ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή τις νέες απειλές για την «αξιολόγηση»

Σήμερα στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα Τετάρτη στις 12 μ. καλεί τους εκπαιδευτικούς το ΔΣ της ΔΟΕ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Σχετικές αποφάσεις συμμετοχής και στήριξης της κινητοποίησης έχουν πάρει και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ.

Το ΔΣ της ΔΟΕ θέτει στην προμετωπίδα την αποφασιστικότητα των δασκάλων να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, απέναντι στις νέες απειλές της κυβέρνησης, όπως εκφράζονται από εγκύκλιο του γγ του υπουργείου προς στελέχη Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς για την «αξιολόγηση». «Η νέα εγκύκλιος επιβεβαιώνει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της ΝΔ και ότι αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί τελικά πως οι εκπαιδευτικοί υπερασπιζόμαστε τη δημόσια Εκπαίδευση, και γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της προσπάθειας κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών», σημειώνει.

Και προσθέτει ότι «κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δικαιώματος συμμετοχής στις συλλογικές αποφάσεις και απεργιακές δράσεις - κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θα μας βρει απέναντι.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να αποσύρει άμεσα την απειλητική και απαράδεκτη εγκύκλιο. Δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι το ΔΣ της ΔΟΕ θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει απέναντι σε κάθε απόπειρα εφαρμογής των απαράδεκτων απειλών του γγ του ΥΠΑΙΘΑ. Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών όπου είναι εφικτό να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενάντια στον αυταρχισμό της πολιτικής ηγεσίας, με απαίτηση να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη εγκύκλιος».

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Α' Αθήνας

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών της Α' Αθήνας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, αναφορικά με την εγκύκλιο για την «αξιολόγηση» και την τρομοκράτηση των νεοδιόριστων που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτή. Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα των συγχωνεύσεων - συμπτύξεων τμημάτων και της αναστολής λειτουργίας 2ων Τμημάτων Ενταξης σε αρκετά σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι δε θα ανεχτούν την επιβολή ποινών στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στη νόμιμα κηρυγμένη απεργία - αποχή από τη διαδικασία της «ατομικής αξιολόγησης», τόσο Συλλόγων ΠΕ όσο και της Ολομέλειας των προέδρων της 1ης Απρίλη 2024, που επιβεβαιώθηκαν ξανά και από την απόφαση της 93ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ πριν λίγες μέρες. Επεσήμαναν ακόμα ότι δεν πρέπει να καταργηθεί σε κανένα σχολείο το 2ο Τμήμα Ενταξης, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να χωριστούν τα τμήματα της Α' Τάξης όπου υπάρχει αίθουσα, για καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος των μαθητών.

«Η απάντηση της διευθύντριας Εκπαίδευσης ήταν ότι είμαστε περιφερειακό κέντρο υλοποίησης των οδηγιών του υπουργείου Παιδείας, γι' αυτό θα εφαρμόσει τους νόμους. Δεν είχαμε καμία αμφιβολία γι' αυτό, μιας και υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το υπουργείο με στόχο την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, καθώς και τη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών σε όλα τα επίπεδα, με συνέπεια την υποβάθμιση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με συμπτύξεις τμημάτων και ανάκληση λειτουργίας Τμημάτων Ενταξης», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην περιστολή φοιτητικής μέριμνας το καλοκαίρι

Διήμερο κινητοποιήσεων την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποίησε ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στην περιστολή της φοιτητικής μέριμνας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις φοιτητών που πετιούνται εκτός φοιτητικών εστιών, λόγω του εσωτερικού κανονισμού του ιδρύματος και της περικοπής της σίτισης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπόθεση εργαζόμενου - φοιτητή, παλαιστινιακής καταγωγής, που πετιέται εκτός εστίας, με πρόσχημα τον εσωτερικό κανονισμό, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται σε εμπόλεμη περιοχή και εκείνος δεν έχει άλλο σπίτι πέρα από τις εστίες!

«Για άλλη μια φορά είναι πασιφανές το γεγονός ότι η φοιτητική μέριμνα διαρκώς υποβαθμίζεται με ποικιλόμορφους τρόπους. Υπάρχει πανελλαδική πείρα για το ποια είναι η κατάσταση με την πολιτική που ακολουθείται στη φοιτητική μέριμνα από την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τις πρυτανείες. Δεν λογαριάζουν τίποτα! Εχουμε δει τις καταγγελίες των συναδέλφων σε εστίες και σε άλλα πανεπιστήμια όπως του Αιγαίου, των Ιωαννίνων, της Πάτρας για εξώσεις φοιτητών από τα σπίτια τους για να γίνουν AirBnb, γιατί δεν πληρώνουν τα χαράτσια των εσωτερικών κανονισμών κ.λπ. Κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους σε όλους αυτούς που σχεδιάζουν τέτοιους κανονισμούς - εκτρώματα πως οι οικότροφοι φοιτητές θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να καταργηθούν αυτά τα απαράδεκτα μέτρα!», αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης και απαιτεί:

«Να μην πεταχτεί εκτός δωματίου ο συνάδελφος με καταγωγή από την Παλαιστίνη, όπως και κάθε φοιτητής που περνά τα ν+2 έτη σπουδών. Να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Ούτε σκέψη για μείωση των θέσεων της εστίας λόγω της ανακαίνισης των παλιών εστιών. Να βρεθεί λύση είτε αξιοποιώντας ξενοδοχειακές μονάδες είτε με επίδομα ενοικίου σε όσους κάνουν αίτηση στέγασης και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια. Να μην μείνει κανένα δωμάτιο των εστιών κενό. Αμεση επαναφορά της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας στα 17 ευρώ, ενεργή για όλους τους μήνες του χρόνου! Δωρεάν σίτιση για τους δικαιούχους φοιτητές κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών!».

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών στη Φοιτητική Μέριμνα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη μέριμνας δήλωνε αναρμόδια ως προς τις αποφάσεις για τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών και πέταγε το «μπαλάκι» στην Πρυτανεία του Ιδρύματος. Μετά από πίεση, ο Σύλλογος κατάφερε να συναντηθεί με τον πρύτανη του ιδρύματος για να μεταφέρει τα αιτήματά του και πέτυχε να αποσπάσει τη δέσμευση ότι ο φοιτητής θα παραμείνει στο δωμάτιό του τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη.

Επίσης, κινητοποίηση πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή οι φοιτητές στη λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αναστολή της δωρεάν σίτισης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλο που στην κινητοποίηση είχαν κληθεί η Πρυτανεία και η Μέριμνα, «έλαμψαν διά της απουσίας τους».

«Γνωρίζουν πως η φοιτητική ιδιότητα δεν παύει κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Δεκάδες φοιτητές παραμένουν στις εστίες ή στα Χανιά για ακαδημαϊκούς και βιοποριστικούς λόγους. Απαιτούμε η φορολογία των γονιών μας που πάει στα ταμεία του κράτους, να επιστρέφει σε εμάς μέσω της φοιτητικής μέριμνας! Στις δύσκολες αυτές εποχές, ακόμα και ένα πιάτο φαΐ είναι σημαντικό μέτρο ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Και καταλήγοντας επισημαίνει πως «συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα τις πρωτοβουλίες! Καλούμε κάθε φοιτητή να έρθει σε επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει!».

Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις ΕΠΑΛ στην Πάτρα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο | Απέναντι στάθηκαν οι συνδυασμοί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και «ανεξάρτητων»

Την πλήρη αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τομέων των ΕΠΑΛ εκφράζει ο δήμος Πατρέων, απέναντι στους σχεδιασμούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, η οποία, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας και το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, καταργεί ακόμα και συγκεκριμένα σχολεία.

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με εισήγηση της δημοτικής αρχής, όπου πάρθηκε κατά πλειοψηφία απόφαση. Απέναντι στην πρότασή της τάχθηκαν οι παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και δήθεν «ανεξάρτητων», που θέλοντας να αποκρύψουν τις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η μεν πρώτη καταψήφισε, ενώ η παράταξη των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ο «ανεξάρτητος» συνδυασμός τοποθετήθηκαν με «λευκό».

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε και εισηγητικά, υπουργείο και Δευτεροβάθμια προβλέπουν κλείσιμο του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ (εξέλιξη που προσωρινά έχει «παγώσει»), χωρίς ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών, και ενώ οι νέες εγγραφές του ήταν 267 για τη σχολική χρονιά 2023 - 2024 (με μαθητές ακόμα και από χωριά της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου). Επιπλέον, στο 4ο ΕΠΑΛ έχουν αποκλειστεί ειδικότητες (Διοίκησης και Οικονομίας, Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γεωπονίας - Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών) από το να μπορούν να δηλωθούν, διατηρώντας μόνο αυτή της Ναυτιλίας και δρομολογώντας το κλείσιμό τους.

Διαχρονικά αντιεκπαιδευτικά βήματα από όλες τις κυβερνήσεις

«Οι μαθητές των ΕΠΑΛ, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, ακούνε εδώ και χρόνια για αλλαγές και αναβάθμιση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, με εξαγγελίες απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, που ενισχύονται επιπλέον με επιχειρήματα για τη "σύνδεση με την αγορά εργασίας". Επιστέγασμα όλων αυτών είναι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Γενάρη για την "Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης", που τελικά θεσπίζει ξανά και ενισχύει την τζάμπα εργασία, με τους μαθητές να οδηγούνται στον κάθε επιχειρηματία, από την Γ' τάξη του ΕΠΑΛ, με "μισθό" - ψίχουλα, με τις ευχές μάλιστα της ΕΕ, που επιτρέπει και την ανήλικη εργασία!», ανέφερε εισηγητικά η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Σίμου, εξηγώντας για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης:

«Βαφτίζονται Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (campus) η συγχώνευση των Εργαστηριακών Κέντρων με ΕΠΑΛ και ΙΕΚ (που για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται 6), με τοποθέτηση μάνατζερ σε ρόλο διευθυντή και με ειδικότητες που θα διαμορφώνονται άναρχα, με βάση τις ανάγκες της αγοράς και οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική ικανοποίηση των μορφωτικών και εκπαιδευτικών αναγκών.

Πρόθεση του νομοσχεδίου, που μπαίνει εδώ σε εφαρμογή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι οι συγχωνεύσεις των ΕΠΑΛ, που έρχονται να προσθέσουν στη σημερινή κατάσταση, μεγαθήρια "μαγαζιά - σχολεία", με χιλιάδες μαθητές, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη συνολική πρόβλεψη ώστε να καλύπτονται οι μαθησιακές ανάγκες».

Αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στα σχολικά συγκροτήματα σε Ζαβλάνι και Κουκούλι, που αριθμούν εκατοντάδες μαθητές το καθένα, και καυτηρίασε: «Οσοι φοιτούν ή ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται ως φτηνό και "ευέλικτο" εργατικό δυναμικό, που μπαλώνει τρύπες στην αγορά εργασίας, χωρίς μισθό και ασφάλεια».

Και τόνισε ότι η δημοτική αρχή στηρίζει το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ στη δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους για ολόπλευρη γνώση με βάση τις δυνατότητες που δίνουν η επιστήμη και η τεχνολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ