωση για τον ίδιο έμμεσο εργοδότη, χωρίς να επέρχεται μετατροπή της σύμβασης εργασίας σε σύμβαση αορίστου χρόνου». Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που μισθωτός απασχοληθεί από τον ίδιο έμμεσο εργοδότη δύο μήνες επιπλέον των 18 μηνών. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν τους 20 μήνες, δεν μπορούν να αποκτήσουν τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως η αποζημίωση που παίρνει ο εργαζόμενος αν απολυθεί, ενώ έχει συμπληρώσει δύο μήνες δουλιάς.

Επί της ουσίας, η «ενοικίαση» εργαζομένων είναι μια χυδαία μορφή «ευελιξίας», όπου ο εργαζόμενος στέλνεται να δουλέψει για συγκεκριμένο χρόνο σε μια επιχείρηση, χωρίς να έχει καμιά μισθολογική σχέση με τον έμμεσο εργοδότη. Οι «Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης» προσλαμβάνουν προσωπικό και στη συνέχεια το διαθέτουν κατά βούληση σε άλλες επιχειρήσεις. Ο εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται μόνος του την αμοιβή του και τους όρους εργασίας, καθώς δεν μπορεί να συνδεθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, γιατί δεν υπάρχει χρόνος (μπορεί να απασχοληθεί μέχρι και μια μέρα), ή γιατί σύντομα θα βρεθεί σε μια άλλη επιχείρηση, άλλου κλάδου και με άλλη ειδικότητα. Αυτή η αδυναμία του εργαζόμενου, σε συνδυασμό με το ότι η Εταιρία Προσωρινής Απασχόλησης έχει τη δυνατότητα να τον πληρώνει με τα κατώτερα όρια που ορίζει η ΕΣΣΕ για τον κλάδο της επιχείρησης, στον οποίο τον έχει δανείσει, σημαίνει το εξής: Καταργούνται στην πράξη οι συλλογικές κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Επιπλέον χαμηλότερη αμοιβή σημαίνει μειωμένες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμα ο «ενοικιαζόμενος» εργάτης χάνει τα δικαιώματα, όπως η αναγνώριση προϋπηρεσίας, η καταβολή επιδομάτων κ.ά.

Οσο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, όπως γράψαμε και χτες, το νομοσχέδιο προβλέπει την τριχοτόμησή του σε τρεις θυγατρικές εταιρίες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι εταιρίες αυτές θα αναλάβουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Η αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν για τους άνεργους θα είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν των προαναφερόμενων ιδιωτικών «Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης». Αν και ο στόχος αυτός κρύβεται πίσω από ασαφείς και γενικόλογες έννοιες, όπως «εξατομικευμένη απασχόληση» και «ατομικό σχέδιο δράσης», ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας τον επιβεβαίωσε, έμμεσα πλην σαφώς, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: «...αυτό που διαπιστώνει κανείς στην πραγματικότητα είναι ότι οι απαιτήσεις και ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς εργασίας έχουν γίνει τόσο σύνθετες, ούτως ώστε έχουν αναπτυχθεί στην αγορά πολλοί φορείς ιδιωτικού κυρίως χαρακτήρα, οι οποίοι προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες στους ανέργους ή στους εργαζόμενους. Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να απουσιάζει από αυτήν τη διαδικασία που πρέπει να ενισχυθεί. Να εντείνει όσο μπορεί τις προσπάθειές του, να χρησιμοποιήσει σύγχρονα εργαλεία και σύγχρονες μορφές λειτουργίας».

ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΔΥΣΤΟΣ»
Δεν είδε σάπια μέρη στο ... σαπάκι!

Οργή προκάλεσε η κατάθεση του επικελευστή του Λιμενικού Σώματος Β. Παπαδάκη, που έκανε έρευνα στο ναυαγισμένο πλοίο

Η κατάθεση του Β. Παπαδάκη αποτέλεσε χειροπιαστή επιβεβαίωση του «πάρε - δώσε» μεταξύ Λιμενικών Αρχών και εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και του πόσο διάτρητες είναι οι ερευνητικές διαδικασίες και οι πραγματογνωμοσύνες που αφορούν υποθέσεις ναυαγίων
Η κατάθεση του Β. Παπαδάκη αποτέλεσε χειροπιαστή επιβεβαίωση του «πάρε - δώσε» μεταξύ Λιμενικών Αρχών και εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και του πόσο διάτρητες είναι οι ερευνητικές διαδικασίες και οι πραγματογνωμοσύνες που αφορούν υποθέσεις ναυαγίων
«Πόσα πήρες να τα πεις αυτά;». «Δεν ντράπηκες τους 20 πνιγμένους;».

Αυτές ήταν ορισμένες από τις φράσεις οργής που προκάλεσε στους χαροκαμένους συγγενείς των νεκρών του ναυαγίου του ΔΥΣΤΟΣ, η κατάθεση του επικελευστή του Λιμενικού Σώματος Βαγγέλη Παπαδάκη, χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Ο Β. Παπαδάκης πυροτεχνουργός της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού, τον Δεκέμβρη 1997 και ακριβώς ένα χρόνο μετά την τραγωδία, διορίστηκε από τον πρόεδρο του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ), τον Εφέτη Δ. Ζιάκα, να διενεργήσει έρευνα στο ναυαγισμένο πλοίο, για να διαπιστώσει τι ακριβώς ζημιές είχε προκαλέσει στο κουφάρι του ΔΥΣΤΟΣ η μυστηριώδης έκρηξη που έγινε στις 5 Φλεβάρη 1996.

Η κατάθεση του Β. Παπαδάκη, όπως σχολιάστηκε, αποτέλεσε χειροπιαστή επιβεβαίωση του «πάρε - δώσε» μεταξύ Λιμενικών Αρχών και εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και του πόσο διάτρητες είναι οι ερευνητικές διαδικασίες και οι πραγματογνωμοσύνες που αφορούν υποθέσεις ναυαγίων.

Τα όσα κατέθεσε ο λιμενικός «έβγαζαν μάτι» ότι διαμορφώθηκαν κατόπιν... συνεννοήσεων. Ο άνθρωπος τα είπε... τόσο καλά ώστε στο τέλος της διαδικασίας αντάλλαξε θερμές χειραψίες με ορισμένους από την πολυμελή ομάδα των μεγαλοδικηγόρων που έχουν επιστρατευτεί για να βγάλουν «αθώες περιστερές» την πλοιοκτήτρια εταιρία του ΔΥΣΤΟΣ «ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ» (θυγατρική της πολυεθνικής ΑΓΕΤ) και της ιδιωτικής εταιρίας Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ, που είχε χαρακτηρίσει αυτό το σαπάκι αξιόπλοο.

Ο Β. Παπαδάκης μαζί με άλλα μέλη της ΜΥΑ διενήργησε έρευνα στο βυθισμένο πλοίο επί 4 μέρες. Οπως κατέθεσε «σάπια μέρη στο πλοίο δεν είδα». «Εντόπισα έξι ρήγματα τα οποία είμαι βέβαιος ότι προκλήθηκαν από την έκρηξη». Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη είχε προκληθεί στο πλοίο μία μέρα πριν οι πραγματογνώμονες ξεκινήσουν βιντεοσκόπηση το ναυαγισμένο πλοίο, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει προκύψει ότι πρόκειται για καθαρή δολιοφθορά. Κατά τον μάρτυρα η έκρηξη δεν οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό, αλλά «σε εγκλωβισμένα αέρια από τα πετρελαιοειδή». Βέβαια δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν αυτά τα αέρια στο νούμερο 2 αμπάρι του πλοίου το οποίο ήταν γεμάτο τσιμέντο και πλημμυρισμένο με νερό...

Σε ερώτηση δε γιατί το ένα από τα ρήγματα αυτά και συγκεκριμένα αυτό που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του πλοίου 5 μέτρα κάτω από την κουβέρτα δεν είχε σημάδια εκτόνωσης όπως τα υπόλοιπα απάντησε: «Σε μηχανικές εκρήξεις λαμαρινών όπως ήταν αυτή, έχω δει πολλά παράξενα πράγματα»! Να σημειωθεί ότι σε όποια ερώτηση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Τ. Παπαθεοδωρόπουλου ο μάρτυρας δυσκολευόταν να απαντήσει έσπευδαν να τον «βοηθήσουν» παίζοντας ρόλο υποβολέα οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, γεγονός που αρκετές φορές προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση του δικαστηρίου.

Ομως, εκεί που ο επικελευστής του ΛΣ έδωσε τα... ρέστα του ήταν στην υπόθεση του επιθέματος που υπάρχει στην άκρη του επίμαχου ρήγματος, το οποίος παρά τις σχετικές αιτήσεις των πραγματογνωμόνων ουδέποτε αποκολλήθηκε για να δουν τι είχε αποκάτω. Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου απάντησε ότι πρόκειται για επίθεμα που ίσως κολλήθηκε πριν το τελευταίο ταξίδι του ΔΥΣΤΟΣ. Ανέφερε ακόμα ότι η κάτω άκρη του επιθέματος ήταν κολλημένοι ίσως με ηλεκτροκόλληση, όμως λόγω της στριδώνας δε φαίνονταν οι «πονταρισιές». Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερωτήσεις των μεγαλοδικηγόρων ανακάλυψε ότι τελικά δεν ήταν επίθεμα αλλά «κομμάτι λαμαρίνας που βρέθηκε σε εκείνο το σημείο για άγνωστο λόγο»! Με την κατάθεση του λιμενικού η δίκη διακόπηκε για την καλοκαιρινή περίοδο. Η επόμενη συνεδρίαση καθορίστηκε για τις 5 Σεπτέμβρη 2001.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Δε σταματούν χωρίς εγγυημένες προσλήψεις

Οι συμβασιούχοι των διοδίων δεν πρόκειται να σταματήσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ούτε την απεργία πείνας, αν δεν έχουν ενυπόγραφο κείμενο από τη Βουλή ή από τους αρμόδιους υπουργούς, για τη λύση του αιτήματός τους.

Την απόφασή τους αυτή διαδήλωσαν χτες οι απεργοί έξω από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Λ. Τζανή. Ο υφυπουργός πρότεινε άμεση πρόσληψη με ειδική διάταξη στον εσωτερικό κανονισμό της ΑΕ των ΤΕΟ, γιατί όπως είπε δε γίνεται με τροπολογία να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου, γιατί δεν το επιτρέπει το άρθρο 103 του Συντάγματος. Την υπόσχεση αυτή την έδωσε, λέγοντας ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία και το ΑΣΕΠ, που θα διασφαλίζει τις 175 θέσεις των εργαζομένων χωρίς να υπάρχει ηλικιακό εμπόδιο.

Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών και δημόσιας Διοίκησης, οι διοδίτες, όπως αυτοαποκαλούνται οι εργαζόμενοι, διαδήλωσαν ενάντια στο ξεπούλημα των διοδίων, απαίτησαν δουλιά και όχι ανεργία, ενώ ξεκαθάρισαν ότι θέλουν δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις. Διαδήλωσαν μπροστά από τις δύο διμοιρίες αστυνομικών και με το μυαλό τους στους συναδέλφους τους, απεργούς πείνας στα διόδια Αφιδνών που βαδίζουν στην πέμπτη μέρα.

Οι απεργοί στη συνέχεια πήγαν και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ένα από τα συναρμόδια υπουργεία.

Οπως είπαν όμως στο «Ρ» οι συνδικαλιστές Γ. Λαζόγκας μέλος της διοίκησης ΠΟΣΕ-ΥΠΕΧΩΔΕ και Ε. Κιάμος μέλος διοίκησης Γεν. Γραμματείας ΥΠΕΧΩΔΕ τα «τρωτά» σημεία των όσων υποσχέθηκε ο υφυπουργός είναι ότι δε διευκρινίζει ακόμα και με αυτόν τον τρόπο της πρόσληψης ότι η σύμβαση θα είναι αορίστου χρόνου, ενώ μέσα στον κανονισμό λειτουργίας των ΤΕΟ που το γενικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί με το Νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησής τους, δεν εξασφαλίζεται σταθερή και συγκεκριμένη δουλιά. Θα μπορούν να στέλνουν τον εργαζόμενο σε όποιο μέρος τον χρειάζονται και θα κάνει ό,τι δουλιά προκύψει!

Αλληλεγγύη απ' το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), με ανακοίνωσή του, εκφράζει την αμέριστη και έμπρακτη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στα διόδια, ενώ «παρών» στην κινητοποίηση ήταν ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση, πιστή, στις επιταγές του κεφαλαίου στα πλαίσια των γενικότερων αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί, εκχωρεί στους ιδιώτες, μαζί με εκατοντάδες άλλες, και την κερδοφόρα υπηρεσία των διοδίων και ταυτόχρονα θέτει σε αμφισβήτηση, το δικαίωμα στην εργασία, στους εργαζόμενους που εργάζονται με σχέση, μόνιμου Δημοσίου Υπαλλήλου και πολύ περισσότερο σ' αυτούς που εργάζονται με σχέσεις εργασίας εκτάκτου». Το ΠΑΜΕ, θεωρεί «ότι μπροστά σ' αυτή τη νέα κυβερνητική έφοδο ενάντια στη δημόσια περιουσία και στους εργαζόμενους προέχει η άμεση έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης των εργαζομένων και η συγκρότηση μετώπου αποτροπής αυτών των κυβερνητικών αντιλαϊκών σχεδίων».

Τονίζει, τέλος, ότι θα πρωτοστατήσει και θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Αναστήλωση» των νοικοκυριών με λόγια

Δυο μέρες μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που προέκυψαν από την πανελλαδική έρευνα της ICAP και τα οποία δείχνουν ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών, των οποίων το βιοτικό επίπεδο χειροτερεύει, ο υπουργός Εργασίας με χτεσινές του δηλώσεις και χρησιμοποιώντας κάποια «θολά» στοιχεία του ΟΟΣΑ, επιδιώκει να κάνει έναν αντιπερισπασμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό άλμα «στον τομέα της κοινωνικής σύγκλισης», ότι έγιναν πολλά τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να διατηρήσουν, την κοινωνική συνοχή, στα ίδια επίπεδα, ώστε να μη διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Δήλωσε, επίσης, μεταξύ άλλων ότι περίπου 10 τρισ. δραχμές δαπανώνται για την κοινωνική προστασία, ενώ 840 δισ. δραχμές χρηματοδοτούν, μέσα στην περίοδο 2001 - 2004 από το Γ' ΚΠΣ, δραστηριότητες για πολιτική ενάντια στη «φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Τα παραπάνω, βεβαίως, δε συμβαδίζουν ούτε αντιστοιχούν με τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνει ο εργαζόμενος, του οποίου η ζωή χειροτερεύει καθημερινά, ενώ αντίθετα τα κέρδη του κεφαλαίου αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, το 2000 υπήρξε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο 42,4% των νοικοκυριών, έναντι 31% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, αναμένεται να χειροτερέψει η κατάσταση.

Σύμφωνα, επίσης με στοιχεία της EUROSTAT του 1998, που επεξεργάστηκε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, το πλουσιότερο 1/10 του πληθυσμού στη χώρα απολαμβάνει το 26,3% του διαθέσιμου εθνικού εισοδήματος, αντιθέτως το φτωχότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει, μόλις, το 2,2% του εισοδήματος. Το ύψος του εισοδήματος που απολαμβάνει το πλουσιότερο 1/10 του πληθυσμού είναι ίσο, ακριβώς, με το ύψος του εισοδήματος που απολαμβάνει το σύνολο του πληθυσμού που αντιστοιχεί στα 5 φτωχότερα πληθυσμιακά τμήματα.

Ταυτόχρονα, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2000 (τελευταία στοιχεία) έφτασε στο 11,6% από 10,7% του προηγούμενου τριμήνου του ίδιου έτους. Επιπλέον, κατά το ίδιο διάστημα η απασχόληση μειώθηκε κατά 60.000 περίπου θέσεις εργασίας!

Γεγονός είναι ότι ο εργαζόμενος είναι αναγκασμένος, εξαιτίας αυτής της πολιτικής να βάζει καθημερινά όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Υγεία, την Παιδεία, όταν η ανεργία αυξάνεται, οι απολύσεις έχουν γίνει επικίνδυνο φαινόμενο, η φτώχεια μεγαλώνει, οι εργασιακές σχέσεις συνολικά ανατρέπονται.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Κατά εντός και υπέρ εκτός

Κατά των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά υπέρ της άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματος τάχτηκαν χτες οι Σύλλογοι Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ιατρικών Σχολών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι η αποχή τους θα συνεχιστεί επ' αόριστον, αντιδρώντας στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 2889/2001, που προβλέπει ότι μετά την 1.6.2001 πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ απ' την 1.1.2002 πρέπει να σταματήσουν να ασκούν και ιδιωτικό ιατρείο και το οποίο πλέον θα μπορούν να το ασκούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι σύλλογοι που έδωσαν τη συνέντευξη Τύπου αντιτίθενται στο ιδιωτικό ιατρείο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται και επειδή δημιουργούνται άρρωστοι δύο ταχυτήτων, που δυναμιτίζει τα «θεμέλια της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης». Ακόμα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, άλλωστε είναι αντίθετη γιατί το «θεωρούν ανήθικο εξ ορισμού».

Ταυτόχρονα όμως τάσσονται υπέρ του ιδιωτικού ιατρείου εκτός του νοσοκομείου και το θεωρούν «αναγκαίο συμπλήρωμα ενός εύρωστου και αδιάφθορου δημόσιου τομέα υγείας» καθώς και ως εγγύηση της ακαδημαϊκής καριέρας.

Ηδη έχουν απομακρυνθεί 14 πανεπιστημιακοί γιατροί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που παράλληλα απασχολούνταν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά για δύο απ' αυτούς το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την προσωρινή διακοπή της παύσης. Επίσης τρεις πανεπιστημιακοί στην Αθήνα έχουν λάβει επιστολές και καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Οι πανεπιστημιακοί επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν τα ένδικα μέσα και ότι οι επιπτώσεις της αποχής θα φανούν απ' την 1η Σεπτέμβρη 2001, καθώς - αν συνεχιστεί η αποχή - οι φοιτητές θα κινδυνεύσουν να χάσουν εξάμηνο.

Τέλος, δήλωσαν ότι θα δεχτούν να αναλάβουν το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, αν η διοίκησή του ανήκει πλήρως στο Πανεπιστήμιο.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δουλοκτησία των ανέργων

Ξεκίνησαν, ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών φορέων, ενάντια στο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και στη νομιμοποίηση των δουλεμπορικών εταιριών.

Την αντίδρασή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, εφαρμόζει με συνέπεια την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους, να αντεπιτεθούν, να ανατρέψουν την πολιτική που υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

«Με το νομοσχέδιο αυτό, επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση και ριζική αλλαγή του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ», σημειώνει το ΠΑΜΕ και τονίζει ότι στόχος είναι:

  • Η μετατροπή του Οργανισμού σε σκλαβοπάζαρο για την παραπέρα στυγνή εκμετάλλευση των ανέργων, ώστε να τους επιβάλλονται όροι δουλοκτησίας για την ένταξή τους στην «αγορά εργασίας».
  • Τον παραπέρα περιορισμό των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, στην εργασία, στις συλλογικές συμβάσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση κλπ.
  • Την ένταση και την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε όφελος των εργοδοτών.
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Σε μαγαζί των εργοδοτών, μετατρέπει τον ΟΑΕΔ η κυβέρνηση, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, σε ανακοίνωσή της. Στην ουσία, συνεχίζει, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε δούλους και υποχείρια της κυβέρνησης και των εργοδοτών και προσθέτει «αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να την ανατρέψει κανένα συνέδριο, κανένας "εκσυγχρονιστής", ή "αριστερός" σύνεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα την ανατρέψει η πάλη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και μαζί με αυτήν και όλους αυτούς που την υπηρετούν. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και καλούμε όλους τους οικοδόμους να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στο κεφάλαιο, στις πολυεθνικές και αυτούς που το υπηρετούν».

  • Οι διατάξεις για την ενοικίαση των εργαζομένων θυμίζουν «εργασιακό μεσαίωνα και τις αλυσίδες των εργαζομένων», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ και επισημαίνει πως «οι εργαζόμενοι και η κοινωνία έχουν κρίση και είναι σταθερή η απόφασή τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
ΔΗΚΚΙ
Εμπόρευμα ο εργαζόμενος

«Μια ακόμη επιβεβαίωση της δογματικής της προσήλωσης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική», είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση για τη δημιουργίας ιδιωτικού ΟΑΕΔ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ Σπ. Κουτσουβέλης. «Θεωρώντας την εργασία εμπόρευμα, την εντάσσει στους νόμους της αγοράς και μετατρέπει τον εργαζόμενο σε είδος εμπορεύματος, που η τιμή του καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση», τόνισε ο ίδιος.

«ΚΑΛΟΓΡΙΑ BEACH»
Εμπόδισαν είσοδο σε συνδικαλιστές

Την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στο ξενοδοχείο «ΚΑΛΟΓΡΙΑ BEACH» στην Αχαΐα που έγινε την περασμένη βδομάδα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η περιοδεία του κλιμακίου της ΕΣΑΚ στο ξενοδοχείο δεν επιτράπηκε από τον προσωπάρχη κ. Κατσαρό και αντιπρόεδρο του εργοδοτικού και νόθου σωματείου στο νομό, με τα εξής επιχειρήματα: «Το έδαφος που υπάρχει το ξενοδοχείο είναι γαλλικό», είναι γαλλικών συμφερόντων και λειτουργεί με βάση τη γαλλική νομοθεσία, δεν μπορεί να μπαινοβγαίνουν οι οποιοιδήποτε».

Μάλιστα, με ασφαλίτικο τρόπο ζητούσε εξουσιοδότηση από τους συνδικαλιστές, ενώ είχε την απαίτηση να μοιράσουμε την ανακοίνωση έξω από την πύλη του ξενοδοχείου.

Στη συνέχεια η ΕΣΑΚ ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργία που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία του κλάδου, τονίζοντας «ότι ο αγώνας μας πρέπει να είναι συνεχής, ανυποχώρητος, ασυμβίβαστος με αιτήματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι αυτά που προβάλλει η υποταγμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κυβερνητική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ