Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην περιστολή φοιτητικής μέριμνας το καλοκαίρι

Διήμερο κινητοποιήσεων την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποίησε ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στην περιστολή της φοιτητικής μέριμνας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις φοιτητών που πετιούνται εκτός φοιτητικών εστιών, λόγω του εσωτερικού κανονισμού του ιδρύματος και της περικοπής της σίτισης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπόθεση εργαζόμενου - φοιτητή, παλαιστινιακής καταγωγής, που πετιέται εκτός εστίας, με πρόσχημα τον εσωτερικό κανονισμό, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται σε εμπόλεμη περιοχή και εκείνος δεν έχει άλλο σπίτι πέρα από τις εστίες!

«Για άλλη μια φορά είναι πασιφανές το γεγονός ότι η φοιτητική μέριμνα διαρκώς υποβαθμίζεται με ποικιλόμορφους τρόπους. Υπάρχει πανελλαδική πείρα για το ποια είναι η κατάσταση με την πολιτική που ακολουθείται στη φοιτητική μέριμνα από την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τις πρυτανείες. Δεν λογαριάζουν τίποτα! Εχουμε δει τις καταγγελίες των συναδέλφων σε εστίες και σε άλλα πανεπιστήμια όπως του Αιγαίου, των Ιωαννίνων, της Πάτρας για εξώσεις φοιτητών από τα σπίτια τους για να γίνουν AirBnb, γιατί δεν πληρώνουν τα χαράτσια των εσωτερικών κανονισμών κ.λπ. Κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους σε όλους αυτούς που σχεδιάζουν τέτοιους κανονισμούς - εκτρώματα πως οι οικότροφοι φοιτητές θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να καταργηθούν αυτά τα απαράδεκτα μέτρα!», αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης και απαιτεί:

«Να μην πεταχτεί εκτός δωματίου ο συνάδελφος με καταγωγή από την Παλαιστίνη, όπως και κάθε φοιτητής που περνά τα ν+2 έτη σπουδών. Να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Ούτε σκέψη για μείωση των θέσεων της εστίας λόγω της ανακαίνισης των παλιών εστιών. Να βρεθεί λύση είτε αξιοποιώντας ξενοδοχειακές μονάδες είτε με επίδομα ενοικίου σε όσους κάνουν αίτηση στέγασης και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια. Να μην μείνει κανένα δωμάτιο των εστιών κενό. Αμεση επαναφορά της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας στα 17 ευρώ, ενεργή για όλους τους μήνες του χρόνου! Δωρεάν σίτιση για τους δικαιούχους φοιτητές κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών!».

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών στη Φοιτητική Μέριμνα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη μέριμνας δήλωνε αναρμόδια ως προς τις αποφάσεις για τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών και πέταγε το «μπαλάκι» στην Πρυτανεία του Ιδρύματος. Μετά από πίεση, ο Σύλλογος κατάφερε να συναντηθεί με τον πρύτανη του ιδρύματος για να μεταφέρει τα αιτήματά του και πέτυχε να αποσπάσει τη δέσμευση ότι ο φοιτητής θα παραμείνει στο δωμάτιό του τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη.

Επίσης, κινητοποίηση πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή οι φοιτητές στη λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αναστολή της δωρεάν σίτισης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλο που στην κινητοποίηση είχαν κληθεί η Πρυτανεία και η Μέριμνα, «έλαμψαν διά της απουσίας τους».

«Γνωρίζουν πως η φοιτητική ιδιότητα δεν παύει κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Δεκάδες φοιτητές παραμένουν στις εστίες ή στα Χανιά για ακαδημαϊκούς και βιοποριστικούς λόγους. Απαιτούμε η φορολογία των γονιών μας που πάει στα ταμεία του κράτους, να επιστρέφει σε εμάς μέσω της φοιτητικής μέριμνας! Στις δύσκολες αυτές εποχές, ακόμα και ένα πιάτο φαΐ είναι σημαντικό μέτρο ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Και καταλήγοντας επισημαίνει πως «συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα τις πρωτοβουλίες! Καλούμε κάθε φοιτητή να έρθει σε επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ