ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Μεγάλη πυρκαγιά έκαψε πυκνή δασική έκταση

Τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες

Από την τεράστια καταστροφή στην Κορινθία

Eurokinissi

Από την τεράστια καταστροφή στην Κορινθία
Για άλλη μια φορά ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται έρμαιο στην πολιτική της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης, με τα δασαρχεία χωρίς επαρκή προσωπικό, τις δυνάμεις πυρόσβεσης με οργανικά κενά που ξεπερνάνε τις 4.000, με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό. Αυτή είναι η διαχρονική αντιδασική πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, που έχει οδηγήσει στην απώλεια εκατομμυρίων στρεμμάτων γης μόνο τα τελευταία χρόνια, αφού λείπει ο ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων, που θεωρείται κόστος. Επίσης, η επίκληση των καιρικών συνθηκών γίνεται μόνο προσχηματικά, αφού δεν παίρνονται έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα.

Αυτήν τη φορά μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Αγιος Βλάσης Κορινθίας, κοντά στο Σοφικό, σε πυκνό πευκόδασος.

Στην προσπάθεια περιορισμού της πυρκαγιάς τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες, ένας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένας εποχικός, που έχουν θλαστικά τραύματα και εγκαύματα, καθώς εγκλωβίστηκαν μέσα στις φλόγες με το όχημά τους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να περάσουν μέσα απ' αυτές για να σώσουν τη ζωή τους. Ο ένας, σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή, μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές και στο όχημά τους.

Από τη μάχη με τις φλόγες

Eurokinissi

Από τη μάχη με τις φλόγες
Επίσης, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι συμβασιούχος πυροσβέστης με καταγωγή από το Σοφικό, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά, χωρίς να έχει βάρδια, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και διαμετακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Από την πύρινη λαίλαπα, που αναφέρθηκε ότι έφτανε σε μέτωπο έως και 6 χιλιομέτρων, σημειώθηκε μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αφού χιλιάδες στρέμματα γης, δάσος και ελαιοκαλλιέργειες έγιναν στάχτη ενώ οι δυνατοί άνεμοι, έσπρωχναν την φωτιά προς την κατεύθυνση της Επιδαύρου.

Και σε αυτήν τη μεγάλη καταστροφή φάνηκε η τεράστια σημασία της πρόληψης, καθώς ο κρατικός μηχανισμός με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης - δήμων και Περιφέρειας - και κατοίκων έτρεχε την τελευταία στιγμή να κάνει αντιπυρικές ζώνες, υπό τον φόβο της επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Στην περιοχή διακόπηκε η κυκλοφορία σε τοπικές οδούς, ενώ το μέτωπο μαινόταν ανεξέλεγκτο για πάνω από έξι ώρες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές γινόταν προσπάθεια από το έδαφος και με εναέρια μέσα να περιοριστεί η φωτιά. Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς ήχησε το γνωστό μήνυμα 112 στους κατοίκους του Σοφικού, καλώντας τους σε ετοιμότητα για εκκένωση.


Φωτιές σε πολλές περιοχές

Από τη φωτιά χτες κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων
Από τη φωτιά χτες κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες νωρίς το απόγευμα στον Αγαλά Ζακύνθου στην περιοχή Τραγολόης. Σύμφωνα με αναφορές από το νησί, η φωτιά έκαιγε πευκόφυτο κατά κύριο λόγο δάσος, αλλά και καλλιέργειες (ελιές), ενώ ήταν κοντά και σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Στην προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι πυροσβέστης που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μέχρι αργά το απόγευμα δινόταν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στον Αγαλά βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της, Νίκο Μπελούση.

Περιστατικό δασικής πυρκαγιάς σημειώθηκε και στη Μεταμόρφωση του δήμου Πύλου - Νέστορος στη Μεσσηνία.

Φωτιές ξέσπασαν χτες το μεσημέρι κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων και στο χωριό Πλατανιά του Κιλκίς, που ευτυχώς περιορίστηκαν σχετικά γρήγορα.

Λόγω της φωτιάς κοντά στο τελωνείο η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων έμεινε κλειστή για αρκετές ώρες από το ύψος του Πολύκαστρου και εκατοντάδες φορτηγά που είχαν προορισμό τα Σκόπια έμειναν ακινητοποιημένα πριν το Πολύκαστρο.

Στην Πλατανιά στο έργο των πυροσβεστών συνέδραμαν και κάτοικοι με τα γεωργικά τους μηχανήματα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες ώστε η φωτιά να μην φτάσει στον οικισμό.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και προκάλεσε αναστάτωση σε εργαζόμενους και ασθενείς.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι σε υπαίθριο χώρο του νοσοκομείου, μεταξύ μαγειρείων και πλυντηρίου, όπου εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης. Εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών οι φλόγες επεκτάθηκαν και απείλησαν τα παράθυρα της μαιευτικής και ορθοπεδικής κλινικής. Προληπτικά απομακρύνθηκαν οι ασθενείς τόσο από τις δύο κλινικές όσο και από άλλα τμήματα.

Πολύ γρήγορα την φωτιά έθεσαν υπό έλεγχο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμε και η πυροσβεστική.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαιτεί διασφάλιση των εργαζομένων και μέτρα πρόληψης μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Γομοστό

Να διασφαλιστούν άμεσα η εργασία, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον χώρο, καθώς και να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας για εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και στη ΒΙΠΕ Πατρών, απαιτεί από την κυβέρνηση η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με αφορμή την προχτεσινή καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στο Γομοστό.

Και από το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά η εγκληματική πολιτική των χρήσεων γης, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κ.α., που αξιοποιώντας την ως εμπόρευμα και με στόχο τη μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών κερδών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας και ύπαρξη των αναγκαίων οδών διαφυγής.

Πληροφορίες και από την περιοχή γεννούν μεγάλα ερωτήματα για το αν τηρούνταν και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αναγκαίες αποστάσεις από σπίτια και άλλα κτίσματα. Το εργοστάσιο βρισκόταν στα όρια του χωριού, σε κοντινή σχετικά απόσταση από στάνη, αλλά και την Εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για μέτρα ασφάλειας και πρόληψης από τέτοιου είδους περιστατικά, κόντρα στην πολιτική που λογαριάζει την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων ως κόστος, τονίζοντας:

«Η χτεσινή (σ.σ. προχθεσινή) πυρκαγιά έφερε ξανά στην επικαιρότητα την απουσία κρατικού ελέγχου, που αφήνει πρακτικά ασύδοτες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και ασφάλειας της εργασίας, οδηγώντας σε εργατικά ατυχήματα. Ενώ ήρθε στο προσκήνιο και ο κίνδυνος ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εργαζόμενους, τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, που θυσιάζει το περιβάλλον, στον βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Σημειώνοντας πως «κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός ατυχήματος, που θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εγκαταστάσεων, την προστασία των εργαζομένων, την προστασία του πληθυσμού από έκθεση σε επικίνδυνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες», καταλήγει: «Να διασφαλιστούν άμεσα η εργασία, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο που κάηκε. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και στη ΒΙΠΕ Πατρών. Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Η τήρηση όλων των παραπάνω να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ