ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Με μαζική κινητοποίηση έθεσαν ξανά στο προσκήνιο όλες τις ανάγκες των σχολείων

Με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας διεκδίκησαν διορισμούς με βάση τις ανάγκες, αραίωση των μαθητών ανά τμήμα και διεμήνυσαν ότι θα πέσουν στο κενό οι απειλές σε εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες Σωματεία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο και του καλέσματος που είχε απευθύνει το ΔΣ της ΔΟΕ, που επίσης χτες συναντήθηκε με την υφυπουργό Παιδείας Ζ. Μακρή. Τα Σωματεία των εκπαιδευτικών, θέτοντας στην προμετωπίδα του αγώνα τους όλα τα «καυτά» ζητήματα της Εκπαίδευσης, έστειλαν και το μήνυμα ότι ο αγώνας δεν σταματάει παρόλο που τα σχολεία είναι κλειστά, στηρίζοντας και τους συναδέλφους τους που μέσα στο κατακαλόκαιρο έλαβαν κλήσεις επειδή συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασίσει τα Σωματεία τους.

Μέσα από τη διαμαρτυρία τους, οι εκπαιδευτικοί διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι θα πέσουν στο κενό οι εγκύκλιοι και οι απειλές προς τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στη νόμιμα κηρυγμένη απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση».

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έθεσαν στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα της Εκπαίδευσης, που έχουν αναδείξει και όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τον αγώνα τους μαζί με τους γονείς και τους μαθητές. Απαίτησαν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες, ώστε να μην υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών με το «πρώτο κουδούνι» τον Σεπτέμβρη. Ακόμα, διεκδίκησαν μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα για να μη στοιβάζονται σε 25άρια και 27άρια τμήματα - ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και διαγνώσεις, δηλαδή ανάγκη υποστήριξης των μαθητών - καθώς η κυβέρνηση για «εξοικονόμηση πόρων» (βλ. μισθοδοσία εκπαιδευτικών) δεν επιτρέπει περισσότερα Τμήματα Ενταξης, προχωρά σε συγχωνεύσεις κ.λπ. Εξάλλου, Σωματεία εκπαιδευτικών έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά παρεμβάσεις για την ανάγκη περισσότερων τμημάτων στα σχολεία, όπως πριν λίγες μέρες στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί έστειλαν από το υπουργείο Παιδείας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που διαδήλωναν την ίδια ώρα, σημειώνοντας ότι εκεί θα βρίσκονταν και οι ίδιοι αν δεν υπήρχε η προγραμματισμένη κινητοποίηση. Τέλος, με το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, που μετράει τους νεκρούς του από τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά.

Να αποσυρθούν τα εξώδικα που ζητούν πίσω δεδουλευμένα από υποψήφιους διδάκτορες

Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων

Σε κινητοποίηση καλεί το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων που εργάζονται στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Αθήνας (ΣΣΕΔ), σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας.

Η κινητοποίηση γίνεται απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο μαζί με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στέλνει εξώδικα σε όσους υποψήφιους διδάκτορες δεν έχουν ολοκληρώσει το διδακτορικό τους εντός της ασφυκτικής προθεσμίας που έχουν.

Με αυτά τα εξώδικα δίνεται τελεσίδικο για να επιστρέψουν όλο το ποσό της υποτροφίας που έχουν λάβει, δηλαδή τα δεδουλευμένα τους, σε ορίζοντα ενός μήνα! Το Σωματείο απαιτεί να παρθούν πίσω τα εξώδικα.

Για το θέμα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία επιστροφής των τροφείων από τους υπ. διδάκτορες που λαμβάνουν υποτροφία από το ΙΚΥ, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνεται ότι «όπως φαίνεται, το ίδρυμα ενεργοποίησε τη διαδικασία επιστροφής των τροφείων, στέλνοντας "εκθέσεις ελέγχου" μέσω δικαστικών επιμελητών, που ανακοινώνουν σε όσους υπότροφους δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τη διατριβή τους, ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους εντός 30 ημερών.

Η παραπάνω ενέργεια είναι προκλητική, αφού είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΥ από το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Αθήνας και υπότροφους στις 24/4/2024, όπου υπήρξε δέσμευση από τον πρόεδρο του ιδρύματος ότι το ΔΣ θα αιτηθεί από το υπ. Παιδείας την παράταση της καταβολής των απαιτούμενων παραδοτέων μέχρι το τέλος του 2024. Σε αναμονή της επίσημης ενημέρωσης για τις ενέργειες του υπουργείου, αιφνιδίως ξεκίνησε η διαδικασία.

Αυτή η εκβιαστική κίνηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο όνομα της παραβίασης των όρων της σύμβασης, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας είναι εξαρχής προβληματικοί. Το ΙΚΥ θέτει ως μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης την παράδοση της διδακτορικής διατριβής, ενώ και οι χρονικοί περιορισμοί των προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι ανελαστικοί και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις διαδικασίες εκπόνησης διδακτορικών διατριβών. Η έγκαιρη ολοκλήρωση των διδακτορικών σπουδών δεν είναι ευθύνη μόνο του υποψήφιου διδάκτορα, γι' αυτό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον υπότροφο να εξηγήσει τους αντικειμενικούς λόγους της καθυστέρησης και να καταθέσει την εργασία που έχει υλοποιήσει.

Οι υπ. διδάκτορες αποτελούν επιστημονικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης, που προετοιμάζεται να στελεχώσει την ερευνητική δραστηριότητα της χώρας και σημαντικούς κλάδους της παραγωγής. Παρ' όλα αυτά καλούνται να πραγματοποιήσουν τη διατριβή τους χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που να τους επιτρέπει να αφοσιωθούν στη μελέτη τους. Ετσι εξαναγκάζονται να διαγωνίζονται για κακοπληρωμένες υποτροφίες, των οποίων η χρονική διάρκεια δεν αφορά ποτέ το σύνολο των χρόνων εκπόνησης της διατριβής. Ετσι ο υπ. διδάκτορας πρέπει να αναζητεί νέες πηγές χρηματοδότησης μετά τη λήξη κάθε προγράμματος. Επιπλέον, οι υποτροφίες αποτελούν ένα ιδιότυπο καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας, από τη στιγμή που η εργασία των υποτρόφων αποτελεί μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας του φορέα υποδοχής».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, η οποία υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει προκειμένου:

- Να σταματήσει η απαράδεκτη διαδικασία επιστροφής των υποτροφιών που ενεργοποίησε το ΙΚΥ χαρακτηρίζοντας τα τροφεία των υπ. διδακτόρων «αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά».

- Το τελικό παραδοτέο να είναι τεχνική έκθεση εγκεκριμένη από την τριμελή επιτροπή των υποψηφίων και όχι η τελική διδακτορική διατριβή.

Συνεχίζει το ταξίδι του το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια. Τελευταίος σταθμός αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, την Γκράβα, την Πανεπιστημιούπολη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, είναι το Γήπεδο Ζωγράφου, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1975. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, στο Γήπεδο Ζωγράφου, όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ και θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Επόμενοι σταθμοί σε όλη τη χώρα

Στη Σκάλα Λακωνίας σήμερα Πέμπτη 18 Ιούλη. Στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σκάλας διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ 3x3 το οποίο θα γίνει στις 5.30 μ.μ. Οι ομάδες που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6970424927 και 6974181497. Οι νικητές θα βραβευθούν με τη λήξη του τουρνουά. Θα ακολουθήσει στον χώρο μεγάλο γλέντι με τον Γιώργο Κόκορη. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο Αργος Ορεστικό το Σάββατο 20 Ιούλη στο Πάρκο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20.00. Θα μιλήσει η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ποντιακή μουσική (στη λύρα ο Ιορδάνης Σιαπέρδας). Λαϊκά και Ρεμπέτικα τραγούδια (Κώστας Ανταρας φωνή, κιθάρα, Γιώργος Τίγκας μπουζούκι, Κώστας Μακρής κιθάρα). Δημιουργική απασχόληση για παιδιά.

Στο Νεστόριο την Παρασκευή 26 Ιούλη στην πάνω Πλατεία στις 21.00. Θα μιλήσει η Ζωή Σιδοπούλου, στέλεχος της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια (Κώστας Ανταρας φωνή, κιθάρα, Γιώργος Τίγκας μπουζούκι).

Επίσης, στην Κέρκυρα το επόμενο διάστημα διοργανώνονται καλοκαιρινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του νησιού. Συγκεκριμένα: Σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ. στο Αλσος Γαρίτσας (έναντι εργοστασίου Δεσύλλα), προβολή ταινίας. Την Τετάρτη 24 Ιούλη στις 9 μ.μ. στο Βαλανειό, συζήτηση - γλέντι. Την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στους Κουραμάδες, συζήτηση - γλέντι. Την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στον Αγιο Ματθαίο, προβολή ταινίας. Την Κυριακή 18 Αυγούστου στη Λευκίμμη προγραμματίζεται επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και στις 9 μ.μ. γλέντι στην Πλατεία Καμπούλη. Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στον Κήπο του Λαού, προβολή ταινίας.

ΚΑΒΑΛΑ
«Οχι» στην υποβάθμιση και τη συγχώνευση σχολείων

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η Ενωση Γονέων Μαθητών Θάσου, η Ενωση Γονέων Μαθητών Καβάλας και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, που αντιδρούν στην απόφαση για την υποβάθμιση σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους του Νομού Καβάλας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη κανένα κοινωνικό, οικονομικό, παιδαγωγικό και γεωγραφικό - γεωμορφολογικό κριτήριο.

Οι εκπρόσωποι των γονέων απαίτησαν να παρθεί πίσω τώρα η απόφαση υποβιβασμού και συγχώνευσης των σχολικών τάξεων. Ο επίμονος αγώνας τους ανάγκασε τη Διεύθυνση να προχωρήσει σε συνομιλίες με τα εμπλεκόμενα σχολεία.

Το ψήφισμα που επέδωσαν και υπογράφεται από 84 Συλλόγους Γονέων, Σωματεία και φορείς, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση στην απόφαση και απαιτεί την άμεση και οριστική ανάκλησή της. Επίσης τονίζει την απόφαση των φορέων να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε κάθε απόφαση για συγχώνευση και συνδιδασκαλία τάξεων, αλλά και σε αναστολή λειτουργίας - καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ